Slovan v dráme zdolal Dinamo Moskva a pripísal si druhý triumf v sezóne

BRATISLAVA 13. septembra (SITA) - Hokejisti HC Slovan Bratislava triumfovali nad hráčmi Dinama Moskva tesne 3:2 v štvrtkovom domácom stretnutí KHL. Pre zverencov Vladímira Országha to bol iba druhý triumf v aktuálnom ročníku Kontinentálnej hokejovej ligy.

Skóre otvoril v 27. min 21-ročný obranca "belasých" Mário Grman. V 44. min poslal domácich do dvojgólového vedenia Michal Řepík, ale už o dve minúty neskôr znížil Danil Tarasov. V 52. min vyrovnal Vladimir Briukvin. O dvoch bodoch pre Slovan rozhodol tri minúty pred sirénou tretej tretiny kanadský obranca Éric Gélinas.

HC Slovan Bratislava - Dinamo Moskva 3:2 (0:0, 1:0, 2:2)

Góly: 27. Grman (M. Sukeľ, Klok),44. Řepík (Taffe), 57. Gélinas (Taffe) - 46. Tarasov (Kagarlickij, Šipačov), 52. Briukvin (Menšikov, D. Višnevskij)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Bondar, Odinš - Zacharenkov, Šeľanin (všetci Rus.), 6825 divákov

Zostavy:

Slovan: Štěpánek - Sersen, É. Gélinas, Grman, Klok, Schaus, Švarný, Bačík - Řepík, Taffe, Lunter - Lamper, Chipchura, Liška - Virta, Ch. Rau, M. Sukeľ - Buc, Šimun, Hrnka

Dinamo Moskva: Jeriomenko - Nikulin, Pribylskij, Hietanen, Koivistö, Višnevskij, Volkov, Menšikov - Afinogenov, Mozer, Briukvin - Tarasov, Šipačov, Kagarlickij - Indrašis, Zackrisson, Boyd - Pankratov, Jefremov, Petunin - Igumnov

Priebeh zápasu

Slovan vstúpil do súboja aktívnejšie ako súper, v 6. min sa v presilovej hre po výbornej práci Mária Grmana dostal k strele Tomáš Hrnka, ktorého fantastickým zákrokom vychytal Alexandr Jeriomenko. V 10. min zamieril na trestnú lavicu mladík v zostave "belasých“ Adam Liška, hostia sa však prezentovali iba strelami z diaľky, ktoré zastavil Jakub Štěpánek. V úvodnom dejstve dostali výhodu početnej výhody aj domáci, ale takisto sa nepresadili.

Aj do druhej časti hry vstúpili "belasí" o niečo lepšie ako hokejisti Dinama Moskva, po necelej minúte nebezpečne vystrelil Michal Řepík, ktorého pokus Jeriomenko vyrazil pred seba, k dorážke sa dostal Mário Lunter, ale minul. Slovanisti boli za aktivitu odmenení v 27. min, keď sa do útočného pásma dostal Matúš Sukeľ, prenechal puk Máriovi Grmanovi, ktorý mieril presne na Jeriomenkovu lapačku, z ktorej mu puk vypadol a skončil v sieti. V 35. min bolo rušno aj pred bránkou Jakuba Štěpánka, v prečíslení pálil Kagarlickij, ale český gólman bol úspešnejší. V závere druhej tretiny prišli šance na oboch stranách, najprv Jeriomenko vychytal Jeffa Taffeho, následnú kontru zakončil Tarasov do žŕdky.

Pred záverečnou časťou duelu si hostia zrejme vstúpili do svedomia a na klzisko doslova "vleteli", ale bez výraznejšej príležitosti. V 44. min putoval na trestnú lavicu skúsený Maxim Afinogenov. Jeho faul potrestal počas presilovej hry z otočky Michal Řepík. Dvojgólové vedenie domáceho mužstva netrvalo dlho. Počas trestu Patrika Lampera sa zverenci Vladimira Vorobjova natlačili do útočného pásma, a v 46. min znížil nechytateľnou strelou Danil Tarasov.

Kontaktný gól dodal hráčom moskovského tímu energiu, v 50. min mieril nebezpečne Vadim Šipačov, o niekoľko sekúnd neskôr i Afinogenov, ale obe príležitosti zneškodnil Štěpánek. V 52. min Vitalij Menšikov parádne našiel z ľavého kruhu pred bránkou Vladimira Briukvina, ktorý nedal brankárovi "belasých" žiadnu šancu a vyrovnal na 2:2. Rozuzlenie vyrovnaného zápasu prišlo v 57. min, tvrdou strelou z diaľky skóroval znovu v presilovej hre kanadský bek Éric Gélinas. Hostia mohli vyrovnať v samotnom závere, keď hrali presilovku po faule Luntera a odvolali brankára, ale početnú výhodu o dvoch hráčov nevyužili.

Hlasy (zdroj: SITA):

Vladimír Országh (tréner Slovana): "Sme spokojní, chlapci poddali oduševnený výkon. Na konci sme ubránili presilovku súpera. Presvedčili sme sa, že aj keď máme slabší káder, dokážeme hrať aj so silnejšími súpermi."

Vladimir Vorobiov (tréner Dinama Moskva): "Vedeli sme, čo nás v Bratislave čaká, ale nedotiahli sme to do konca. Moji chlapci bojovali, ale nestačilo to. Nachádzame sa v ťažkej situácii, musíme sa snažiť naďalej."

Mário Grman (obranca Slovana, autor gólu): "Bojovali sme až do konca, sme radi, že nám to tam konečne padlo. Využili sme presilovky a to je vždy dôležité. Získali sme dva body a potešili sme domácich fanúšikov. Nie je podstatné, kto dá gól, ale že mužstvo je úspešné. Matúš Sukeľ urobil pred gólom dobrú robotu, zakričal som mu, tak mi posunul puk a ani som sa nepozeral, kam som vystrelil."

Lukáš Klok (obranca Slovana): "Tie najlepšie tímy ku nám ešte iba prídu. KHL je oproti českej lige trochu rýchlejšia. V Česku to má tiež kvalitu, ale o tejto lige sa hovorí, že je druhá najlepšia na svete. Každý hráč je nahraditeľný . My sme predviedli kvalitný tímový výkon, každý na ľade nechal maximum a vyťažili sme z toho dva body."

Jakub Štěpánek (brankár Slovana): "Vedeli sme, že Dinamo je trochu v kríze. Snažili sme sa to využiť. Ukázali sme svoju kvalitu, využili sme presilovky a dva body sú doma. V prvých dvoch tretinách sme hrali veľmi dobre. V tretej nám zrejme došli sily, alebo sme sa začali báť o výsledok, tak sme súpera pustili k niekoľkým príležitostiam, ktoré využil. Chlapci však odviedli výbornú robotu a veľmi im za to ďakujem."

Adam Liška (útočník Slovana): "Víťazstvo nás veľmi teší. Sú to dôležité body v domácom prostredí. Som rád, že sme nadviazali na triumf z uplynulého zápasu. Keď sme viedli 2:0 sme sa trochu stiahli, Dinamo bolo viac na puku, ale našťastie sme to dotiahli do úspešného konca."