Martin Kohút: Sponzori boli hrdí, že podporujú slovenský hokej

BRATISLAVA (SZĽH) - Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút po 9. mieste Slovenska na šampionáte v Dánsku.

Po vlaňajších majstrovstvách sveta v nemeckom Kolíne boli z výkonov Slovenska fanúšikovia rozčarovaní. Po aktuálnom podujatí v Dánsku, kde Slovensko obsadilo konečné 9. miesto, prevládajú na adresu slovenského hokeja pozitívne ohlasy. Potvrdzuje to aj prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, Martin Kohút.

Slovenská reprezentácia skončila na majstrovstvách sveta na deviatom mieste. Ste spokojný s týmto výsledkom?

Som spokojný s progresom, ktorý reprezentácia urobila za posledný rok. Spokojný som aj s atmosférou, ktorá panuje v národnom tíme. Je veľa vecí a rezerv, ktoré treba odstraňovať v prejave a stabilite výkonov. Ale pozitívom je, že veľa hráčov z domácej súťaže a mladých hokejistov sa podarilo zapracovať do mužstva a práve oni podávali výkony, ktoré ma veľmi potešili.

V čom ste videli najzásadnejšie rozdiely, keď porovnáte reprezentáciu na vlaňajšom šampionáte v Kolíne a teraz?

V minulom roku nastupoval národný tím v nestabilnom období. Teraz išli hokejisti na šampionát s pevnou vierou, že idú na MS ako jeden tím, a prezentovali sa dobrými výkonmi. V porovnaní s vlaňajškom dokázala reprezentácia držať v oveľa väčšej miere krok s najlepšími tímami na svete. A tie výsledky už nevyznievali v náš neprospech tak jednoznačne ako v Kolíne či Moskve.

Odborníci zo zahraničia sa v minulom roku čudovali, čo sa stalo so slovenským hokejom, keďže bojoval o záchranu. Čo hovorili teraz?

Zaznamenali sme obrovské množstvo ľudí, ktorí nám gratulovali k tomu, ako naše mužstvo vystupuje a hrá na majstrovstvách sveta. Tie hodnotenia boli väčšinou pozitívne. Podobne ako vlani boli prekvapení, ale tentoraz opačným smerom. Mali sme takéto ohlasy od ľudí z Medzinárodnej hokejovej federácie, náš progres pochválil napríklad aj zástupca bieloruského hokeja.

Komu pripisujete tento obrat?

Hlavný podiel na tom, že sa situácia stabilizovala, majú generálny manažér Miroslav Šatan a tréner Craig Ramsay. Tiež na tom, ako dnes prebieha komunikácia s hráčmi a aká je celková atmosféra okolo národného tímu. Ale nie je to len o nich dvoch – celý realizačný tím, asistenti, maséri, lekár a ďalší pracovali ako tím.

Vlaňajšie zlyhanie sa určite nepáčilo ani sponzorom a partnerom zväzu.

Aj pre nich to bola zmena vidieť mužstvo bojovať a hrať úplne inak, ako si pamätáme spred roka. Mali sme v Kodani všetkých partnerov, boli na zápasoch proti Švédsku a Rusku aj sa stretli s družstvom. Na vlastné oči videli tú súdržnú atmosféru v tíme a boli hrdí, že podporujú tento reprezentačný výber.

Čo chýbalo hokejistom k postupu do vytúženého štvrťfinále majstrovstiev sveta?

Z pragmatického hľadiska nám chýbali dva body alebo deväť sekúnd. Myslím si, že to konečné umiestnenie je hodnotené inak, ako ho vnímame. Ľudia si môžu povedať, že je rovnaké ako pred dvoma či troma rokmi. Ale tá forma, ako ho mužstvo dosiahlo, je odlišná. Dáva nám šancu na tomto základe stavať do budúcnosti a do prípravy na budúcoročný domáci šampionát. Tentoraz to nebolo na náhodu.

Tréner Ramsay má zmluvu až do mája 2019, Šatanovi sa však končí.

Vo vedení hokejového zväzu sme veľmi spokojní s tým, aká práca sa vykonáva okolo reprezentačného tímu. A budeme robiť všetko pre to, aby celý realizačný tím ostal pokope a mohol pripravovať mužstvo v tomto zložení aj na majstrovstvá sveta v Bratislave a Košiciach.

Vo štvrtok sa v dejisku majstrovstiev sveta začal trojdňový Kongres Medzinárodnej hokejovej federácie. Čo vás na ňom čaká?

Množstvo rokovaní. V priebehu tohto týždňa budeme prezentovať pripravenosť majstrovstiev sveta 2019 na Slovensku. Budem mať pred plénom prezentáciu, v akom stave sú zimné štadióny, ubytovacie a stravovacie kapacity pre hostí a návštevníkov a tak ďalej. Čakajú nás s generálnym sekretárom aj rozhovory o programe reprezentačných výberov pre budúcu sezónu.

Začiatkom týždňa boli medializované informácie, že Slováci môžu odohrať zápasy šampionátu v Košiciach. Je to pravda?

Je to jedna z alternatívnych možností, ktorou sa zaoberáme. Ale definitívne rozhodnutie o tom, ako bude vyzerať zloženie základných skupín, padne až po odohratí finálového zápasu na základe svetového rebríčka. Následne v pondelok prebehnú rokovania s IIHF a marketingovým partnerom, so spoločnosťou Infront. O výsledku budeme informovať v utorok na tlačovej konferencii.