Slovenskí hokejisti chcú dnes prekvapiť Švédov

MALMÖ - Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov postúpila po ročnej pauze opäť do štvrťfinále na majstrovstvách sveta juniorov. Naši hokejisti nastúpia na štvrťfinálový duel dnes - vo štvrtok - proti domácemu Švédsku. Súboj oboch tímov prebehne vo väčšej Malmö Arene, ktorá by mala byť vypredaná.


Očakávaný súboj Slovenska so Švédskom, ilustračné foto IIHF.com

Slovenskí hokejisti sa vo švédskom Malmö predviedli kvalitnými výkonmi v prvých troch stretnutiach, silvestrovský súboj s Čechmi im však nevyšiel podľa ich predstáv. Slováci skončili v základnej A-skupine na 4. mieste a vo štvrťfinále nastúpia práve proti domácemu Švédsku. Vo vyraďovacej časti o medaily na svetovom šampionáte juniorov sa Slováci predstavia deviatykrát pri devätnástej účasti, najlepším výsledkom je bronz z roku 1999. Naposledy hrali slovenskí reprezentanti o medaily na šampionáte 2012 v Calgary a Edmontone, s Fínskom v boji o semifinále prehrali 5:8.

Slovensko sa doteraz so Švédskom na šampionátoch tejto vekovej kategórie stretlo štrnásťkrát, vyhralo len tri stretnutia, jedno sa skončilo remízou a celkové skóre vyznieva v prospech "troch koruniek" 55:26. Tri slovenské výhry sa zrodili v rokoch 1996 (4:1), 1999 (5:4) a 2003 (1:0). Slováci chcú vo štvrťfinále nadviazať predovšetkým na kvalitné výkony zo zápasov s Nemeckom, USA a Kanadou. Ak ich zopakujú, nemusia byť proti favorizovaným Švédom, ktorí obhajujú strieborné medaily z vlaňajška, bez šancí. Po silvestrovskej prehre s Čechmi sa však musia dať dokopy.

"Každý zápas je iný. Verím, že sa dáme dohromady a v ďalšom stretnutí zabojujeme jeden za druhého. Bude to pre nás najdôležitejší zápas. Na začiatku bol takým duelom úvodný s Nemeckom, ktorý sme zvládli. Verím, že sa to bude opäť opakovať," uviedol pre web oSporte.sk Marko Daňo.

Slováci majú dlhší čas na regeneráciu ako na skupinový duel s Čechmi. Na štvrťfinále sa môžu lepšie pripraviť. Pred súbojom ich na nich čaká sťahovanie do väčšej Malmö Areny, ktorá bude určite vypredaná. "V priebehu dvoch dní sa dáme dokopy a na Švédov vybehneme. Bude plná hala, o to to bude vyhecovanejšie," tvrdí pre oSporte.sk kapitán slovenského výberu Milan Kolena.