Zákaz podujatí sa najvyšších slovenských súťaží vrátane hokeja netýka

BRATISLAVA (SZĽH) – Nedeľňajšie mimoriadne zasadnutie Ústredného krízového štábu SR sa v rámci sprísňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu venovalo aj podmienkam organizácie hromadných podujatí vrátane športových. Kým viaceré zdroja počas dňa v tejto súvislosti informovali o výraznom sprísnení súčasných nariadení v iných odvetviach, aktuálne informácie hovoria, že najvyššie slovenské súťaže v piatich najfrekventovanejších kolektívnych športoch sa budú môcť konať aj naďalej.

Prvotné informácie v nedeľu popoludní zverejnil Ivan Husár, štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre šport. „Dobrá správa. Podarilo sa nezastaviť najvyššie futbalové, hokejové, volejbalové, hádzanárske a basketbalové súťaže. Viac informácií na tlačovej konferencii premiéra a hlavného hygienika,“ napísal Ivan Husár na svojom oficiálnom profesijnom facebookovom profile.  

Na spomínanej tlačovej besede minister zdravotníctva Marek Krajči najskôr odprezentoval, že do portfólia nových opatrení patrí aj absolútny zákaz konania hromadných podujatí. Až do odvolania, resp. do situácie, kým 7-dňový kĺzový medián počtu nových prípadoch neklesne pod 500. Následne charakterizoval výnimku, o ktorje predtým na Facebooku informoval Ivan Husár. „Ústredný krízový štáb udelil výnimku na organizáciu profesionálnych líg vo futbale, hokeji, basketbale, volejbale a hádzanej. Platí pravidlo, že hráči pred zápasom budú musieť byť pretestovaní a zápasy sa budú môcť uskutočniť bez divákov,“ povedal Marek Krajči. „Dostali sme prísľub, že športovci budú pravidelne testovaní, preto krízový štáb akceptoval túto výnimku,“ doplnil hlavný hygienik SR Ján Mikas. 

K prípadnému pokračovaniu nižších súťaží v daných športových odvetviach minister zdravotníctva doplnil: „Akú požiadavku sme dostali od ministerstva, takú sme schválili.“ Krajči tým naznačil, že žiadna iná výnimka okrem spomínaných profesionálnych športov nejestvuje. Minister vnútra Roman Mikulec exaktne povedal, že zimné štadióny, kde sa nehrá profesionálny hokej, budú musieť byť zatvorené. 

Čo sa týka pokračovania tréningov v športoch a kategóriách, ktoré nie sú nateraz povolené a neboli spomenuté, hlavný hygienik SR konštatoval: „Ostatní športovci môžu trénovať iba individuálne za stanovených podmienok.“