Slováci to na veľkých podujatiach na Rusov vedia

ZOH 2006 v TuríneZOH 2006 v Turíne

TURÍN 16. februára (SITA) - Slovenský tím ukázal hneď v prvom zápase svoju silu a zo všetkých účastníkov turínskeho hokejového superturnaja podal najlepší výkon. Asi v takom zmysle zneli komentárové návraty k stredajšiemu zápasu B-skupiny Slovákov s Rusmi (5:3), ktorý bol ozdobou úvodného mužského hokejového dňa v Turíne a českí kolegovia ho dokonca označili kvalitou na úrovni semifinále, resp. finále. Tréner František Hossa prišiel krátko pred začiatkom turnaja o dvoch skúsených centrov Michala Handzuša a Jozefa Stümpela, bol nútený prestriedať vopred zložené formácie a do hry zaradil aj pôvodne náhradníka Ronalda Petrovického.

Na hre sa to však prejavilo takmer len pozitívne. V rýchlom zápase plnom zvratov jeho zverenci dvakrát prehrávali, ale napokon skvelým záverom v hlavnej úlohe s Mariánom Gáboríkom strhli dôležité víťazstvo na svoju stranu. "Odohrali sme dobrý zápas. Úspešný vstup do turnaja vždy poteší. Góly som vyťažil zo svojej rýchlosti. Myslím si, že dnes sme v tretej tretine predviedli vynikajúci výkon. Treba povedať, že každý nechal na ľade všetko," uviedol strelec dvoch záverečných gólov M. Gáborík. Skóre zápasu s Rusmi otvoril nový slovenský kapitán Pavol Demitra. Práve okolo toho, kto bude nosiť kapitánske céčko, bol okolo slovenského tímu priveľký rozruch. Zdá sa však, že bol to len planý mediálny poplach. "Mužstvo sa dalo dokopy a je radosť v ňom hrať. Práve dobrý kolektív je rozhodujúci. Je to super pocit. Výborne zachytal Budaj a výborne zahral aj Marián Gáborík, ktorý rozhodol. Dobré je, že dostali šancu aj mladí hráči, výborne zapadli do mužstva. Hrali sme zodpovedne v obrane. Rusi každý kiks dokázali využiť, našťastie ich nebolo veľa," komentoval kapitán Demitra.

Ruský tréner Vladimir Krikunov po zápase blahoželal Slovensku k víťazstvu a za hlavnú príčinu prehry svojich hokejistov označil príliš ofenzívny prejav. "Viedli sme 2:1 a zrazu sme chceli všetci útočiť vrátane obrancov. Táto bezhlavá snaha o ďalšie góly sa nám proti Slovákom vypomstila. Proti takému kvalitnému súperovi si to nemôžeme dovoliť," uviedol pre internetový portál www.gazeta.ru Krikunov.

Slováci vyhrali prvý zápas na olympijskom turnaji vôbec po prvýkrát. Pamätná bola remíza v Lillehammeri 1994 s neskorším olympijským víťazom Švédskom (4:4), potom však prišla nečakaná remíza v Nagane s Rakúskom (2:2) a o ďalšie štyri roky v Salt Lake City šokujúca prehra s Nemeckom (0:3). "Prvý zápas na takomto turnaji býva vždy dôležitý. Úspešný vstup nám môže pomôcť. Ja mám za sebou reprezentačnú premiéru, víťazstvo nad Ruskom si veľmi cením," vravel útočník Colorada Marek Svatoš, ktorý absolvoval reprezentačný krst ohňom.

Rusi nemajú na Slovákov v posledných rokoch na veľkých podujatiach dobré spomienky. S výnimkou víťazstva na Svetovom pohári 2004 (5:2) ďalšie dôležité súboje s bývalým "veľkým bratom" Slováci neprehrali. V roku 1999 na MS v Nórsku pripravili Rusov remízou 2:2 o postup do bojov o medaily. Na pamätnom šampionáte v Göteborgu 2002 ich zdolali dokonca dvakrát, najprv v osemfinálovej skupine (6:4) a potom aj vo finále (4:3). O dva roky neskôr na MS v Česku sa zrodilo v skupine ďalšie slovenské víťazstvo (2:0) a vlani vo Viedni zasa remíza 3:3. "Slováci v posledných rokoch vedia v dôležitých zápasoch priniesť ruským fanúšikom smútok. V roku 1999 na MS v Nórsku remíza so Slovenskom nepustila ruskú družinu do semifinále aj napriek tomu, že zborná zdolala budúceho šampióna Česko 6:1. V roku 2002 tím Borisa Michajlova prehral s bratmi Slovanmi vo finále. Odvtedy sa slovenský tím obmenil, šancu dostali mladé hviezdy Meszároš, Svatoš, Surový a najmä Gáborík," komentovala ruská Gazeta.


ds;bg