Spomienka na Karola Faka - v stredu by mal 90 rokov

V stredu 24. novembra 2021 by mal legendárny Karol Fako 90 rokov. Niekdajšie legenda slovenského hokeja, bývalý útočník a člen Siene slávy navždy odišiel 21. februára 2020.  

Karol Fako upísal život hokeju. Bez nadsadenia platia tieto slová o skvelom útočníkovi, ktorého čaro hry s hokejkou a pukom držal vyše 60 rokov. Po prvých krôčikoch u Saleziánov, u ktorých začali svoju neskoršiu oslnivú športovú kariéru ďalší chlapci z mesta na Dunaji, sa stal jednou z ikon hokeja v belasom drese. Bol jedným z pilierov, na ktorom sa v päťdesiatych rokoch začali stavať pevné múry neskoršej bašty československého hokeja – bratislavského Slovana. Brilantný technik – s hokejkou i korčuliarsky - už koncom štyridsiatych rokov naskočil na prvoligový ľad, premiérovo v roku 1948 v Českých Budějoviciach po boku vysnívaných hráčov ŠK Bratislava Reimanna, Reitmeyera, Fábryho, Bolardta, Kuchára...

Po návrate so striebrom z čs. ligy z vojenskej anabázy v Prahe (ATK, ÚDA, Tankista) v roku 1956 viedol neskôr Karol Fako nezabudnuteľný útok s Jánom Starším a Julom Černickým na krídlach. Štyri striebra a jeden bronz zdobia Fakovu prvoligovú dlhovekosť (1948 – 1964), ktorého jedinečné kľučky a po nich precízne gólové prihrávky rozvracali súperove obrany. Aj preto Karolovi prischla priliehavá prezývka "Frmol". Šance nielen skvele pripravoval (vyhodnotený za najlepšieho nahrávača I. ligy), ale sám pohotovo zakončoval (174 gólov). 
Nezabudnuteľný bol pre Karola Faka zájazd s reprezentáciou do Moskvy v roku 1949 a najmä dve stretnutia na prírodnom ľade futbalového štadióna Dinama v krutom mraze pred 50.000 divákmi (2:5, 2:7) proti takým legendám ako boli Pučkov, Sologubov, Tregubov, Bobrov, Babič, Šuvalov a ďalší. Hlboko do povedomia čs. hokejových priaznivcov sa zapísal na MS 1959 v Prahe a Bratislave. V pamätnom záverečnom dueli proti Kanade na pražskej Štvanici vyhral Karol Fako pri power play buly a po jeho prihrávke strelil Miroslav Vlach gól na 5:3 a bronz vďaka skóre, na sklamanie hráčov USA, ostal doma! 

Veľké zážitky si Fako priviezol aj zo štartu na ZOH 1960 v Squaw Valley (USA). Po druholigovej hráčskej bodke v drese Hodonína pokračoval K. Fako úspešne ako tréner. Trénoval mlaď i dospelých – Slovan a BEZ Bratislava, čs. juniorku (s K. Gutom a M. Kuberom). V zahraničí pôsobil vo Rakúsku, Švajčiarsku a Taliansku. S obdivuhodnou vitalitou a pre neho typickou životnou bodrosťou odovzdával ešte donedávna svoje skúsenosti spolu s Julom Černickým v hokejovej škole detí (4 – 10 r.) v Bratislave. Pestoval v nich kreativitu, ktorou na ľade tak oslňoval...