Sľubný vývoj k bodom neviedol. „Osemnástka“ podľahla Švédom 2:4

EDMONTON (SZĽH) – Reprezentácia do 18 rokov ma zá sebou úvodné vystúpenie na prestížnom Hlinka Gretzky Cupe v Edmontone. Zverenci Viliama Čacha podali v Rogers Place proti jednému z favoritov turnaja sympatický výkon, no ani ten nestačil na zisk bodov. Hoci po dvoch tretinách bol stav nerozhodný 2:2, dvomi gólmi v tretej dvadsaťminútovke strhli Švédi víťazstvo na svoju stranu.

Lepší vstup do zápasu si Slováci ani nemohli priať. Už po 43 sekundách hry prešla Čajkovičova strela medzi Wallstedtove betóny, čoho si všimol aktívny Valigura, ktorý dotlačil puk za bránkovú čiaru – 0:1. Slováci Švédov v úvode prekvapili, veľké gólové šance si favorit zápasu nevypracoval, pomohla mu až presilovka za chybné striedanie. Hneď v jej úvode nastrelil žŕdku Holtz, krátko nato už Kozla prekonal presnou strelou z kruhu Grewe. Prinavrátiť vedenie mohol Slovensku v 11. minúte Kormúth, v úniku však svoju kľučku do bekhendu nedotiahol. Záver tretiny už patril Švédom, ktorí dokázali Slovensko zavrieť v pásme. V 18. minúte pri presilovke nebezpečne dorážali Aström s Grewem, ešte väčšie šance si vypracovali Holtz so Söderblomom, no pri dorážke prvého menovaného odpratal puk v poslednej chvíli Golian a druhý menovaný z medzikružia mieril nad.

Kým do prvej tretiny mali vstup výborný slovenskí reprezentanti, do druhej dvadsaťminútovky to boli Švédi. Už po 53 sekundách hry sa ujali vedenia, keď síce Sojka dobre odzbrojil Raymonda a nepustil ho k dorážke do prázdnej bránky, voľný puk si však nešťastným pohybom hokejky kapitán slovenskej reprezentácie zrazil do vlastnej bránky. Navýšiť vedenie Švédov mohol v 26. minúte aktívny Raymond, ktorý v oslabení získal puk, ale mieril tesne vedľa. Nebezpeční však v oslabení boli aj Slováci. V 29. minúte pri ďalšom vylúčení za šesť hráčov na ľade Turanský ťahal prečíslenie dvoch proti jednému, no Valigurova strela skončila iba na Wallstedtovi. Slováci sa ofenzívne čoraz častejšie osmeľovali ku koncu tretiny. Dopomohla im aj k tomu druhá presilovka v zápase, ktorú už po 32 sekundách využil dorážkou Mrázikovej strely Turan. Hneď vzápätí dostali Slováci po nešetrnom zákroku Greweho na Čajkoviča ďalšiu výhodu hry v početnej prevahe, v ktorej mal po Chromiakovej strele veľmi dobrú šancu Mrázik, no skackajúci puk nedokázal pred odkrytou Wallstedtovou bránkou skrotiť.

Nerozhodný stav v tretej tretine dlho nevydržal. Po už v poradí štvrtom vylúčení za technický prehrešok, šiel na trestnú lavicu o 26 sekúnd neskôr aj Haščák a Švédi nekompromisne trestali. Pri presilovke o dvoch hráčov Holtz oblúčikom na druhú žrď ponad ležiaceho Turana vyzval na gól Henrikssona, ktorý šancou nepohrdol – 3:2. Neprešli ani štyri minúty a Švédi sa tešili znovu. Obranca Broberg sa vydal na útočný výlet a svoje sólo zakončil blafákom, na ktorý Kozel nestačil. Švédi od stavu 4:2 držali opraty zápasu pevne v rukách. Ojedinelú šancu na kontaktný gól mal v 52. minúte z dorážky Sojka, Wallstedta ale neprekonal. Naopak v 53. minúte po tečovanej strele od modrej čiary Kozlovi druhýkrát v zápase pomohla žŕdka. Navzdory dvojgólovému manku sa Slováci v závere zápasu neusadili na dlhší čas v útočnom pásme. Švédi si pozornou defenzívou vedenie ustrážili a po víťazstve 4:2 si do tabuľky turnaja pripísali tri body.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Bolo vidieť, že z prípravného zápasu proti Amerike sa chlapci poučili. Síce sme nemali veľa času, ale urobili sme si rozbor zápasu proti USA, a hlavne vo veciach, z ktorých sme proti Američanom inkasovali góly, sme boli dnes ďaleko silnejší. Prehra mrzí, ale švédska kvalita bola na vysokej úrovni. Mali veľa príležitosti na strelenie gólov, na druhej strane málokedy s nimi hráte zápas, v ktorom je 2:2 po dvoch tretinách. Možnože keby v tretej tretine nedostaneme gól hneď v jej úvode, tak sa hra vyrovná a možno by sme aj začali mať navrch my, keďže by Švédi určite začali nervóznieť. Nezvládli sme to a nakoniec sme prehrali 2:4.“

Švédsko „18“ – Slovensko „18“ 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Góly: 10. Grewe (Bjerselius, Aström), 21. Broberg (Raymond, Holtz), 42. Henriksson (Holtz, Söderström), 46. Broberg – 1. A. Valigura (Čajkovič), 36. O. Turan (Sojka).
Vylúčenia na 2 min.: 3:5, navyše Grewe (Švédsko) 10 min. osobný trest za napadnutie zozadu, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 44:21 (18:8, 16:9, 10:4). 

Švédsko: Wallstedt – Lyckasen, A. Johansson, Broberg, A. Lundqvist, V. Söderström, Björnfort, Hedström – Söderblom, Costmar, Sjöberg, Andersson, Wahlgren, Aström, Bjerselius, Grönhagen, Henriksson, Wahlgren, Grewe, Raymond, Holtz. 
Slovensko: Kozel – O. Turan, Golian, Matej Ilenčík, Kňažko, Beňo, Hatina, F. Gajdoš – Michal Mrázik, Sojka, M. Chromiak – A. Valigura, A. Turanský, Čajkovič – M. Volko, J. Haščák, D. Jendek – Kormúth, J. Eliaš.


Tabuľka

Skupina A, Edmonton Z B
1 Canada U18 Canada U18 3 9
2 Sweden U18 Sweden U18 3 6
3 Slovakia U18 Slovakia U18 3 3
4 Switzerland U18 Switzerland U18 3 0