Správne rozhodnutie motivovaného debutanta

POPRAD (SZĽH) – Kristiána Pospíšila čaká premiérový kemp v slovenskej hokejovej reprezentácii. Od nedeľňajšieho návratu do vlasti sa teší nielen na stretnutie s trénerom Craigom Ramsaym, ale aj na debut v národnom tíme, ktorý absolvuje pred zrakom rodiny a priateľov.  

Od minulého leta spojil 23-ročný útočník svoju kariéru so severnou Európou. Zamieril do Fínska, do bezmála 40-tisícového mesta Rauma na pobreží Botnického zálivu. Sezónu odštartoval s cieľom presadiť sa v korčuliarsky zdatnej fínskej lige a zaujať natoľko, aby si ho všimlo aj vedenie reprezentácie. Podarilo sa. Kristián Pospíšil sa ocitol v nominácii Craiga Ramsayho na Kaufland Cup v Poprade. O príležitosti na reprezentačný debut sa z dôvodu náhlych zmien dozvedel až v deň zverejnenia nominačného zoznamu. „Popravde, už som neočakával, že pozvánka príde. Aj preto som sa sústredil na klub a najbližšie dianie v ňom. Napokon som zostal prekvapený, no veľmi potešený, keď zazvonil telefón,“ spomenul si zvolenský rodák na hovor s Miroslavom Šatanom.

Rozumnejšie riešenie

Hoci mu vedenie Lukka Rauma povolilo štartovať na popradskom turnaji, pokúšalo sa zistiť, či by 23-ročný útočník nemohol predsa len odohrať stredajší duel (5. februára) proti Jyväskylä. „Spýtali sa, či je šanca, aby som hral. Napokon sme sa dohodli, že nebudeme nič vybavovať, hoci pôvodný zámer znel, že vynechám úvodné dva dni v reprezentácii a pripojím sa neskôr. Zhodli sme, že rozumnejšie bude nekomplikovať to,“ ozrejmil Kristián Pospíšil. Z fínskej metropoly priletel na Slovensko v nedeľu.

Na Kaufland Cupe sa bude snažiť zaujať bystré oko kanadského trénera Craiga Ramsayho. Prvýkrát sa s ním stretol na utorňajšom zraze. Pripravený bude splniť akúkoľvek úlohu, ktorú dostane. „Verím, že trénerovi dokážem ponúknuť väčšiu variabilitu v útoku, že sa mu zapáčim a že zabojujem o účasť na majstrovstvách sveta. Tie sú však ďaleko. Teraz je kľúčový Kaufland Cup. Príležitosť, ktorú dostanem, sa pokúsim sa ju využiť. Čaká ma premiéra v národnom tíme a sám som zvedavý, či budem pred ňou trošku nervózny. S podobnými situáciami som však v minulosti nezvykol mať problém,“ prezradil Kristián Pospíšil.

V Poprade mu bude fandiť najbližšia rodina, ale aj mnohí priatelia a známi: „Ani si nepamätám, kedy naposledy som hral zápas na Slovensku. Už je to dávno. Preto som rád, že sa predstavím pred rodinou a kamarátmi. Som nadšený a motivovaný zároveň. Hrať za reprezentáciu je pocta.“

Nič neľutuje

Do národného tímu prichádza Kristián Pospíšil s vizitkou stabilne hrajúceho útočníka v kvalitnej fínskej súťaži. V úvode sezóny mal ťažší rozbeh, keďže rok predtým nehral pre roztrhnuté väzy v kolene. Napokon trénera Raumy presvedčil a získal si jeho dôveru. Dnes hrá Kristián Pospíšil aj 20 minút na zápas. Na konte má 43 štartov, 12 gólov a 17 asistencií. Výrazne pozitívna je štatistika plus/mínus, v ktorej svieti pri jeho mene +19. Negatívnejšie vyznieva údaj o 109 trestných minútach, vďaka ktorým je Pospíšil najvylučovanejší hráč Lukka v súťaži. „Je to trošku zvláštna zmes čísel. Samozrejme, najradšej by so mal oveľa menej trestných minút. Môžem však povedať, že väčšiu časť z nich som nazbieral v úvode sezóny. Postupom času som zapracoval na disciplíne a dnes ich je menej. Čo sa týka plusiek, som spokojný. V terajšej formácii staviame na dobrej defenzíve, pričom na týchto základoch budujeme silnú ofenzívu. Ide nám to celkom dobre. Svedčia o tom tímové výsledky,“ vraví reprezentačný debutant.

Vo Fínsku sa mu páči. Hoci by častejšie rád videl slnko, z hokejového hľadiska funguje všetko stopercentne. Predsezónne rozhodnutie vrátiť sa zo zámoria do Európy považuje za správne. „Nič neľutujem. Ak by som nebol vo Fínsku, možno by som dnes nebol v reprezentácii. Darí sa mi, som spokojný. Dokonca už dnes je isté, že vo fínskej lige budem pôsobiť aj v nasledujúcej sezóne,“ pripojil Kristián Pospíšil.