SP: Kvôli pápežovi chodia pešo, Prešovčanov teší stúpajúca forma

Prešovský hokej začína písať novú kapitolu a po presťahovaní organizácie z Detvy postupne hľadá vlastnú identitu. Na Tatranskom pohári skončili „koňare na poslednej šiestej priečke, no do obnoveného Slovenského pohára vykročili presvedčivým víťazstvom 5:2 na ľade regionálneho rivala z Košíc.

„Veľmi sa tešíme z tohto víťazstva,“ odprezentoval úprimnú radosť z triumfu v Steel aréne tréner Ernest Bokroš.  „Nevydaril sa nám Tatranský pohár, ale teraz sa mi už páčila aj naša organizácia hry. Ubránili sme 11 presiloviek súpera a neinkasovali sme pri dvojnásobnom oslabení o dvoch hráčov. Posúvame sa každý týždeň a ak to potvrdíme aj proti Michalovciam, tak to bude znamenať, že sme sa naozaj zlepšili.“

Prešovčania predviedli umnú defenzívu podporenú spoľahlivým výkonom brankára Bespalova a v útoku hrozili rýchlymi kontrami. Prakticky každý ich pobyt v útočnom pásme hrozil gólom.

„Mali sme ťažkú prípravu, ale teraz to už ladíme na ligu. Ukázali sme, že sme na tom dobre a nebudeme súperom, na ktorom sa robia body,“ pousmial sa strelec dvoch gólov Viliam Čacho. Košického brankára Andreja Košarišťana prekonal dvakrát aj jeho kanadský spoluhráč z útoku Jonathan Charbonneau a do listiny strelcov sa zapísal aj Aurel Nauš. Ten pritom dohrával s bolesťou a po zápase hovoril s obmotaným prstom na pravej ruke. „Stalo sa to ešte v polovici druhej tretiny. Blokoval som tam strelu a trafilo ma to do prsta. Nepadol z toho gól a bola to teda užitočná obeta. Doktor vravel, že by to mal byť iba opuch. Pôjdem na vyšetrenie do Prešova a verím, že to nebude nič vážne. V tejto fáze by som už nechcel vypadnúť zo zostavy. Vlani som mal zranené rameno a posledné, čo potrebujem, je opäť nejaké zranenie.“

Obnovenie Slovenského pohára po dlhých 24 rokoch sa stretlo s rôznymi reakciami a do súťaže sa neprihlásilo až sedem extraligistov. Podľa prešovských hráčov však ide o užitočnú súťaž.

„Má to význam. Hlavne prvoligisti sa môžu ukázať, ale aj my môžeme vyladiť formu. Je to pohár a o niečo sa teda hrá. Je to teda zaujímavejšie ako klasický prípravný zápas,“ zamyslel sa Nauš, ktorého doplnil Čacho: „Má to význam, páči sa mi tento formát a určite ide o veľmi atraktívnu záležitosť pre kluby z nižších súťaží. Môžu sa konfrontovať s najlepšími a to je lákavé. Aj pre nás je v tejto fáze prípravy lepšie hrať proti domácim súperom, ako niekde v zahraničí.“

Podľa trénera Bokroša sú však pohárové zápasy v prvom rade prípravnými. V tejto fáze už dokážu ukázať reálne zrkadlo pripravenosti tímu.

V úvode prípravy sme nehrali dobre a nemali sme výsledky. Formu však postupne ladíme a v týchto pohárových dueloch už chceme vyzerať v správnej fazóne. Neriešim, či je to Slovenský pohár, alebo bežný prípravný zápas. Podstatné je pripraviť sa na extraligu,“ poznamenal ostrieľaný kormidelník.

Tím HC 21 Prešov bude mať v novej sezóne status nováčika, no reálnym pohľadom ide o akéhosi falošného nováčika. Gro mužstva tvoria hráči Detvy a ide tak o konsolidovanú partiu, ktorá je už zvyknutá na herný systém Ernesta Bokroša.

„V Detve bola vždy dobrá partia a tá sa preniesla do Prešova. Doprajeme si, v šatni panuje dobrá atmosféra a chceme si to preniesť aj do ligy,“ pochvaľuje si situáciu v šatni Viliam Čacho. Sťahovanie zo stredu na východ Slovenska vníma ako pozitívnu vec. „Prešov je veľmi pekný a hoci bola Detva super, tu sú väčšie možnosti. Hlavne mimo štadióna.“

Koniec-koncov, Prešov je krajské mesto a o jeho význame svedčí aj fakt, že sem už o pár dní zavíta aj pápež. „To je pravda, ale my kvôli tomu momentálne chodíme na tréningy pešo,“ dodal s úsmevom Čacho.