Slovenský hokej vstupuje do novej fázy

BRATISLAVA (SZĽH) – Výkonný výbor SZĽH na svojom zasadnutí dňa 18.10.2017 podporil projekt vzdelávania a regionálneho rozvoja, na ktorom dlhodobo pracuje skupina okolo Michala Handzuša, Martina Cibáka, Richarda Pavlikovského a Miroslava Šatana. Projekt prináša zásadne inovatívny pohľad na vzdelávanie trénerov, tréningovú metodiku v mládežníckom hokeji a jej konkrétnu implementáciu v jednotlivých regiónoch.

Som veľmi rád, že členovia VV SZĽH bez zásadných pripomienok schválili zámer rozvoja slovenského hokeja aj v tejto dôležitej oblasti. Skupina odborníkov a bývalých úspešných reprezentantov na tom pracuje už takmer dva roky a som rád, že projekt v sebe zahŕňa komplexný rozvoj hokeja priamo v samotných regiónoch“, hodnotil prácu skupiny Martin Kohút, prezident SZĽH.

Skupina spolupracuje s Dušanom Benickým, ktorý sa dlhodobo pohybuje v prostredí NHL. „Oslovilo ma zoskupenie charakterovo veľmi kvalitných ľudí pôsobiacich v NHL, čo považujem za veľmi dôležité. Títo bývalí hráči chcú dať Slovensku to, čo dostali oni v minulosti, keď ich k hokeju priviedli uznávaní odborníci s vášňou pre hokej. To je pre mňa najdôležitejšie.“ Na Slovensko prichádza aj fínsky odborník Jukka Tiikkaja, ktorý prijal ponuku SZĽH a do slovenského hokeja prináša cenné vedomosti a know-how nielen z veľmi úspešného fínskeho mládežníckeho hokeja, ale aj zo sveta, keďže v minulosti dlhodobo pracoval ako odborník pre IIHF. „Vieme, že Jukka Tiikkaja je v hokejovom svete mimoriadne rešpektovaným odborníkom a veľmi si ceníme, že prijal našu ponuku dlhodobo pracovať na tomto projekte priamo na Slovensku, kam sa presťahoval s rodinou. Najviac si však ceníme skutočnosť, že cieľom nie je plošná implementácia prvkov fínskej alebo inej hokejovej školy. Pracujeme na podrobnej analýze úspechov slovenského hokeja v minulosti a z nej vyplývajúce systémové nastavenie procesov, ktoré vyzdvihnú unikátne vlastnosti, ktorými sa v nie tak dávnej minulosti vo svete prezentoval slovenský hokej“, doplnil generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček.

Miroslav Šatan spoločne so svojimi bývalými spoluhráčmi a ďalšími odborníkmi aj z mimo hokejového prostredia vytvorili pracovnú skupinu, ktorej cieľom je hĺbková analýza slovenského hokejového prostredia a návrh opatrení pre postupný návrat nášho hokeja na stratené pozície. „Hokejový svet sa derie dopredu míľovými krokmi a aj my na Slovensku potrebujeme na tento „vlak“ naskočiť, a to čo najskôr. Uvedomujeme si nevyhnutnosť niektorých štrukturálnych zmien“, zhodnotil ciele projektu reprezentačný generálny manažér. Vzdelávanie trénerov, moderná tréningová metodika v mládežníckom hokeji a jej efektívna implementácia v jednotlivých regiónoch sú hlavné výzvy dneška. Do tohto procesu chce zväz vtiahnuť aj samotné kluby, ktoré by sa mali vo väčšej miere podieľať na samotnej definícii a implementácii týchto procesov v praxi. „Chceme rozvíjať slovenský hokej aj zdola, od tých najnižších mládežníckych úrovní resp. malých klubov, pretože si uvedomujeme veľkú dôležitosť regiónov pri jeho rozvoji. Veríme, že sa do práce v slovenskom hokeji zapojí čo najviac vzdelaných, šikovných ľudí a spoločne vybudujeme silné regionálne štruktúry, z čoho „na konci dňa“ bude v budúcnosti profitovať celý slovenský hokej“, uzavrel kapitán slovenských majstrov sveta.