Spišiaci si vydýchli, Prešov sa ešte nevzdáva

Po nedeľňajšom súboji východoslovenských rivalov medzi Spišskou Novou Vsou a Prešovom panovala v oboch táboroch diametrálne iná nálada. Domáci hokejisti oslavovali historický priamy postup do štvrťfinále play-off, hostia zo Šariša naopak spadli na poslednú priečku tabuľky a opäť sa tak ocitli v kritickej pozícii.

„Chceli sme hrať aktívne a to sa nám od úvodu darilo. V prvej i druhej tretine sme nepremenili veľa šancí, našťastie sme strelili aspoň dva góly. Potom sme začali hrať ustráchane, ale musím oceniť aj hru Prešova. Odviedli kus práce a ich hrá má hlavu i pätu. Je to iný Prešov, ako keď tu bol naposledy. Veľkú rolu zohrali skvelí diváci, ktorí nás neustále ženú dopredu. Konečne sme mali i potrebný kúsok šťastia a sme veľmi šťastní, že sme spečatili prvú šestku. Za celosezónnu drinu som to chlapcom veľmi prial a týmto nám spadol zo srdca veľký balvan,“ odprezentoval silnú úľavu Spišiakov tréner Vlastimil Wojnar.

Rysy síce v tretej tretine prišli o dvojgólový náskok, no späť na víťaznú cestu ich vrátil gól kapitána Branislava Rapáča v 52. minúte.

„Štyridsať minút sme absolútne dominovali a mohlo to byť aj 7-0. Klobúk dolu pred Eugenom, pochytal toho veľmi veľa. Záver sme nezvládli podľa našich predstáv, ale našťastie sme to už nestratili,“ odfúkol si autor víťazného momentu, ktorý rozparádil štyri tisícky divákov a do eufórie dostal i jeho samotného. „Človek má radosť z gólu, ale ja som sa tešil hlavne z toho, že sme to konečne otočili na našu stranu. V posledných zápasoch sme mali totiž kopec smoly a zápasy sme strácali v záveroch. Verím, že sme to konečne zlomili.“

Bezprostredne po zápase boli Spišiaci v neistote, no výsledky z Michaloviec a Popradu vyvolali novú vlnu radosti. O miestenku v prvej šestke už totiž s istotou neprídu. „Je to pre náš klub historický úspech. O prvej šestke sme hovorili už pred sezónou a stále sme si išli za tým. Posledný mesiac sme si to trochu pokazili, ale som rád, že napokon sme tento cieľ plnili,“ skonštatoval spokojným tónom B. Rapáč.

Prešovčania majú naopak od pozitívnej istoty stále veľmi ďaleko. Šarišania opäť bojovali, zmazali dvojgólové manko a ešte aj sekundu pred koncom mali obrovskú šancu na vyrovnanie. Brankára Filipa Suráka však neprekonali.

„Prvé dve tretiny neboli ideálne, ale v tretej sme hrali veľmi dobre. Verím, že ak budeme pokračovať takto, tak môžeme víťaziť aj vonku. Škoda, že sme nezopakovali záver zo súboja proti Nitre a nezískali sme aspoň bodík,“ povzdychol si strelec druhého prešovského gólu Aurel Nauš.

Tréner Juraj Faith toho svojim zverencom veľa vyčítať nemohol. Aktívnejším tímom bola síce Spišská Nová Ves, jeho tím však bojoval tak, ako sa to od mužstva bojujúceho o záchranu očakáva.

„Podobne ako v poslednom období, opäť sme pôsobili kompaktne a v obrane disciplinovane. V útočnej fáze už chýbala energia. Ostatných pätnásť zápasov hráme ako v play-off, stále na doraz. Klobúk dolu pred prístupom chlapcov, ale hlavne v druhej tretine sme mali dlhé striedania a chýbala energia do útoku. Tú sme potom v tretej časti vytiahli niekde z päty a zrazu sme ožili. Boli tam šance, ale napokon sme prehrali po malej chybe. Je to škoda, pretože ešte v závere sme mohli vyrovnať, ale podržal ich fantastickým zákrokom brankár. Spišská hrala výborne a musíme jej poblahoželať. Herne sme boli slabším tímom, ale obetavosť bola obrovská a za to by sme si aspoň bodík zaslúžili. Trochu ma mrzí, že sme nedostali ani jednu presilovú hru,“ skonštatoval Faith.

Prešovčania naozaj nehrali ani jednu presilovku, ubránili však obe domáce. Dobrou vizitkou defenzívy „koňarov“ je fakt, že gól neinkasovali už v dvanástich oslabových hrách v rade.

„Chlapci to bránia výborne, ale tých vylúčení musí byť menej. Stojí to totiž veľa síl. Niečo by už navyše mohli odpískať aj nám. Neviem čo sa deje, ale my hráme presiloviek veľmi málo,“ krútil hlavou Nauš.

Prešovská strata na predposledný Liptovský Mikuláš predstavuje tri body, pričom Šarišania majú výhodu dohrávaného zápasu v Košiciach. Po stredajšej návšteve Steel arény vycestujú do Zvolena a Trenčína.

„Musíme dobre zregenerovať a pripraviť sa na tri ťažké zápasy v priebehu týždňa. Potrebujeme z toho vyťažiť čo najviac. V tabuľke sme už zmazali dvanásťbodovú stratu a energie ubúda. Ideme naozaj na doraz a pre nás je toto play-off. Určite sa však nevzdávame a vydáme zo seba aj to posledné,“ prisľúbil tréner Faith.


Prehľad zápasu

3
Góly Góly
2
36 (8,33 %)
Strely na bránu Strely na bránu
17 (11,76 %)
15 (88,24 %)
Zákroky Zákroky
33 (91,67 %)
0/2 (0,00 %)
Presilové hry Presilové hry
0/0 (0,00 %)
0/0 (0,00 %)
Oslabenia Oslabenia
2/2 (100,00 %)
0/0 (0,00 %)
Vhadzovania Vhadzovania
0/0 (0,00 %)
Kompletný prehľad zápasu