Slovenskú vlajku na otváracom ceremoniáli ZOH v Pekingu ponesie aj Marek Hrivík

PEKING - Hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková ponesú slovenskú vlajku na piatkovom otváracom ceremoniáli ZOH 2022 v Pekingu. V stredu o tom informoval hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy Ľubomír Souček.

V Pekingu sa zopakuje novinka z Tokia, keď v rámci politiky rodovej rovnosti, ktorú presadzuje Medzinárodný olympijský výbor (MOV), majú v každej výprave právo niesť vlajku spoločne muž a žena.

"Až v stredu 2. februára, čo bol hraničný termín, padlo rozhodnutie o tom, kto ponesie slovenskú vlajku na piatkovom slávnostnom otvorení XXIV. zimných olympijských hrách. Výber slovenských vlajkonosičov bol v prípade ZOH v Pekingu z viacerých dôvodov komplikovaný. Mnohí športovci z horských dedín v Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou, ktoré sú od čínskej metropoly dosť vzdialené, na účasť na slávnostnom otvorení rezignovali. Jednak pre dlhý prepravný čas a jednak preto, že viacerí už v sobotu, prípadne v nedeľu súťažia. Najväčší tromf našej výpravy – zjazdárka Petra Vlhová – sa zase chce plne koncentrovať na pondelňajší obrovský slalom," uviedol Souček.

Ďalšiu komplikáciu v súvislosti s výberom vlajkonosičov predstavovala situácia okolo testovania športovcov na vírus SARS-CoV-2 pred ich odchodom zo Slovenska. "Bolo zrejmé, že mužský vlajkonosič vzíde z 25-členného tímu hokejistov, ktorý tvorí presne polovicu športovcov v našej výprave, ale s výberom sa čakalo až na výsledky posledných testov pred odletom. Až po ich oznámení padla voľba na Mareka Hrivíka, ktorý dostal minulý týždeň aj poctu spoločne s bobistkou Viktóriou Čerňanskou skladať sľub výpravy do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej," vysvetlil tlačový atašé slovenskej výpravy v Pekingu.