Slováci v A-skupine MS 2021 proti Švédom, Čechom aj Rusom, Šatan: "Proti každému musíme hrať naplno"

MINSK/RIGA (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia spoznala súperov v základnej A-skupine budúcoročných MS, ktoré usporiada Bielorusko s Lotyšskom. Predstaví sa v Minsku spoločne s Ruskom, Českom, Švédskom, Švajčiarskom, Dánskom, Veľkou Britániou a domácim Bieloruskom. V rižskej vetve šampionátu je Kanada, Spojené štáty americké, Lotyšsko, Taliansko, Fínsko, Nemecko, Nórsko a Kazachstan. Budúcoročné MS sa uskutočnia v termíne 7. až 23. mája 2021. 

Zloženie základných skupín zverejnila Medzinárodná hokejová federácia na oficiálnom webe. Pri jej tvorbe vychádzala predovšetkým z aktuálnej verzie rebríčka IIHF, ktorý berie do úvahy výsledky z vrcholných podujatí – majstrovstiev sveta, respektíve zimných olympijských hier – za uplynulé štyri roky. Slovenskej hokejovej reprezentácii v renkingu aktuálne patrí deviata priečka s 2835 bodmi, na čele je Kanada s 3470. V rebríčku sú započítané aj body za MS 2020. Hoci sa neuskutočnili, pri bodovacom systéme do renkingu nemohla IIHF svojim členským federáciám pripísať nuly. Preto vzala do úvahy nasadenie do jednotlivých turnajov v rámci svetových šampionátov na rok 2020 a na jeho základe pridelila body. Napríklad Fíni si vďaka tomuto kroku o dve priečky prilepšili a aktuálne sú tretí, Švédi o dve pozície klesli na štvrté miesto, Američania rovnako o dve na šieste. Naši poskočili z desiatej pozície na deviatu. 

"Zloženie skupín budúcoročných majstrovstiev sveta naznačuje, že pôjde o veľmi zaujímavý turnaj. Čaká nás mimoriadne náročná skupina v konkurencii Švédov, Čechov, Rusov či Švajčiarov. Určite však urobíme, čo bude v našich silách, aby sa nám podarilo postúpiť do štvrťfinále. V porovnaní s tohtoročnou skupinou nastali nejaké zmeny v zložení, ale mierne sa zmenilo poradie v rebríčku IIHF a organizátor turnaja má k dispozícii možnosť tiež nejakú zmenu vykonať. Dnes je svetová skupina MS vyrovnaná. Proti každému súperovi musíme preto hrať naplno," povedal prezident SZĽH Miroslav Šatan.

MS 2021 v Bielorusku a Lotyšsku sprevádza oficiálny slogan v znení: „Vášeň. Žiadne hranice.“ Vo voľnejšom preklade do slovenčiny však možno operovať aj s heslom: „Vášeň nemá hranice.“ 

Dejiskom bieloruskej A-skupiny bude Minsk aréna s kapacitou 15 086 divákov. Po dianí v základnej fáze šampionátu sa v nej uskutočnia dva štvrťfinálové duely, oba semifinálové a rovnako oba medailové. Dejiskom MS bola už aj v roku 2014. 

Lotyšské hlavné mesto Riga si zopakuje atmosféru veľkolepého hokejového podujatia prvýkrát od roku 2006, keď organizovala turnaj samostatne. Hrať v nej budú tímy B-skupiny. Čaká ich známa Aréna Riga s kapacitou 10 300 miest. 

Presný rozpis stretnutí či informácie o predaji vstupeniek zatiaľ nie sú známe. Medzinárodná hokejová federácia však dodala, že ich postupne zverejní v najbližších týždňoch.