Slovo pre mládež – Patrik Jurčák: Najlepší brankár extraligy dorastu sa učí aj od Košarišťana

KOŠICE (SZĽH) – Odmalička chcel byť brankár. Dnes má pätnásť, chytá v ambicióznom klube a hokej ho napĺňa stále viac. Patrik Jurčák sa medzi staršími nestratil. Ba práve naopak. Aj vďaka jeho výkonom sú košickí dorastenci v hre o prvé miesto tabuľky Kaufland extraligy dorastu.

Od utorka 21. januára je brankárska nádej „oceliarov“ súčasťou výcvikového tábora slovenskej reprezentácie do 16 rokov v Skalici. Trénerský štáb hlavného kouča Romana Sýkoru rozhodne musela zaujať. Z doterajších 42 duelov košického dorastu odchytal Jurčák 27, z toho 20 s víťaznou bodkou. Donedávna sa „oceliari“ vyhrievali na prvom mieste dorasteneckej tabuľky. Lenže päť prehier za sebou so Slovanom Bratislava a v dvojzápasoch s Púchovom a Trnavou ich pripravilo o pozíciu lídrov. „Musíme sa vzchopiť, pretože prichádza obdobie, keď sa láme chlieb. Najvýhodnejšiu pozíciu do play-off dosiahneme už iba víťazstvami,“ odhodlane vraví Patrik Jurčák.

Zocelení víťazným turnajom

Hoci je od niektorých spoluhráčov mladší aj o tri roky, do košickej dorasteneckej kabíny zapadol. S viacerými dnešnými spoluhráčmi absolvoval už v minulom ročníku spoločné tréningy a 2. decembra 2018 aj premiéru v najvyššej dorasteneckej súťaži. Tento rok je stabilný člen kádra trénera Tomáša Kochana. „S ostatnými chlapcami si veľmi dobre rozumiem, poznáme sa spolu zo základnej školy. Sadli sme si. V tejto sezóne nás najviac zocelil Memoriál Ladislava Trojáka, košický turnaj, ktorý sa nám v lete podarilo vyhrať. Rozumieme si a myslím, že aj to je jeden z dôvodov, prečo sme donedávna boli prví,“ rozhovoril sa Patrik Jurčák. Na vyššie tempo dorasteneckej súťaže si privykol rýchlo: „Keďže už vlani som s dorastencami trénoval, vedel som, čo ma čaká a nebolo náročné zvyknúť si. Hoci mám za sebou veľký skok, som rád, že tréner mi dôveruje a dáva mi veľa príležitostí.“

V júli 2019 sa Patrik Jurčák (vľavo) zúčastnil na rozvojovom hokejovom kempe Medzinárodnej hokejovej federácie. Zdroj: TASR

Blonďavý imidž

Patrik Jurčák spláca dôveru realizačného tímu spoľahlivými výkonmi. Vychytať 20 víťazstiev v 27 dueloch medzi staršími – to si zaslúži uznanie. Momentálne je percentuálne najúspešnejší brankár extraligy dorastu, navyše spomedzi jednotiek iných tímov suverénne najmladší. Zo 747 striel v 27 dueloch inkasoval 49 gólov, čo zodpovedá takmer 94-percentnej úspešnosti. „Čísla si síce pozriem po každom zápase, ale nie sú pre mňa rozhodujúce. Neberiem to tak, že ak klesnem z prvého miesta nižšie, bude to niečo zlé. Idem si svoje, z chytania mám radosť. Pozícia najlepšieho brankára je len čerešničkou na torte. Ale nie je to iba o mne. Musím pochváliť aj obrancov, ktorí mi pomáhajú. Ukazujem im, kde potrebujem, aby sa pohybovali, nech sa mi lepšie chytá a nech mám lepší výhľad na hru. Keďže mám užší postoj, nesnažím sa robiť zbytočné pohyby navyše. Čítam hru a na zákrok si vždy počkám,“ povedal na margo svojho štýlu charizmatický tínedžer. V košickej kabíne je ľahko rozoznateľný. Zdobí ho dvojfarebná kombinácia na hlave. „Blonďavé vlasy mi zostali z ôsmeho ročníka, keď sme hrali na majstrovstvách Slovenska. Zatiaľ som do nich nezasahoval, už som si zvykol. Je to súťaž môjho imidžu,“ vraví slovenská brankárska nádej.  

Tréningy s Košarišťanom

Od koho sa v 15-tich rokoch učí? Kto ho najviac motivuje a od koho odkukáva brankárske grify? „Často zvyknem sledovať starších brankárov, v NHL aj v našej extralige. Ak niekto urobí niečo, čo som doteraz nevidel, zameriam sa na to, prekonzultujem s trénerom, či je to pre mňa dobré a zapracujem do tréningu. V Košiciach máme momentálne Andreja Košarišťana a od neho sa mám čo naučiť. Je to skvelý brankár, veľký profesionál. Keď mám možnosť byť s ním na ľade, snažím sa odkukať čo najviac,“ dodáva Patrik Jurčák.

RÝCHLY VÝSLUCH: HOKEJ – ŠKOLA - SÚKROMIE

Prečo hrám hokej? Pretože mám z neho radosť, baví ma, som pri ňom šťastný.

Ktorému z hokejových majstrov sveta 2002 by som sa chcel podobať? Jánovi Lašákovi.  

Ktorú zo súčasných hokejových hviezd by som raz chcel mať v tíme? Henrika Lundqvista.

Koľko hokejok som zlomil? Asi päť.

Ktorý predmet by som vyradil zo školských osnov? Jednoznačne dejepis.

Čo mi v škole ide najlepšie? Matematika.

Z čoho mám najväčší strach? Fúha... Neviem. Strach asi nemám z ničoho, neviem, čoho by som sa mal báť.

Bez čoho/koho si neviem predstaviť všedný deň? Určite bez kamarátov.

O čom sa mi najčastejšie sníva? Nesníva sa mi nič. Ale hokejový sen mám – byť majster sveta.