Spokojný Petrovický: "Chlapci nám to začínajú sťažovať"

BRATISLAVA (SZĽH) - Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov má za sebou poslednú turnajovú previerku pred decembrovými majstrovstvami sveta v Česku. Na podujatí v Piešťanoch obsadila tretiu pozíciu, no od celkového prvenstva ju delilo len pasívne skóre zo vzájomných duelov s prvými dvoma tímami tabuľky Švajčiarskom a Nemeckom. Kouč Róbert Petrovický vyprevadil hráčov späť do klubov so slovami spokojnosti.

Trénerský štáb dvadsiatky, v ktorom Petrovickému asistujú Martin Štrbák, Viliam Čacho i brankársky kouč Rastislav Staňa, si dal pred turnajom za cieľ obstáť čo najlepšie. Hráči vyhrali dve z troch stretnutí. Zdolali Nemecko 3:2 i Nórsko 4:1. Nezvládli len otvárací duel so Švajčiarskom (3:5), v ktorom sa pripravili o lepší výsledok zbabranou druhou tretinou.

Štyridsaťšesťročný Petrovický, ktorý zažíva sezónnu premiéru na poste hlavného trénera, bol v po zohľadnení všetkých aspektov v globálnom hodnotení turnaja spokojný. „Od zápasu k zápasu som pozoroval postupné zlepšovanie. Sú však činnosti, na ktorých musíme pracovať. Ideálna príležitosť sa naskytá počas krátkodobého výcvikového tábora budúci týždeň v Žiari nad Hronom, kde sa stretnú hokejisti pôsobiaci na Slovensku. Budeme pracovať na správnych reakciách chlapcov v určitých herných situáciách. Na turnaji nám stagnovali aj presilovky, najmä však preto, že sme každému dali férovú šancu ukázať sa v nich. Chlapci nám svojimi výkonmi začínajú sťažovať rozhodnutia, čo je veľmi dobré,“ priznal Róbert Petrovický.

Do skupiny pozitívnych aspektov patrí dodržiavanie disciplíny. Slováci inkasovali na turnaji v Piešťanoch v troch stretnutiach trinásť menších trestov. V priemere štyri na stretnutie, čo je solídne číslo. „S disciplínou môžeme byť spokojní. Dodržiavanie tohto aspektu je jedna z kľúčových ingrediencií úspech. Chceme hrať čo najdlhšie v zápase piati, pretože z trestnej lavice sa veľmi ťažko dosahuje víťazstvo,“ dodal Petrovický.

V kádri, ktorý sa trénerskému štábu predviedol v Piešťanoch, zaujali viacerí hráči. Medzi nimi viacerí pôsobiaci mimo slovenského územia, či už kapitán Martin Vitaloš, ďalší obrancovia Samuel Kňažko s Dávidom Mudrákom alebo útočníci Dominik Šeliga a Michal Mrázik. Viditeľný bol aj Adam Paulíny, útočník Martina v Slovenskej hokejovej lige, ktorý dal dva víťazné góly a s tromi bodmi bol najproduktívnejší spomedzi Petrovického zverencov. „Všetci chlapci zapadli do tímu. Od každého v mužstve som cítil, že sa chce pobiť o účasť na majstrovstvách sveta. Takýto prístup ma teší. Samozrejme, príde čas, keď budeme musieť urobiť nepríjemné rozhodnutie a niekoľkým oznámiť, že na šampionát nepocestujú,“ konštatoval Petrovický.

V hre o účasť na MS sú aj mladí hráči v zámorí. Z brankárov Samuel Hlavaj a Šimon Latkóczy, z útočníkov napríklad aj Adrián Valigura, Martin Faško-Rudáš, Andrej Kukuča či mimoriadne produktívny Oliver Okuliar. V kanadskej juniorskej súťaži WHL nazbieral v 21 dueloch 29 bodov (16+13) a patrí k najproduktívnejším hráčom súťaže. Začiatkom novembra sa dokonca blysol dvomi hetrikmi za sebou. „Sme v kontakte. Teším sa, že niektorých chlapcov kluby uvoľnili a do spoločnej prípravy v decembri budú môcť naskočiť skôr, ako sme plánovali. V polovici decembra, v čase záverečnej fázy prípravy na šampionát, by sme mali mať k dispozícii všetkých, ktorých sme si vytypovali,“ ozrejmil Róbert Petrovický. Jeho tím odohrá pred odchodom do Třinca na MS minimálne dva prípravné zápasy. „Pravdepodobne proti Česku a Rusku. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať príprava, možno pridáme ešte aj tretí duel,“ dodal hlavný tréner.


Súvisiace články