Slovenské dievčatá absolvujú MS do 18 rokov od 6. do 13. júna v americkom Wisconsine

BRATISLAVA (SZĽH) – Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) priniesla v závere minulého týždňa pozitívnu správu pre slovenskú ženskú reprezentáciu do 18 rokov. Dievčatá posunula z A-skupiny I. divízie na elitný svetový šampionát do Spojených štátov amerických. Predstavitelia USA Hockey s odstupom niekoľkých dní zverejnili dejisko a presný termín podujatia.

Pôvodne sa mal turnaj odohrať v januári vo Švédsku, ale IIHF ho zrušila z dôvodu rýchleho šírenia koronavírusového variantu omikron. Svetovú špičku dievčat v kategórii do 18 rokov preto privítajú od 6. do 13. júna mestá Madison a Middleton v štáte Wisconsin. 

„Pandémia nás stavia pred najrôznejšie výzvy a sme radi, že aj v tomto čase sa nám ako lídrovi medzinárodnej hokejovej komunity podarilo získať právo na usporiadanie majstrovstiev sveta dievčat do 18 rokov. Poďakovanie patrí partnerom aj zástupcom Wisconsinskej univerzity a oboch hostiteľských miest,“ uviedol výkonný riaditeľ USA Hockey Pat Kelleher.

Hrať sa bude v LaBahn Arene v Madisone (kapacita 2 200 divákov), ktorá je domovom ženského tímu Wisconsinskej univerzity, a v Bob Suter’s Capitol Ice Arene v Middletone (kapacita 2 600 divákov), kde pôsobia hokejisti Madisonu Capitals nastupujúci v juniorskej súťaži USHL. 

Prvá spomenutá hala bude hostiť medailové súboje a zápasy A-skupiny, v ktorej figurujú Američanky, Kanaďanky, Fínky a Švédky. V druhej aréne sa uskutočnia zvyšné duely šampionátu, vrátane zápasov B-skupiny, v ktorej sa nachádzajú Slovenky, Češky, Nemky a Švajčiarky.

Tímy sú rozdelené do skupín na základe výkonnosti. Zo silnejšej A-skupiny preniknú prvé dve družstvá priamo do semifinále. Reprezentácie na treťom a štvrtom mieste bude čakať štvrťfinále s tímami na prvej a druhej pozícii v rámci B-skupiny. Družstvá na treťom a štvrtom mieste v „béčku“ zabojujú o zotrvanie v elitnej kategórii. V sérii hranej na dve víťazstvá sa budú snažiť vyhnúť zostupu.