Špeciálny výcvikový tábor v Detve si aktéri pochvaľovali

DETVA (SZĽH) – Od októbra začal Slovenský zväz ľadového hokeja s organizáciou špeciálnych výcvikových táborov mládežníckych reprezentácií organizovaných mimo riadnych asociačných prestávok, v ktorom sa národné tímy zameriavajú na nácvik jednotného herného systému. Ako prví sa zišli uplynulý týždeň od utorka do štvrtka reprezentanti do šestnásť rokov, ktorí na detvianskom zimnom štadióne absolvovali dohromady šesť tréningových jednotiek.

Čacho si akciu pochvaľuje

„Je to výborná vec,“ nešetril chválou na usporiadanie takéhoto výcvikového táboru Viliam Čacho, nový tréner reprezentácie do osemnásť rokov, ktorý bol na výcvikovom tábore v Detve pred týždňom ešte ako tréner reprezentačnej „šestnástky“.

„Na turnajovej akcii máte z piatich dní iba dva tréningové, zvyšok sú dni, v ktorých hráte zápasy, a tak nemáte možnosť toho toľko natrénovať. Bezpochyby som tak tento výcvikový tábor privítal a rád sa ho zúčastnil,“ doplnil čochvíľa 40-ročný tréner, ktorý na špeciálny výcvikový tábor povolal oproti prvej akcii „šestnástky“ v sezóne, ktorou bol augustový trojzápas v Bratislave proti Rusku, aj siedmich nových hráčov.

Útočník SR 16 Jakub KoleničNa výcvikovom tábore reprezentácie do 16 rokov v Detve sa predstavil aj útočník Zvolena Jakub Kolenič

Herný systém s novinkami

Hlavným účelom akcie pod Poľanou však bol nácvik jednotného herného štýlu reprezentácií, ktorý pripravil lodivod seniorskej reprezentácie Craig Ramsay. Pre hráčov šlo o vôbec prvý kontakt s týmto herným štýlom, no podľa Čacha si naň reprezentanti navykli rýchlo. „Niektoré veci boli pre hráčov nové, ale zas rad vecí už bolo zavedených skôr. Hráči tak neboli vystavení úplne niečomu neznámemu. Myslím si, že s aplikáciou tohto herného štýlu nebol zásadný problém a tréningy prebehli tak, ako sme očakávali.“.

Útočník reprezentácie do šestnásť rokov Jakub Kolenič priznáva, že spočiatku sa celý tím s novinkami zavedenými jednotným herným štýlom ešte zoznamoval. „Začiatky neboli úplne jednoduché, ale s tým sa podľa mňa dalo počítať. Trochu to ovplyvnila aj zmena trénera, ale myslím si, že sme to zvládli,“ povedal kmeňový hráč zvolenského HKm.

Zmeny, ktoré so sebou priniesol jednotný herný systém, sa netýkajú len spôsobu hry, ale aj názvoslovia jednotlivých postov. „Na Slovensku sme zvyknutí používať pri útočníkoch rozostavenie krídlo – center – krídlo. Hráči sa s tým stretávajú od žiackych kategórií, tak im to podávajú aj tréneri. V tomto jednotnom hernom systéme sa však útočníci pomenúvajú F1, F2, F3, s tým, že F1 je vždy ten útočník, ktorý je najbližšie k puku. S tým sa hráči musia trochu zžiť a dostať si to do hlavy,“ prezradil Čacho jednu zo zaujímavostí.

Nový tréner „šestnástky“

Výcvikový tábor v Detve okrem toho všetkého padol na úrodnú pôdu aj z iného dôvodu. V jeho priebehu sa totiž uskutočnilo zasadnutie Výkonného výboru SZĽH, ktorý schválil zmeny v realizačných tímoch mládežníckych reprezentácií, ktoré sa zásadným spôsobom dotkli aj reprezentácie do šestnásť rokov. Vzhľadom na odchod Norberta Javorčíka z pozície hlavného trénera „osemnástky“, prešiel do tejto reprezentácie takmer celý realizačný tím z reprezentácie do 16 rokov. Na miesto hlavného trénera „šestnástky“ súčasne po Viliamovi Čachovi zasadol Milan Sitár, ktorý už bol prítomný v Detve.

Hráčov viedol už na dvoch tréningových jednotkách, z ktorých prevažovali dobré pocity. „Dojem je pozitívny. Ako každý tréner, aj on priniesol niečo nové, ale dôležité je, ako budeme my hrať na ľade,“ povedal na margo nového trénera Kolenič, ktorý rovnako ako Čacho ocenil usporiadanie špeciálneho výcvikového táboru reprezentácie uprostred sezóny mimo asociačnej prestávky. „Som rád, že som tu mohol byť. V reprezentácii sme dobrá partia, takže myslím si, že je to lepšie, ako keby sme mali trénovať tieto dni v klube.“


Fotogaléria