Slovensko začalo prípravu na MS súbojom proti Dánsku

Majstrovstvá sveta v hokeji 2006Majstrovstvá sveta v hokeji 2006

PIEŠŤANY 11. apríla (SITA) - Slovenská hokejová reprezentácia odohrala prvý zápas v záverečnej príprave na májové majstrovstvá sveta v lotyšskej Rige v stredu 12. apríla v Piešťanoch proti Dánsku (17.00 h). 

 
Tréner slovenského tímu František Hossa určil nomináciu na súboj až v deň zápasu podľa aktuálneho stavu kádra. Tréneri majú na piešťanskom sústredení momentálne k dispozícii troch brankárov, jedenásť obrancov a štrnásť útočníkov.

Pre hráčov pôsobiacich v európskych ligových súťažiach sa sústredením v Piešťanoch a prípravnými duelmi začína boj o nomináciu na svetový šampionát. V nominácii do Rigy by sa malo objaviť podstatne viac hráčov z Európy ako na turínskej olympiáde, kde ich bolo päť.

“Hokejistom pôsobiacim v zámorí sme sa rozhodli nechať možnosť na rozmyslenie. Čas hrá momentálne v náš prospech, preto nechceme na nich tlačiť. Určite sa však črtá väčšia šanca pre hráčov z európskych líg. Niektorí hráči z NHL sú zranení a viacerým sa končia zmluvy. Neradi by sa dostali do rovnakej situácie, ako bol Vladimír Orzágh vlani vo Viedni. Počkáme, ako sa situácia vyvinie,“ povedal František Hossa, narážajúc na fakt, že krídelník Országh sa minulý rok na MS zranil, a Nashville s ním potom nepodpísal kontrakt.
 
Už teraz je isté, že v Rige nebudú reprezentovať tradičné opory - zo zdravotných dôvodov Pavol Demitra (L. A. Kings) a Michal Handzuš (Philadelphia Flyers), z rodinných vo švédskom klube Lulea pôsobiaci Ľuboš Bartečko, ktorého manželka čaká prírastok do rodiny. Otázny je aj zdravotný stav Jozefa Stümpela, a práve preto sa najväčší priestor vytvára na pozícii stredných útočníkov.

Slovensko sa s Dánskom stretlo doposiaľ päťkrát a na svoje konto si pripísalo štyri vysoké víťazstvá a jednu prehru, ktorá prišla pred rokom počas záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta vo Viedni. Slovensko podľahlo Dánom v Odense 1:2.
 
Dánsko je už tretí rok v rade účastníkom elitnej kategórie majstrovstiev sveta. Vlani na MS vo Viedni skončilo na 14. priečke a na úkor domáceho Rakúska a Nemecka sa zachránilo medzi elitou. V rokoch 2003 a 2004 sa Dáni prepracovali do osemfinálovej fázy, pred troma rokmi dokonca v druhej fáze turnaja remizovali s Kanadou 2:2 a pripravili majstrom sveta jedinú bodovú stratu na svetovom šampionáte v Helsinkách.

Prehľad doterajších stretnutí Slovenska s Dánskom, bilancia: 5 zápasov, 4 - 0 - 1, 35:5
Slovensko - Dánsko 11:1 (Bratislava, 5. februára 1994)
Slovensko - Dánsko 9:0 (Senica, 6. februára 1994)
Slovensko - Dánsko 6:2 (MS “B“, Bratislava, 18. apríla 1995)
Slovensko - Dánsko 8:0 (MS “A“, Ostrava, 2. mája 2004)
Slovensko - Dánsko 1:2 (Odense, 20. apríla 2005)

Hráči, ktorých môže tréner František Hossa použiť v zápasoch s Dánskom a Nórskom:

Brankári: Karol Križan (MoDo Hockey - Švéd.), Ján Laco (HC Košice), Ján Lašák (HC Moeller Pardubice - ČR). 
Obrancovia: Slavomír Bodnár, Peter Podhradský (obaja HC Košice), Tomáš Frolo (HC Oceláři Třinec - ČR), Tomáš Harant, Ján Mucha, René Vydarený (všetci HC České Budějovice - ČR), Milan Hruška, Dušan Milo (obaja HK Dynamax Nitra), Stanislav Hudec (HC Vítkovice Steel - ČR), Tomáš Starosta (Neftechimik Nižnekamsk - Rus.), Martin Štrbák (CSKA Moskva - Rus.).
Útočníci: Viliam Čacho, Andrej Kmeč, Andrej Kollár, Miroslav Kováčik (všetci HK Dynamax Nitra), Vladimír Dravecký, Miroslav Lažo (obaja HC Košice), Michal Hudec (HC České Budějovice - ČR), Martin Hujsa (HC Slovan Bratislava), Peter Húževka (Dukla Trenčín), René Jarolín (HK 36 Skalica), Andrej Nedorost (Hamburg Freeyzers, Nem.), Andrej Podkonický a Ľubomír Vaic (obaja HC Bílí Tygři Liberec - ČR), Miroslav Zálešák (Södertälje SK, Švéd.).

Po stredajšom stretnutí s Dánskom v Piešťanoch nastúpi reprezentácia Slovenska na Veľký piatok na rovnakom ľade proti Nórsku.  
Nóri sú nováčikom vo svetovej skupine, keď sa medzi elitu vrátili po piatich rokoch v I. divízii MS, kam vypadli v roku 2001. Slovensko narazilo na reprezentáciu Nórska zatiaľ jedenásťkrát. Piešťanský duel je však prvým po viac ako piatich rokoch. Obe krajiny sa naposledy stretli v decembri roku 2000 na turnaji o Slovenský pohár v Trenčíne a Slováci vyhrali 4:1.
 
 V jedenástich dueloch sa zrodilo osem výhier Slovenska, dve remízy a v roku 1994 jediné víťazstvo Severanov, ktorí vyhrali v augustovom termíne pred začiatkom sezóny v Nitre 3:2. Doposiaľ najvyššie víťazstvo Slovenska 9:1 videl ruský Petrohrad počas svetového šampionátu v roku 2000, z ktorého si Slováci priviezli strieborné medaily.

Nóri nastúpia rovnako ako Slováci na druhý prípravný zápas pred štartom svetového šampionátu v Lotyšsku, keď v druhej polovici minulého týždňa prehrali doma so Švédskom 1:5.

Prehľad doterajších stretnutí Slovenska s Nórskom - 11 zápasov (8 - 2 - 1, 44:18):
Slovensko - Nórsko 3:3, (Gjövik, 17. novembra 1993)
Slovensko - Nórsko 3:1, (Trenčín, 27. augusta 1994)
Slovensko - Nórsko 2:3, (Nitra, 28. augusta 1994)
Slovensko - Nórsko 2:1, (Rouen, 12. februára 1995)
Slovensko - Nórsko 4:1, (Bratislava, 11. apríla 1996)
Slovensko - Nórsko 3:3, (Bratislava, 12. apríla 1996)
Slovensko - Nórsko 2:1, (MS, Tampere, 5. mája 1997)
Slovensko - Nórsko 4:1, (Oslo, 7. novembra 1998)
Slovensko - Nórsko 8:2, (MS, Hamar, 5. mája 1999)
Slovensko - Nórsko 9:1, (MS, Petrohrad, 6. mája 2000)
Slovensko - Nórsko 4:1, (Trenčín, 15. decembra 2000)