Spišiaci nechcú byť podenkou, ale šťukou extraligy. Na lane sú zaujímavé mená

Slová vďaky, príjemné hudobné vystúpenia a zápisy do pamätnej knihy. Také bolo stredajšie slávnostné prijatie hokejistov HK Spišská Nová Ves primátorom mesta Pavlom Bečarikom.

Čerství víťazi Slovenskej hokejovej ligy vyslovené slová ocenili venovaním podpísaných dresov, pričom ten s číslom 1 venovali práve primátorovi. Od hlavy mesta však očakávajú aj zvýšenie doterajšej podpory, ktorá bola realizovaná prostredníctvom prevádzky zimného štadióna.

„S výnimkou multifunkčných hál v Košiciach a Bratislave pomáhajú mestá klubom s halami všade. Očakávame však aj širšiu podporu, pretože nie sme nejaký súkromný klub, ale sme HK Spišská Nová Ves a reprezentujeme mesto. Čiže 4000 ľudí, ktorí tu hokej milujú a chcú chodiť na dobrý šport,“ prízvukuje generálny manažér klubu Richard Rapáč.

Rozpočet pre Tipsport ligu narastie na 800 000, až milión eur. A hoci obliehajú funkcionári sponzorov ako osy na kúpalisku, bez pomoci zo strany radnice to nepôjde.

„Uvedomujeme si to,“ reaguje primátor Pavol Bečarik. „Spišská Nová Ves je aj mestom športu a tento úspech našich hokejistov to potvrdil. Uvedomujeme si potrebu odvďačiť sa podporou, ale bude to ťažké. Vedieme neľahké pracovné debaty o tom, ako uspokojiť všetkých obyvateľov mesta. Máme tu okolo 320 občianskych združení a každé z nich sa venuje niečomu užitočnému. Šport si vyžaduje veľkú injekciu zo strany mesta. Za poslancov to sľúbiť neviem, ale verím, že ten tlak na podporu hokejového klubu je tu veľký a jeho požiadavky naplníme. Ak nie na sto, tak aspoň na päťdesiat percent. Spišiaci si po dvanástich rokoch čakania zaslúžia kvalitné účinkovanie v najvyššej súťaži.“

Problémom hokeja je podľa Bečarika jeho finančná náročnosť, ktorá je niekoľkonásobne vyššia ako v prípade viacerých iných športov. „Uspokojiť hokejový klub preto nebude jednoduché. Nie všetci obyvatelia majú rovnaký pohľad na veci a sme tu pre všetkých. Verím však, že to nastavíme tak, aby sme mohli hokejistom pomôcť minimálne na dva či tri roky.“

Mesto Spišská Nová Ves spravuje cez svoju organizáciu STEZ všetky športoviská v Spišskej Novej Vsi (okrem hokejového štadióna ide aj o futbalový, plaváreň, kolkáreň či tenisové kurty) a stojí ho to okolo dvoch miliónov eur. V súvislosti s hokejom aktuálne dokončuje prestrešenie tréningovej haly a vynovuje aj jej chladenie.

Manažment klubu spred brán Slovenského raja každopádne nečaká iba na spásu z radnice a aktívne pracuje aj na získavaní nových sponzorov. Postup do najvyššej súťaže mu v tomto smere výrazne pomohol.

Určite je to teraz ľahšie. Teraz je za nami odvedená práca a ľudia vidia, že to robíme transparentne a bez úmyslu obohatiť sa. Náš nový hashtag #“nováérazačína, hovorí o tom, že to má byť dlhšia éra,“ pokračuje Richard Rapáč.

Na Spiši sa podľa neho poučili zo situácie spred dvanástich rokov,  kedy sa tento klub ocitol v podobnej euforickej situácii. „Vtedy sa po postupe prestalo pracovať a Spišská spadla po roku späť do nižšej súťaže. Teraz to chceme postaviť koncepčnejšie. Chceme byť šťukou extraligy a robíme preto všetko. Obiehame sponzorov, komunikujeme s hráčmi a verím, že keď nám pomôže aj mesto, tak vybudujeme mužstvo, na ktoré budú chodiť diváci veľmi radi.“

Fanúšikov pochopiteľne najviac zaujíma, kto každý bude v novej sezóne obliekať dres „Novejši“.

„V tíme ostane asi 40 percent hráčov z vlaňajšieho kádra. Pre mňa sú dôležitými prvkami charakter a srdiečko. Tieto atribúty nám vybojovali extraligu. Rovnako však potrebujeme aj kvalitu, pretože teraz to už budú boje na vyššej úrovni. Limitovaní sme samozrejme rozpočtom a napríklad financie nám nateraz zrušili možnosť dohody s dvomi hráčmi,“ prezrádza R. Rapáč.

Isté je, že káder nováčika Tipos extraligy bude ponúkať aj zaujímavé mená zo zahraničia. „V tomto prípade by malo ísť o rozdielových hráčov. Môžem prezradiť, že sme takmer dohodnutí s Kanaďanom, ktorý hral minulý rok v KHL. Na lane máme zaujímavé mená, ale nechcem predbiehať.“

Generálny manažér v Kristových rokoch patril v uplynulej sezóny aj medzi opory útočných radov Novej Vsi. Šanca vykorčuľovať opäť na extraligový ľad je pre neho lákavá, no zároveň naráža na nedostatok času, s ktorým sa spája jeho funkcionárska rola.

„Korčule som zo steny zvesil a manželka mi ich tam vzápätí zavesila späť,“ smeje sa R. Rapáč. „Táto práca je neuveriteľne náročná na čas i energiu. Nevylučujem, že sa v istej fáze sezóny vrátim, ale skôr nie ako áno.“

Isté už naopak je, že tím povedie osvedčená trénerská dvojica Miroslav Mosnár – Róbert Spišák a zmena sa nečaká ani na pozícii jednotky tímu.

„Návrh už padol a myslím si, že by sme sa mohli dohodnúť. Určite sa tomu nebránim a pevne verím, že sa dohodneme. Počul som, že rozpočet sa pekne zvýšil a uvidíme teda, aká bude tá ponuka,“ potvrdzuje so širokým úsmevom brankár Marcel Melicherčík.

Od ukončenia sezóny v Spišskej Novej Vsi nebol a na vlastnej koži tak nemohol precítiť atmosféru v meste vracajúceho sa na extraligovú mapu.

Ja v podstate netuším, ako to vnímajú ľudia v Spišskej Novej Vsi. Osobne však nevyhľadávam popularitu a mne to vyhovuje takto potichu. Potešilo ma prijatie, ktoré nám pripravili fanúšikovia po návrate zo Žiliny, ale inak mám rád pokoj a takto si žijem svoj život,“ hovorí 34-ročný popradský odchovanec. Prijatie u primátora si však užil. „Bolo to na úrovni a príjemne ma prekvapil aj hudobný program. Spätne si uvedomujeme dosiahnutý úspech. V prvej chvíli to totiž človeku až tak nedôjde. Sú ľudia, ktorí nič nevyhrajú a musíme si to preto ceniť.“

Podobné prijatie by doprial aj svojim rodákom z Popradu. Tých však delia od historického titulu tri víťazstvá.

„Nedá sa to nesledovať. Bývam v Poprade a každý tam o tom hovorí. Chlapci to majú teraz ťažké, ale určite ich neodpisujem. Ak budú hrať tak ako v poslednom zápase, tak to môžu zvládnuť. Pre Poprad by to bolo super a za niekoľkoročnú drinu by si to tento klubu zaslúžil,“ vraví Melicherčík úprimným tónom.

Zatiaľ čo jeho bývalí spoluhráči zvádzajú psychicky i fyzicky náročnú finálovú sériu, on sa už pripravuje na nový ročník. Oficiálna príprava tímu Spišskej Novej Vsi síce odštartuje až budúci týždeň, v jeho prípade však leňošenie nehrozí.

„V tomto smere som sa v posledných rokoch zmenil a ja už teraz v podstate s prípravou nekončím a nemusím ju teda ani nanovo začínať. Trénujem teda od 20. apríla. Pripravujem sa tak, aby ma potom nečakal nejaký ťažký rozbeh,“ prezrádza M. Melicherčík.

Do úvodnej fázy letnej prípravy by sa mali zapojiť hlavne domáci hráči a celý tím by sa mal zísť na ľade počas druhého, alebo tretieho júlového týždňa. Chýbať by tam nemal obranca Peter Ordzovenský, ktorého zotrvanie oznámil klub zo Spiša medzi prvými.

Tridsaťpäťročný odchovanec Spišskej Novej Vsi je po návrate materského klubu na extraligovú mapu plný očakávaní. „Bude to ťažké, ale pôjdeme do toho naplno a chceme urobiť veľa dobrého. Tím by mal mať domáceho ducha a verím tomu, že ľudia na Spiši sú hladní po hokeji. Ak budeme mať plný štadión, tak budeme hrať určite stále na hranici svojich možností. Z pohľadu cieľov je však treba byť skromný. Netreba vykrikovať a potom padnúť na hubu,“ upozorňuje majster Slovenska z roku 2016 (Nitra).

Práve jeho príklad návratu domov by mohli nasledovať aj ďalší odchovanci. „Osobne by som si veľmi rád zahral s chlapcami, s ktorými som vyrastal. Napríklad s Mišom Sersenom či Lacom Ščurkom. Spoločne sme drali lavice už na základnej škole a bol by to teda príjemný návrat k starým vzťahom,“ usmieva sa Ordzovenský.

Majstrovskými skúsenosťami disponuje aj brankár Marcel Melicherčík, ktorý oslávil titul v roku 2015 s Košicami. Pred vstupom klubu na najvyššiu úroveň nabáda k pokore.

„Prioritou je stabilizácia na najvyššej úrovni. So všetkou skromnosťou hovorím, že by sme mohli hrať niekde v pokojnom strede tabuľky a hlavne chceme tešiť našich fanúšikov. Osobne samozrejme verím, že Spišská Nová Ves zažije peknú nováčikovskú sezónu,“ dodáva M. Melicherčík.


Fotogaléria