Slovenkám nestačil ani Lopušanovej hetrik, po divokom priebehu podľahli Maďarkám

BUDAPEŠŤ (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia neuspela v úvodnom zápase na Turnaji piatich krajín v Budapešti. Zverenky fínskeho trénera Arta Sieppiho v záverečnej tretine viedli o dva góly, ale napriek tomu podľahli domácim hráčkam 6:7. Slovenky odohrajú ďalší duel na podujatí v stredu proti Nórkam, vo štvrtok vyzvú Francúzky a v piatok Japonky. 

Úvodný gól stretnutia padol v 13. minúte, keď využila presilovku Alexandra Hayley Williamsová. Slovenské hokejistky vyrovnali o 61 sekúnd neskôr zásluhou Nikoly Nemčekovej. Maďarky však išli do šatní spokojnejšie. Krátko pred koncom prvej tretiny skórovala v oslabení Kinga Jókaiová Szilágyiová. Potom nasledovali vydarené chvíle debutantky v seniorskej reprezentácii Nely Lopušanovej. Mladá útočníčka najskôr v presilovke vyrovnala na 2:2 a v 30. minúte pridala tretí slovenský gól.

Aj záver druhej tretiny patril domácim hráčkam. Vyrovnávajúci zásah dosiahla Fanni Garátová-Gasparicsová a päť sekúnd pred koncom prostredného dejstva sa presadila Enikö Tóthová. Prvá polovica poslednej tretiny bola v réžii slovenského tímu. Už po 40 sekundách vyrovnala Lucia Ištocyová na 4:4, v 48. minúte presne namierila Nikola Rumanová a zakrátko skompletizovala hetrik Lopušanová. Ani to však nestačilo na víťazstvo. Maďarky gólmi Fanni Garátovej-Gasparicsovej a Zsófie Pázmándiovej vyrovnali a 75 sekúnd pred koncom duelu rozhodli o tesnom triumfe, ktorý im zabezpečila Sarah Kneeová.

Hlas po zápase

Arto Sieppi, tréner SR ženy: "Máme za sebou náročný zápas. Potešilo ma, že sme dokázali skórovať až šesťkrát, na medzinárodnej úrovni je to veľmi dobrá vizitka. Maďarky boli lepšie v prvej tretine, ale postupne sme sa dostali do hry. Druhé dejstvo bolo vyrovnané a v treťom sme mali navrch. Bohužiaľ, nestačilo to na víťazstvo. Rozhodli maličké detaily. Maďarská reprezentácia má niekoľko vynikajúcich hráčok a zároveň pôsobí v elitnej kategórii MS, kam sa taktiež chceme dostať. Musíme si teraz oddýchnuť, zregenerovať a pripraviť sa na ďalší zápas."

Turnaj piatich krajín – (Budapešť/Maď.):

Maďarsko – Slovensko 7:6 (2:1, 2:2, 3:3)
Góly:
13. Williamsová (E. Tóthová), 20. Jókaiová Szilágyiová (Pázmándi), 34. Garátová-Gasparicsová (Dabasiová, Gengeliczká), 40. E. Tóthová, 53. Garátová-Gasparicsová (Dabasiová), 54. Pázmándi (Jókaiová Szilágyiová, Williamsová), 60. Kneeová (Dabasiová) – 14. Nemčeková (Leskovjanská, Ištocyová), 27. Lopušanová (L. Šuliková, Kubeková), 30. Lopušanová, 41. Ištocyová (Drábeková), 48. Rumanová (L. Halušková), 49. Lopušanová (Kubeková). 
Vylúčené: 3:4 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 1:0, strely na bránku: 27:28, 216 divákov

Zostava SR ženy: Štofanková – A. Šulíková, L. Šuliková, Gálisová, Leskovjanská, Drábeková, Vysokajová, Fortunová – Korenková, Kubeková, Lopušanová – Dobiašová, Ištocyová, Nemčeková – L. Halušková, Maskaľová, Matejková – R. Halušková, Kapičáková, Rumanová. Tréner: A. Sieppi.