Slovenky zdolali aj Nórsko. V Budapešti si zahrajú finále

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia uspela aj v druhom stretnutí na Turnaji šiestich krajín v Budapešti. Po včerajšom triumfe nad Francúzskom 3:2 po predĺžení zvíťazili zverenkyne trénera Jána Bezděka aj v dnešnom súboji s Nórskom 2:1 po samostatných nájazdoch. V nich rozhodla útočníčka Janka Hlinková a postarala sa tak o postup Slovenska do sobotňajšieho finále.

Slovenským hokejistkám sa rovnako ako v prvom súboji na turnaji podarilo otvoriť skóre, keď sa v 13. minúte presadila najskúsenejšia hráčka tímu Nicol Čupková. V úvodnej časti hry však dominovali súperky. To potvrdzuje aj pomer striel 8:18, čo bolo spôsobené aj tromi vylúčeniami Sloveniek v priebehu štyroch minút. Jednu z presilových hier dokázali Nórky využiť, keď na 1:1 vyrovnala v 17. minúte Emily Krusová. Po slabšej prvej tretine sa hra vyrovnala a šance sa striedali na oboch stranách.

Zápas, ktorý určil prvé finalistky Turnaja šiestich krajín, už gól v riadnom hracom čase nepriniesol. Na začiatku predĺženia nevyužili slovenského hokejistky početnú výhodu štyroch proti trom a o víťazkách rozhodli až samostatné nájazdy. V nich uspela len spomínaná Hlinková, ktorá si tak po dvoch góloch do siete Francúzska pripísali ďalší dôležitý zásah v národnom tíme. Medzi opory tímu patrila brankárka Jana Budajová, ktorá dokázala pokryť až 41 streleckých pokusov súperiek.

Zajtra nastúpia Slovenky na prípravný duel proti Číne, ktorý sa nezapočítava do tabuľky turnaja. Realizačný tím ho tak chce využiť na otestovanie morálnych a vôľových vlastnosti hráčok potom, čo majú v nohách dva náročné a víťazné zápasy.

Ján Bezděk, tréner ženskej reprezentácie Slovenska:

"Prvá tretina nebola z našej strany optimálna, mali sme dosť vylúčených hráčok a Nórky nás prestrieľali. Hra nám trochu viazla, oproti prvému zápasu sme slabšie korčuľovali. V prestávke sme si čo to k tomu povedali, spolu s asistentom sme doplnili taktické pokyny a dievčatá ich začali napĺňať. Zlepšili korčuľovanie a hrali takticky na vysokej úrovni čo podoprel aj veľmi dobrý výkon brankárky Budajovej. V tretej tretine zápas gradoval, šance sa striedali na oboch stranách. V predĺžení sme nevyužili presilovú hru štyroch proti trom, na druhej strane nás zachránila žŕdka krátko pred koncom. Nájazdy sú vždy lotéria – Budajová zatiahla roletu a Janka Hlinková pekným jednoduchým nájazdom rozhodla zápas. Keď už sme sa dostali do zápasu o 1. miesto tak ho budeme chcieť vyhrať."

Nórsko – Slovensko 1:2sn (1:1, 0:0, 0:0, 0:0 – 0:1)

Góly SR: 13. Čupková, rozhodujúci samostatný nájazd Hlinková

Vylúčenia: 4:7, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, strely na bránu: 42:30

Zostava SR: Budajová – Čurmová, Ištocyová Tatiana, Kučerková, Šulíková, Faberová, Králiková – Honečková, Čupková, Maskaľová, Hlinková, Korenková, Košecká, Halušková, Trebulová, Ištocyová Lucia, Čorňáková, Suráková, Záborská.


Ďalšie články