Spišiaci sa chopili činiek. Rozpočet bude o 30 percent vyšší, jasným cieľom štvrťfinále

Finálové vyvrcholenie Tipos extraligy je v plnom prúde, fanúšikovia slovenského hokeja ešte stále nepoznajú nového majstra, no v Spišskej Novej Vsi už odštartovali prípravu na novú sezónu. Po vypadnutí v predkole play-off mali Rysy dostatok času na oddych a vo štvrtok ráno už opäť dvíhali železo.

„Dobre si nabral, tie kilá musia dolu. Pozri na neho, to je postavička,“ vítal svojich hráčov so širokým úsmevom vo fitnescentre generálny manažér Richard Rapáč. Času na prípadné zhadzovanie nadbytočných tukov majú Spišiaci dostatok, veď s letnou prípravou začali ako prví.

„Chceme sa držať toho, čo nám fungovalo aj pred rokom. Slovenské jadro sa teda bude pripravovať pod dohľadom kondičného trénera a legionári sa pripoja neskôr. Niektorí hráči majú už roky vlastných kondičných trénerov a tak dostali výnimky. Všetci však absolvujú vstupné i výstupné testy a máme ich teda pod kontrolou,“ okomentoval skorý štart letnej prípravy R. Rapáč.

V aktuálnom kádri Spišiakov figuruje až devätnásť členov doterajšej zostavy. Sú nimi brankári Marcel Melicherčík, Filip Surák a Marián Jančura, obrancovia Jeremy Beaudry, Dávid Romaňák, Boris Česánek, Peter Ordzovenský, Ľubomír Malina a Matej Grec a útočníci Branislav Rapáč, Lukáš Vartovník, Matej Giľák, Lukáš Hamráček, Timotej Tomala, Gabriel Olejník, Ivan Novák, Daniel Vladimír Tkáč, Ladislav Ščurko a Dante Salituro. Zatiaľ jediná nová tvár v kádri je obranca Adam Žiak, ktorý pôsobil v sezóne 2021/2022 v tímoch Banskej Bystrice a Trenčína. Jeho príchod zapadá do konceptu lanárenia odchovancov.

„Naposledy som hral za Spišskú ešte ako štrnásťročný,“ zalovil v pamäti 22-ročný obranca. „Od môjho odchodu sa urobil v klube obrovský pokrok a preto sa z návratu teším. Osobne som v posledných rokoch nemal šťastie a prešiel som si množstvom zranení. Verím preto, že teraz bude všetko v poriadku a do sezóny pôjdem dobre mentálne nastavený. Pomôcť mi môže práve domáce prostredie. Na štadión to mám teraz dve minúty pešo a všetko tu poznám.“

Ako Žiak pridal, s letnou prípravou nemá problém a osobne sa na túto časť sezóny teší. Podobne to vníma aj kapitán Branislav Rapáč.

„Kedysi boli prípravy o dlhých behoch a cyklistike, ale hokej sa zmenil a teraz je to všetko dynamickejšie. Väčšina prípravy sa odohráva v posilňovni a nie je to nepríjemné. Pre mňa je to naopak celkom príjemné obdobie a už som sa tešil na chlapcov,“ vyslovil sa jeden z hlavných lídrov tímu Spišiakov, ktorý má s Rysmi kontrakt na ďalšie dve sezóny.

Z doterajších legionárov ostávajú v tíme Jeremy Beaudry, Dante Salituro a Matič Podlipnik. Zvyšné štyri pozície cudzincov by mali zaujať nové mená. Tajomstvom sú nateraz aj tréneri, ktorí nahradia odchádzajúci tandem Miroslav Mosnár – Róbert Spišák.

„S trénermi sme na tom výborne. Ich mená prezradíme určite do dvoch týždňov,“ upokojil Richard Rapáč, ktorý naznačil len to, že pôjde o človeka z československého prostredia. V rámci pripravovanej predsezónnej tlačovej konferencie plánuje predstaviť aj zvučnú slovenskú posilu. Oficiálny je už ale návrat odchovanca Radomíra Heizera. Tridsaťštyriročný útočník sa už však neobjaví na ľade, ale vo funkcii športového manažéra.

„S Radom sme boli v kontakte už minulý rok, no vtedy sa ešte rozhodol pokračovať v kariére. Teraz sme si opäť sadli a zhodli sme sa v našej vízii. Poznáme sa celý život, hrali sme spolu v Poprade a viem, že je to veľmi šikovný človek, ktorý nám pomôže po športovej i ekonomickej stránke klubu. Osobne si myslím, že hokej by mali robiť ľudia, ktorí mu rozumejú. Nie nejakí dosadení manažéri, ktorí nevedia, čo je to ofsajd,“ uviedol R. Rapáč.

Radomír Heizer odohral posledné tri sezóny aktívnej kariéry vo francúzskom Nice. Teraz je pripravený na nové výzvy.

„Teším sa na pôsobenie v prostredí, ktoré veľmi dobre poznám. Čas sa zastaviť nedá a aj v mojom prípade už nastal čas zavesiť korčule na klinec. Teší ma, že môžem plynule prejsť do novej práce a ostať pri hokeji,“ rozhovoril sa Heizer, ktorý bude podľa vlastných slov pravou rukou Richarda Rapáča. „Budeme konzultovať príchody hráčov, ale aj iné veci spojené s chodom klubu. Budem aj spojkou medzi mužským a mládežníckym hokejom. Bude toho dosť, ale ja sa na prácu teším.“

Rapáč a Heizer by sa mali v manažérskej role dopĺňať ako jing a jang. „S Rišom sa poznáme od malička a spoločne sme odohrali niekoľko sezón. On je výbušnejší, ja pokojnejší. Navzájom sa teda môžeme dobre doplniť,“ podotkol nový športový manažér.

Heizerov pokoj by mohol mať pozitívny vplyv na neraz impulzívneho generálneho manažéra, ktorý si je svojho temperamentu dobre vedomý. „V tejto sezóne som sa naučil, že nemám toľko kritizovať rozhodcov,“ pousmial sa R. Rapáč, podľa ktorého však ide o veľmi vážnu tému. „Verím, že sa s tým bude niečo robiť. Verím, že to nebude tak, že si človek nebude môcť povedať svoj názor. Pokúsim sa však krotiť viac ako doposiaľ.“

Vo svojej nováčikovskej sezóne obsadili hokejisti HK Spišská Nová Ves deviatu priečku a v novom ročníku chcú rozhodne viac.

„Ja chcem ísť vždy vyššie a náš rozpočet pre novú sezónu bude o 30 percent vyšší. Chce to samozrejme viac práce a nových sponzorov, ale my sa práce nebojíme. Za seba poviem, že čokoľvek iné ako štvrťfinále, bude pre mňa sklamaním. Som presvedčený o tom, že sme na to mali aj v tejto sezóne, ale doplatili sme na covid a v závere nám chýbali sily. Nechcem, aby to znelo arogantne, ale ak by sme boli v plnej sile, tak podľa mňa cez Prešov prejdeme,“ vystavil definitívnu bodku za sezónou 2021-22 generálny manažér Spišiakov Richard Rapáč.


Fotogaléria