Slovenská delegácia rokovala na Kongrese IIHF o prípravných zápasoch aj novom šéfovi medzinárodného hokeja

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja bol po druhýkrát v histórii spoluorganizátorom trojdňového Semi-Annual Kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), ktorý sa koncom minulého týždňa konal na Malte (27.9. – 29.9.). Okrem prezidenta SZĽH Martina Kohúta, generálneho sekretára Miroslava Valíčka či generálneho manažéra slovenských hokejových reprezentácii Miroslava Šatana sa ho zúčastnili aj členovia organizačného výboru budúcoročných MS v Bratislave a Košiciach. „Okrem prezentácie MS 2019 dostávali účastníci šampionátu od nás aj informácie o organizácii, termínoch aj tréningových možnostiach v dejiskách turnaja,“ uviedol Miroslav Valíček.

 

Náročná príprava na MS

Súčasťou Kongresu bolo aj dolaďovanie medzinárodného kalendára – čiže všetkých veľkých hokejových akcií od majstrovstiev sveta, cez súboje Euro-Hockey Challenge až po prípravné súboje krátko pred štartom MS 2019. „Nečakali sme kto nás osloví, ale snažili sme sa rokovať s inými federáciami a hľadali sme priestor, aby sme skvalitnili medzinárodný program A-tímu,skonštatoval Valíček. Vo februári 2019 organizuje SZĽH turnaj Kaufland Cup, kde už potvrdil svoju účasť olympijský výber Ruska a reprezentácia Bieloruska. V rámci aprílovej Euro Hockey Challenge sa na roky 2019 a 2020 stanú súpermi Slovenska národné tímy Nemecka, Rakúska a Česka.Dohodli sme, že oba zápasy s Českom budeme hrať na domácej pôde. Vieme, že nie každý fanúšik sa dostane na zápasy MS, preto sme ešte hľadali možnosti, ako im priniesť na Slovensko ďalšie zápasy reprezentácie,“ povedal generálny sekretár SZĽH.

Výsledkom je, že zhruba týždeň pred štartom šampionátu privíta Slovensko v prípravnom súboji tím Veľkej Británie (4. mája) a len tri dni pred prvým duelom MS preverí výber trénera Craiga Ramsayho reprezentácia Fínska (7. mája). Miesta konania duelov ešte nie sú známe, no mali by sa odohrať na strednom, respektíve východnom Slovensku. „Náš A-tím dostal do prípravy atraktívnych súperov aby sa dostatočne pripravil na domáce majstrovstvá sveta,“ hovorí Valíček.

 

Dôležití sú aj mladí hráči

Slovenská delegácia sa na Kongrese IIHF dohodla so zástupcami USA, Švajčiarka a Fínska na špeciálnom kempe pre hráčov do 18 rokov. Kemp by sa mal konať na začiatku apríla vo Fínsku za účasti spomínaných krajín a bude spojený aj s turnajom s cieľom čo najlepšie sa pripraviť na svetový šampionát tejto vekovej kategórie. „Reprezentácia do 18 rokov je veľmi dôležitá pre vývoj hráčov. Sú prvýkrát na majstrovstvách sveta, sú pod zrakmi skautov, agentov, trénerov, preto aj v tomto smere sme podnikli kroky na skvalitnenie reprezentačného programu,povedal Miroslav Valíček. SZĽH chce v najbližšej dobe obnoviť aj takzvaný olympijský výber, teda výber hráčov do 23 rokov. „Chceme pripraviť pravidelný turnaj, na ktorý by sme vyslali tento tím. Rokujeme s viacerými reprezentáciami, ktoré majú záujem poskladať tímy mladých hráčov,“ prezradil Valíček.

 

Témou olympiáda aj šéf hokeja

Okrem prezentácie majstrovstiev sveta na Slovensku a dolaďovania medzinárodného kalendára rezonovala na Kongrese IIHF aj téma budúceho šéfa svetového hokeja. Funkčné obdobie prezidenta IIHF Reného Fasela sa skončí síce až o dva roky, no už počas budúcoročného šampionátu budú mená jeho možných nástupcov veľmi diskutovanou témou. „Oficiálne zatiaľ nikto kandidatúru nepotvrdil, ale v rámci neformálnych stretnutí sa spomínajú štyria alebo piati možní adepti na tento post, vyjadril sa Valíček s tým, že SZĽH neuvažuje o tom, že by o miesto šéfa svetového hokeja mal zabojovať niekto zo slovenského hokeja.

Počas Kongresu dostal prezident IIHF René Fasel mandát od federácii, aby s Medzinárodným olympijským výborom a NHL rokoval o rôznych alternatívach tohto turnaja. Jednou z nich je, že by sa na OH hralo rovnako ako v Pjongčangu bez hráčov z NHL. „Prebehli pracovné stretnutia k formátu olympijského turnaja. Nám hrozí, že sa nedostaneme medzi osmičku priamo nasadených tímov. O tých rozhodne rebríček IIHF práve po majstrovstvách sveta 2019 na Slovensku,“ vysvetlil Valíček. Na domácom šampionáte bude dôležitý každý bod aj preto, že tímy na 9. až 11. mieste budú mať právo na usporiadanie jedného z troch kvalifikačných turnajov. „Boj o olympiádu v Pekingu sa odohrá na jeseň 2021,“ dodal Valíček, ktorý okrem maratónu rokovaní so zástupcami iných federácii zažiaril aj na greenoch. Stal sa víťazom mužskej časti tradičného golfového turnaja, ktorý počas každého Kongresu organizuje IIHF.

Miroslav Valíček, víťaz golfového turnaja pri Kongrese IIHFMiroslav Valíček, víťaz golfového turnaja pri Kongrese IIHF


Fotogaléria