Slovenská „sedemnástka“ zdatne vzdorovala Američanom

PIEŠŤANY (SZĽH) – Reprezentácia do 17 rokov nastúpila v Piešťanoch iba po dni spoločnej prípravy na prípravný zápas pred Turnajom piatich krajín, ktorý odštartuje v slovenskom kúpeľnom meste už túto stredu. Zverenci Jána Lipianskeho v ňom boli favorizovaným Američanom vyrovnaným súperom, napokon však vo výsledku ťahali za kratší koniec a prehrali 2:4.

Vstup do zápasu Slováci nemali dobrý. Už na konci ôsmej minúty Samoskevich vo vlastnom oslabení poslal Spojené štáty americké do vedenia a keď o niečo vyše dve minúty neskôr ho napodobnil Schoen, tak Slováci museli doťahovať dvojgólové manko. V 15. minúte však znížil Nemec a do prestávky Slováci, dovtedy podávajúci veľmi kvalitný výkon, mohli dokonca aj vyrovnať. V 18. minúte Krajča v úniku zahákoval Ma, no sám faulovaný z trestného strieľania proti Fitzpatrickovi neuspel.

Zrovnať na 2:2 sa Slovákom podarilo až v 33. minúte, keď pri prečíslení dvoch proti jednému využil odraz puku od zadného mantinelu Rehák. Od tohto momentu však už mali viac z hry Američania. V 36. minúte zrejme najväčšiu šancu mal Montgomery, ktorého strela aj prešla pomedzi Sihelského betóny, ale puk nakoniec nezamieril medzi tri žrde.

V úvode tretej tretiny mohol misky váh na stranu Američanov znovu nakloniť strelou švihom Williams, puk skončil ale na žrdi. Na opačnej strane zas chybu Američanov na modrej čiare mohol potrestať unikajúci Lukošik, ktorý však už bol na konci striedania, a tak Jimenezovi nerobilo problém ho dokorčuľovať. V 47. minúte zas musel byť v permanencii Sihelský, no Cameron z výbornej šance slovenského gólmana neprekonal. Zápas sa nakoniec zlomil za osemnásť sekúnd medzi 51. a 52. minútou. Najprv Samoskevich dorazil odrazený puk do odkrytej časti Sihelského brány a hneď vzápätí dal výsledku definitívnu pečať strelou z vrcholu medzikružia Dickinson.

Hlas po zápase

Ján Lipiansky (hlavný tréner SR „17“): „Bol to náš prvý spoločný zápas v ‚sedemnástke‘, pre niektorých chalanov, ktorí nehrali ešte vôbec žiaden prípravný zápas, to bol prvý zápas v sezóne vôbec.  Som rád, že sme mali možnosť odohrať prípravný zápas pred takýmto kvalitným turnajom a proti takémuto súperovi. Američania nás preverili po všetkých stránkach, sú korčuliarski a herne neuveriteľne zdatní a hoci mali navrch celý zápas, my sme dokázali s nimi 50 minút krok. Za stavu 2:2 sme dostali behom minúty dva góly a už sme nemali ani mentálne, ani fyzické sily na to, aby sme takýto zápas dotiahli do predĺženia. Chalani však na ľade nechali všetko, za čo im ďakujem. Ak takto budeme spolu pracovať aj ďalej, tak budeme zo zápasu na zápas lepší a lepší.“

Slovensko „17“ – Spojené štáty „17“ 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)
Góly: 15. R. Nemec (Kolenič, Kašlík), 33. S. Rehák (Smidžár, Šimko) – 8. Samoskevich (Hanas, Schweitzer), 11. Schoen (Jimenez), 51. Samoskevich (Kaiser, Schoen), 52. Dickinson (Bantle). Vylúčenia na 2 min.: 1:5, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1. Strely na bránu: 19:30 (8:10, 8:16, 3:4). Rozhodovali: Baluška, Štefík – J. Tvrdoň, Výleta. 237 divákov. 

Slovensko: Latkóczy (31. Sihelský) – Hajas, Putala, Fatul, Marián Haborák, Stacha, Ejem, Ketner, Bakala – Kašlík, R. Nemec, Kolenič – S. Krajč, Jamrich, Litavec – S. Rehák, Šimko, Smidžár – Lukošik, Ragan, M. Tvrdoň.
Spojené štáty: Fitzpatrick (31. Purcell) – Jimenez, Schweitzer, Ma, Crospo, Kaiser, Ratzlaff – Bantle, Dickinson, Samoskevich – Hanas, Dzhaniyov, Biondi – Cameron, Schoen, Williams – Estapa, Meiers, Montgomery.