Slovo pre mládež – Juraj Slafkovský: Draftová nádej dorazila na prvý tréning v lyžiarskej prilbe

BRATISLAVA/HELSINKI (SZĽH) – Je fyzicky vyspelý, no šikovný a zručný. Cieľavedomý i zdravo sebavedomý. Juraj Slafkovský, pätnásťročný košický talent so slávnym vodáckym priezviskom. Zostavovatelia preddraftových rebríčkov mu predpovedajú miesto v prvom kole výberu 2022.

Slovenským hokejovým fanúšikom sa Juraj Slafkovský predstavil na nedávnom Turnaji Vladimíra Dzurillu v Piešťanoch. V troch dueloch proti osemnástkam Švajčiarska, Bieloruska a Nemecka zapísal tri body (2+1). V priemere odohral viac ako 20 minút na stretnutie.

„Bola to skvelá skúsenosť. Za príležitosti i dôveru som trénerom vďačný. Veľa som naučil, najmä z taktickej stránky, ale aj v oblasti zdokonaľovania techniky. Hral sa rýchly, tvrdý hokej. Príliš som si neuvedomoval, že korčuľujem proti výrazne starším, keďže vo Fínsku hrám v doraste, navyše som absolvoval zopár štartov aj medzi juniormi. Chlapci v nej jazdili, hrali do tela. Vedel som, čo ma čaká. Budem sa opakovať, turnaj v Piešťanoch bol skvelá skúsenosť,“ povedal Juraj Slafkovský. Slováci pod vedením trénera Ivana Feneša domáci turnaj vyhrali. Nemcov zdolali 2:1, Bielorusov 3:1, Švajčiarov 4:1.

Chcel odísť už v 14-tich 

Dnes pôsobí Juraj Slafkovský vo vychýrenom fínskom mládežníckom systéme. Mnohí slovenskí i zahraniční hokejoví odborníci s uznaním v hlase často konštatujú, že z chlapca vo veku od 15 do 18 rokov dokáže vychovať nielen kvalitného hokejistu, ale aj vzdelaného človeka. Juraj Slafkovský napreduje v TPS Turku. „Fínsko je úspešná hokejová krajina, ktorú ponúka začínajúcim hráčom veľmi dobré podmienky. Pred sezónou som o nich iba počul, dnes ich môžem potvrdiť. Odišiel by som do Fínska už v úvode sezóny 2018/19, ibaže vtedy som bol ešte veľmi mladý na to, aby som mohol žiť sám tak ďaleko od domova,“ priznal Juraj Slafkovský, narodený 30. marca 2004.

Po vyše polroku v krajine tisícich jazier je spokojný. Hoci má len 15, v TPS si vybudoval pevné miesto v kategórii do 18 rokov. V troch dueloch dostal príležitosť aj medzi juniormi a nestratil sa. Pripísal si tri asistencie a dva plusové body. V doraste je oveľa produktívnejší. V 35 dueloch strelil 20 gólov a pridal 26 asistencií. So 46 bodmi patrí k najproduktívnejším v ročníku.

„Som prekvapený, že to v sezóne takto dobre vypálilo. Dôležitejšie však je, že mám možnosť hrať v kvalitných mládežníckych súťažiach, kde je potrebné robiť rýchle rozhodnutia. Je to veľká hokejová škola. Fíni dávajú do všetkého 110 percent. Idú naplno. Čo začnú, to zodpovedne dokončia. Tréningy i súťaže sú na úrovni, čo je skvelé pre môj hráčsky rozvoj.“

Nádej

Vďaka stúpajúcemu hokejovému potenciálu, ktoré podčiarkujú solídne výsledky a čísla, patrí Juraj Slafkovský k najjagavejším hviezdičkám slovenského mládežníckeho hokeja. Pri správnom rozvoji vo vychýrenom severskom systéme môže zažiariť aj v drafte do NHL 2022. Mnohí zámorskí experti mu prisudzujú virtuálne miesto v prvom kole. Dokonca sa objavili úvahy o prvej desiatke.  „Vnímam, čo sa okolo mňa deje, no vždy si hovorím, že draft je veľmi ďaleko. Hocičo sa dovtedy môže stať. Mojou jedinou povinnosťou je drieť, aby som potvrdil tie pekné predpovede. Na draft sa nekoncentrujem, pred sebou mám dva roky poctivej práce. Ak nechcem, aby po mne zostali len milé slová a články, musím vytrvalo pracovať,“ reagoval Slafkovský umiernene na pozitívne predpovede uvedomujúc si však svoju silnú štartovaciu pozíciu.

Dorastenec v trinástich 

Hokejová cesta košického rodáka odštartovala na východe republiky v roku 2009. „Mal som päť rokov, keď ma kamarátov otec, hokejový tréner, zavolal na ľad. Na tréning som prišiel s lyžiarskou prilbou na hlave. Otočili ma a poslali preč, že si mám kúpiť hokejovú. Zohnali sme ju,“ vraví Juraj Slafkovský na margo hokejových začiatkov. „Ani som nevedel, čo idem robiť. Na prvý tréning som vzal korčule, ktoré ležali doma, nejaký overal a prilbu, ktorú som našiel. Preto tá lyžiarska skúsenosť. Začal som na sebe pracovať. A už ako veľmi mladý som bol ostaršený,“ dodáva. 

Juraj Slafkovský nepatrí do širšieho okruhu hokejistov, ktorí vďaka šikovným nohám i rukám hrávali v rámci ŠHT-čiek zakaždým o rok vyššie. V trinástich rokoch si zahral extraligu dorastu (!). Absolvoval 20 zápasov, strelil deväť gólov, pridal päť asistencií. Neskôr odišiel do salzburskej akadémie, odtiaľ do Hradca Králové a minulé leto do Fínska. Jeho kariéra má v 15-tich mimoriadne zaujímavý spád. 

„Mojím najbližším cieľom je účasť na domácom šampionáte do 18 rokov. V budúcej sezóne by som chcel hrávať vo fínskej juniorskej súťaži. Privítal by som aj akúkoľvek možnosť zatrénovať si s áčkom. Nehovoriac o tom, žeby som bol nadšený, ak by sa mi nebodaj ušiel nejaký zápas,“ vraví šikovný útočník. 

Z divokej na zamrznutú

Hoci často strieľa góly, nepasuje sa do role kanoniera. Chce byť kreatívny a platný na oboch stranách klziska. Vzhľadom na vek disponuje veľmi zaujímavými parametrami – 188 centimetrov, 87 kilogramov. Uvedomuje si, že pre veľký fyzický fond má stále na čom pracovať. „Rozhodne sa musíme zlepšiť v obratnosti, keďže som vysoký. A vo Fínsku si uvedomujem, že vďaka týmto parametrom musím zabrať aj v rýchlosti,“ hovorí Juraj Slafkovský. 

Mimochodom, ako ste si už určite všimli, nádejný útočník disponuje slávnym športovým priezviskom. Slafkovský však nežne úspechy v hokeji, ale na nevyspytateľnej divokej vode medzi bránkami. Je košický mladík rodinne prepojený s úspešným vodným slalomárom Alexandrom Slafkovským? „Kedysi som sa pýtal babky, či sme vzdialená rodina. K nejakým konkrétnym záverom som sa ale nedopracoval,“ doplnil Juraj. Avšak bez ohľadu na to, či je alebo nie je v príbuzenstve s charizmatickým Liptákom, túži preniesť dobré renomé priezviska Slafkovský z divokej vody aj na zamrznutú. 

RÝCHLY VÝSLUCH: HOKEJ – ŠKOLA - SÚKROMIE


Prečo hrám hokej? Zaujímavá otázka. Baví ma, chcem v ňom preraziť.


Ktorému z hokejových majstrov sveta 2002 by som sa chcel podobať? Asi Petrovi Bondrovi.


Ktorú zo súčasných hokejových hviezd by som raz chcel mať v tíme? Jednoznačne Auston Matthews. Veľmi sa mi páči na ľade.


Koľko hokejok som zlomil? Odhadom šesťdesiat či sedemdesiat. Z toho dvadsať v minulej sezóne. 


Ktorý predmet by som vyradil zo školských osnov? Fyziku, matematiku, biológiu. 


Čo mi v škole ide najlepšie? Najlepšie mi idú angličtina a dejepis. 


Z čoho mám najväčší strach? Asi z ničoho. Ani nechcem mať z niečoho strach. Pretože ak by som mal, mohlo by sa to stať. 


Bez čoho/koho si neviem predstaviť všedný deň? Bez rodiny, spoluhráčov a priateľky.


O čom sa mi najčastejšie sníva/O čom najčastejšie snívam? Ako každý mladý hokejista o NHL.