Som asi piaty najstarší hráč v tíme, smeje sa 25-ročný Pavol Skalický

RAUMA (SZĽH) - Dôvodov na úsmev má hneď viacero. Veď fínskej najvyššej hokejovej súťaži v aktuálnom ročníku kraľuje jeho klub z iba 39-tisícového mesta Rauma. Tamojšie Lukko, v zostave aj so slovenskou dvojicou Kristián Pospíšil – Pavol Skalický, zatiaľ nekompromisne valcuje súperov a dominuje v jednej z najlepších líg vo svete. Do diania nás vtiahol v 25 rokoch, paradoxne, jeden z najstarších hráčov Lukka Pavol Skalický.

Najmladší líder tabuľky spomedzi všetkých najkvalitnejších súťaží v Európe. Aj tak sa dá charakterizovať súpiska Lukko Rauma. Deväťbodový náskok, dva zápasy k dobru, a to všetko s neuveriteľným vekovým priemerom len 23,7 rokov. O chlp mladší je JYP Jyväskylä, ktorému však v tabuľke patrí predposledné miesto. „Sme tu mladí chalani. Ja som asi piaty najstarší hráč v tíme, čo je dosť zábavné,“ začal so smiechom rozprávanie odchovanec Spišskej Novej Vsi.

Zloženie mladého tímu nie je podľa Skalického dielom náhody. „Náš klub si podľa toho, čo ja viem, vyberal hráčov typologicky. Zjavne vedeli, čo robia, pretože to poskladali veľmi dobre,“ pochválil manažérske schopnosti svojich šéfov. Tímová chémia zafungovala aj napriek mladej kabíne a nemalý podiel na tom má práve urastený slovenský krídelník. „Som spokojný, že sa hlavne darí tímu, a potom sa darí aj jednotlivcom,“ stavia štvrtý najproduktívnejší hráč Lukko úspech mužstva pred svojich slušných 24 kanadských bodov (12+12) v tridsiatich zápasoch.

Zatiaľ dokonalú formu tímu, bez výsledkových výkyvov, pripisuje kvalite a vyrovnanosti kádra. „Máme štyri kvalitné formácie, plus ďalší dvaja kvalitní hráči nehrajú. Každý v tíme môže zaskočiť každého. Vo všetkých zápasoch ťahá vždy iná päťka,“ načrtol dôležitý dielik vo fungujúcej mozaike. O to, že Lukko prehralo v ligovej sezóne zatiaľ maximálne dva zápasy po sebe, sa výrazným spôsobom pričinil aj stále iba 21-ročný fínsky brankár Lassi Lehtinen. Aktuálne najlepší brankár v elitných európskych ligách z pohľadu priemeru inkasovaných gólov na zápas. Za 17 zápasov toto číslo v jeho štatistikách iba mierne prekročilo jednotku (1,09). Zaujímavosťou je aj fakt, že na odchovanca Lukko Rauma v drafte NHL žiadny z tímov neukázal. „Chytá veľmi dobre, má výbornú fazónu. Keď to potrebujeme, tak nás podrží. Máme však dvoch vyrovnaných brankárov,“ zložil pochvalu obom mužom v maske.

Chodievame na prechádzky, napríklad k prístavu. Pekné sú aj večerné prechádzky po meste, ktoré je staršie. Mne to aj vyhovuje.

Sľubne rozbehnutá sezóna dáva vedeniu klubu nádej na historický úspech. Lukko v doterajšej klubovej histórii nevyhralo ani jeden titul, dokonca ani základnú časť. Do ligového finišu je však ešte veľmi ďaleko. „Určite cítia, že je tam šanca, ale teraz je len polovica ligy a ešte zostáva nejakých 30 zápasov. Môže sa stať hocičo, no tím skladali pre to, aby hral vysoko. Uvidíme ako to dopadne na konci sezóny,“ uvedomelo krotí vášne rodák z Gelnice.

Na začiatku fínskeho príbehu pomohol Skalickému s etablovaním sa na severe Európy jeho mladší Slovák Kristián Pospíšil, ktorý v klube pôsobí druhý rok. „Dosť mi pomohol. Určite je pre cudzinca vždy lepšie, keď má krajana. Máme tu ešte jedného Čecha, čiže keď je možnosť a čas, trávime čas spolu,“ poznamenal najstatnejší hráč Raumy. Zamilovať si krajinu tisícich jazier nebol žiadny problém. „Mesto je menšie, ale dá sa tu prechádzať. Chodievame na prechádzky, napríklad k prístavu. Pekné sú aj večerné prechádzky po meste, ktoré je staršie. Mne to aj vyhovuje, je tu čo robiť,“ pochválil si Skalický prístavné mestečko vzdialené tri hodiny od Helsínk.

Okolie Raumy patrí medzi lepšie regióny v krajine z pohľadu pandémie koronavírusu, a tak výraznejšie obmedzenia Skalického nepostihujú. Na Slovensku bývalý hráč Košíc, Banskej Bystrice či bratislavského Slovana žije iba päť minút autom od štadióna aj s priateľkou Michaelou. „V našom takpovediac okrese je takmer všetko otvorené. Keď je však okres zlý, tak automaticky sa zavrie a nikto nemôže nič povedať. Iba sa povie čas, kedy sa znovu otvorí. My sme zatiaľ, musím si poklepkať, v poriadku,“ ozrejmil situáciu tejto neľahkej doby.

Pavol Skalický je štvrtý najproduktívnejší hráč Lukko Rauma. Za 30 zápasov strelil 12 gólov a k nim pridal rovnaký počet asistencií.

Opatrenia sa vo Fínsku premietli aj v hokejových súťažiach. Ich výsledkom je v Európe netradičná povinnosť hráčov nosiť prilbu s celotvárovým plexisklom, čo pre mnohých nie je zrovna príjemnou zmenou. „Bolo to nariadenie ligy, že s tým musí hrať každý hráč v súťaži. Hrajú s tým aj v ostatných ligách, ktoré tu bežia. Myslím, že aj juniori a dorastenci. Je to zmena, pretože sme zvyknutí hrať iba s klasickým plexisklom. Bol to zo začiatku nezvyk, no nejaký ten týždeň to už máme. Ešte stále je čudné s tým hrať, ale človek si musí iba zvyknúť,“ uzavrel rozhovor pre HockeySlovakia Pavol Skalický.

Vekový priemer lídrov tabuľky v šiestich TOP súťažiach:

  1. Lukko Rauma (Liiga/Fínsko) – 23,69 r.
  2. AK Bars Kazaň (KHL/Rusko) – 25,25 r.
  3. EV Zug (NLA/Švajčiarsko) – 26,30 r.
  4. Växjö Lakers (SHL/Švédsko) – 27,00 r.
  5. Adler Mannheim (DEL/Nemecko) – 27,63 r.
  6. HC Oceláři Třinec (Tipsport Extraliga/Česko) – 27,90 r.