Slovenská šestnástka zdolala domácich Švajčiarov

ROMANSHORN (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 16 rokov odštartovala účinkovanie na Turnaji štyroch krajín vo švajčiarskom Romanshorne víťazne. V dramatickom stretnutí zdolala domáci výber 3:5 a vybojovala si tak prvé tri body do tabuľky turnaja. 

Začiatok stretnutia však zverencom trénera Romana Sýkoru nevyšiel. Už v štvrtej minúte otvoril skóre zápasu domáci kapitán Mattheo Reinhard. Mladých Slovákov ale úvodný zásah nerozhodil a v ďalšom priebehu mali viac z hry. Ich aktivita vyústila do vyrovnávajúceho gólu, ktorý v úvode druhej tretiny zaznamenal pravý krídelník Adam Žlnka. Švajčiari sa napriek nízkej početnosti streľby dokázali ešte dvakrát dostať do vedenia. No na góly Offnera a Taibela dokázal národný tím zakaždým reagovať. Na 2:2 vyrovnával Križan a na 3:3 svojim druhým gólom v zápase Žlnka. 

O víťazný gól sa postaral desať minút pred koncom Markus Suchý a konečnú podobu výsledku dal do prázdnej brány Filip Mešár. Triumf slovenskej šestnástky je cennejší o to viac, že vo Švajčiarsku nastúpil výber oslabený o štyroch hráčov. Dvaja z nich sa pripojili k výberu do 17 rokov a ďalší dvaja k osemnástke.

Reprezentačnú šestnástku čaká na turnaji v Romanshorne zápas proti Bielorusku, ktoré si v úvodnom stretnutí turnaja poradilo s Lotyšskom 6:2.

Turnaj 4 krajín– Romanshorn, Švajčiarsko:

Švajčiarsko “16“ – SLOVENSKO “16“  3:5 (1:0, 1:2, 1:3)
Góly SR: 2
2. Žlnka (Čulík), 31. Križan (Čulík, Molnár), 44. Žlnka (Žabka, Kmec), 50. Suchý (Gabriel, Molnár), 58. Mešár (Patzelt). 

Výlúčení: 2:1, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, strely: 16:37

Zostava SR 16: Vereš – Nátny, Patzelt, Žabka, Kmec, Čulík, Kremnický, Nahalka, Kukumberg – Repčík, Petrovský, Bartakovics, Sýkora, Mešár, Žlnka, Gabriel, Suchý, Molnár O., Sisík, Molnár M., Križan. 

Roman Sýkora – tréner reprezentácie do 16 rokov:
„Do zápasu sme nevstúpili dobre, lebo sme si v úvode nechali streliť prvý gól. V druhej tretine sa nám podarilo dvakrát vyrovnať. V záverečnej časti hry, od stavu 3:3 sme už boli lepším mužstvom a vyrovnané skóre sa nám podarilo dostať na našu stranu. Zvíťaziť v prvom zápase na turnaji si ceníme a ďakujem chalanom za predvedený výkon. Počas väčšiny stretnutia sme boli na ľade lepším tímom o čom svedčí a počet strel 37:16 v náš prospech. Mohli sme zvíťaziť aj vyšším rozdielom, no musíme zlepšiť našu efektivitu. Verím, že na výkon z dnešného duelu nadviažeme aj v zápase proti Bielorusku. Je to náš posledný turnaj v tejto sezóne a radi by sme sa s ňou rozlúčili víťazstvom.“