Spišiaci pred ligovým reštartom s dvomi zmenami, Rapáč avizuje zaujímavú útočnú posilu

SPIŠSKÁ NOVÁ VES (SZĽH) – Hokejisti Spišskej Novej Vsi si pred mesačnou stopkou v SHL-ke vydobyli pozíciu lídra. Ďalej však nemohli pokračovať v jej upevňovaní, pretože tesne pred reštartom vstúpil klub do povinnej karantény. Tú opúšťa až v tomto čase.

Spišiaci rovnako ako všetky mužstvá Slovenskej hokejovej ligy ťažko niesli skutočnosť, že musia prerušiť základnú časť aktuálnej sezóny. Rozhodnutie prišlo z radov kompetentných v štátnych inštitúciách, ktoré nebrali ohľad na to, že aj druhá najvyššia hokejová súťaž funguje na profesionálnej báze. Po mesiaci ale nastal hlboký výdych. Deväť prvoligových tímov sa mohlo vrátiť k svojej práci. To sa však ešte netýkalo klubu zo Spiša, ktorý vynechal dve kolá. Doma neprivítal Žilinu a uplynulý víkend nenastúpil v Humennom. „Ak si dobre spomínam, v kabíne sa vyskytlo trinásť pozitívnych prípadov na ochorenie COVID-19. Dá sa povedať, že polovica hráčov už to má za sebou, čo považujem za miernu výhodu. Podľa vyjadrení odborníkov a epidemiológov by mali byť chalani na tri mesiace imúnni.  Zvyšok mužstva sa dal otestovať a verím, že v plnej zostave obnovíme ročník,“ priblížil ostatné týždne v spišskonovoveskej kuchyni manažér a znovu aj hráč Richard Rapáč.

Popradský odchovanec prešiel na jeden a pol roka z ľadových plôch do funkcionárskeho kresla. Okrem toho si vlani našiel miesto na striedačke ako hlavný tréner. Zo zdravotných príčin musel pozastaviť hráčsku kariéru, ktorú sčasti reštartoval v rámci septembrových turnajových súbojov na Tipsport Kaufland Cupe. Zo zámeru neupustil. „Klamal by som, ak by som uviedol, že ma tento výpadok neovplyvnil. Dostal som koronavírus a po mne aj manželka. Bez tréningu som bol tri týždne a nie je to jednoduché. Teraz sa pripravujem na pokračovanie sezóny. Ciele sa nemenia. Postup do extraligy ostáva v platnosti a musím pomôcť chalanom na ľade,“ pokračoval pre hockeyslovakia.sk Rapáč.

Káder sa ani počas „pokoja zbraní“ nevyhol korektúram. V konečnom účtovaní išlo o minimálne úpravy. „Cez prestávku prišlo k podpisu zmluvy s útočníkom Františkom Kokym. Dočasne u nás skončil Lukáš Novák, ktorému sme umožnili odísť na hosťovanie do Levíc do konca januára 2021. Z hľadiska tréningového procesu sme dodržiavali nastolený systém v skupinkách. Samozrejme, nebolo to ideálne. Od tohto pondelka sme už začali trénovať ako za bežných okolností. Pociťujeme mierny deficit, ktorý vznikol po karanténe. Chlapci sú však profesionáli a verím, že to doženú,“ objasnil novinky na súpiske ambiciózneho prvoligistu v kombinácii s terajšími dňami 33-ročný Spišiak.

Nechcem predbiehať, ale som ústne dohodnutý s hokejistom, ktorý odohral vyše päťsto stretnutí v českej extralige. Hral vo viacerých top európskych súťažiach a poznáme sa osobne.

Keď sa útok oslabil o výraznú persónu, logicky musí prísť náhrada. Východniari už niečo v pozadí kujú. „Nechcem predbiehať, ale som ústne dohodnutý s hokejistom, ktorý odohral vyše päťsto stretnutí v českej extralige. Hral vo viacerých top európskych súťažiach a poznáme sa osobne. Je pre mňa prekvapením, že takýto hráč vôbec príde hrať do Slovenskej hokejovej ligy a konkrétne do nášho klubu. Ešte pracujeme na posilnení mužstva, aby sme mohli pobiť o postup do najvyššej súťaže,“ vyriekol zaujímavú informáciu Richard Rapáč, ktorý koketoval aj s posilou zo Škandinávie. Nateraz sa jej prestal venovať.

Ako sám povedal, čas ukáže, či sa klub bude za posilami obzerať v Kanade, alebo Európe. „Možností je niekoľko. Komunikujeme s viacerými agentmi a spolupracujeme tiež s dvomi manažérmi z našej extraligy. Ich mená si však nechám pre seba. Osobne sa nechcem veľmi splašiť a ťahať do kádra rôznych hráčov. Naše mužstvo je živé a vždy budeme dopĺňať kabínu podľa potreby na danom poste. Tentoraz to potreboval útok, čo sa vyriešilo. Nabudúce to môže byť inde,“ informoval Rapáč.

Spišskonovoveský reštart nastane v stredu 25. novembra. Mužstvo okolo trénera Róberta Spišáka na domácom štadióne bude hostiť aktuálne lídra z Martina. „Sezóna je v rozbehu. Favoritom je však Žilina. To si musí povedať každý, kto sa reálnymi očami pozrie na zloženie jej hráčov. Ich kvalita je naozaj obrovská. Je porovnateľná s Bratislavou Capitals spred roka. Myslím si však, že aj naša sila je veľká a dúfam, že ju potvrdíme už v stredajšom zápase s Martinčanmi,“ ukončil rozprávanie pre hockeyslovakia.sk Richard Rapáč, starší brat útočníka Slovana Bratislava Branislava.