Slovenský priekopník v NHL Budaj sa rozlúčil s Ontariom a zrejme aj s kariérou

ONTARIO 13. apríla (SITA) - Kariéra slovenského hokejového brankára Petra Budaja sa zrejme skončila. Hoci definitíva má padnúť až počas leta, všetko nasvedčuje tomu, že 36-ročný brankár sa už v súťažnom zápase nepredstaví. Povedal síce, že hokej stále miluje, ale už má v živote iné priority a rád by trávil viac času s rodinou.

Rodák z Banskej Bystrice nastúpil v piatkovom stretnutí nižšej zámorskej súťaže AHL a hoci pochytal 34 z 37 striel, nezabránil prehre Ontaria so Stocktonom 2:4. Pre Budaja, ktorého vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia, to bol zrejme posledný štart v kariére a celý večer sa niesol v tomto duchu.

Emotívna rozlúčka

Tím pre slovenského gólmana pripravil emotívny predzápasový ceremoniál, na ktorom sa zúčastnila aj jeho rodina. Potešili ho spoluhráči z Ontaria, ktorí sa pred zápasom odeli do jednotných tričiek v podobe Budajovho dresu. Nechýbalo tradičné video so sumárom jeho kariéry či posledné obkrúženie klziska za výdatného potlesku fanúšikov

"Bolo to nádherné. Bola pre mňa česť, že som tu mohol mať mojich priateľov a spoluhráčov. Dokonca sa na tom celom podieľal aj súper, čo veľmi oceňujem. Bolo to veľmi milé. Video a to všetko okolo... Tlačili sa mi slzy do očí. Toto som robil celý život, snažil som sa na ľade nechať všetko," uviedol Budaj, ktorý absolvoval v NHL 367 zápasov, z toho 158 víťazných. Chytal za Colorado, Montreal, Los Angeles a Tampu Bay.

"Bolo skvelé mať tu manželku a deti, aby som to mohol zdieľať spolu s nimi. Keď som bol malý chlapec, otec ma zobral na ľad, nemali sme na štadióne strechu, boli sme z malého mesta. Všetky tie spomienky sa mi vrátili. Všetka tá obeta ostatných, počnúc rodinou a rodičmi, cez všetkých ľudí, ktorí mi pomohli, trénerov, osobných trénerov, personál, rodinu, manželku, deti... Bol to veľmi emotívny moment," dodal Budaj na webe lakingsinsider.com.

V aktuálnej sezóne absolvoval 27 zápasov za Ontario, pridal aj tri štarty za Los Angeles v NHL.

Prvý slovenský brankár, ktorý v NHL pravidelne chytal

Peter Budaj je prvý slovenský brankár, ktorý pravidelne chytal v severoamerickej profilige, v Colorade si dokonca vybojoval pozíciu tímovej jednotky. Vlasť reprezentoval na troch zimných olympijských hrách (2006, 2010, 2014) a dvoch svetových šampionátoch (2008, 2010).

V zámorí pôsobí nepretržite od sezóny 1999/2000, keď odišiel z Banskej Bystrice skúsiť šťastie do kanadskej juniorskej súťaže OHL.

Vo vstupnom drafte do NHL si ho v roku 2001 vybralo Colorado v druhom kole.
 


Ďalšie články