Slováci si vyskúšali ľad KeyBank Centrea, proti Kanade v bráne s Hrenákom

BUFFALO (SZĽH) – Už dnes v noci o 01.00 hod. slovenského času vykorčuľujú slovenskí hokejoví reprezentanti do dvadsať rokov na svoj prvý zápas na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie. V 19-tisícovom KeyBank Center v Buffale čaká na zverencov Ernesta Bokroša jeden z favoritov na zisk majstrovského titulu, Kanada.

Tréner apeluje na disciplínu

„Kľúčové bude, aby sme mali pohyb a boli disciplinovaní, či už čo sa týka hernej organizácie, alebo osobnej disciplíny,“ hovorí o kľúčových bodoch pred zápasom hlavný tréner „dvadsiatky“ Ernest Bokroš. „Nemôžeme Kanaďanom ponúknuť veľa presiloviek. Samozrejme, rozhodovať budú aj výkony brankárov. Ak nás brankár podrží, tak môžeme byť v hre čo najdlhšie,“ dodal.

V bráne bude od začiatku Dávid Hrenák, rodák z Považskej Bystrice pôsobiaci v zámorí na Univerzite St. Cloud. Za ňu v univerzitnej súťaži NCAA odchytal v tejto sezóne šesť zápasov s úspešnosťou blížiacou sa k 95 percentám. 

Hrenák však ani zďaleka nie je jediným hráčom v slovenskom tíme, ktorý pôsobí v zámorí. Ešte lepší prehľad o sile kanadského tímu má útočník Adam Ružička, ktorý už druhú sezónu pôsobí v kanadskej juniorskej súťaži Ontario Hockey League za tím Sarnia Sting. „Bude to rýchly zápas, na vysokej úrovni. Chalanov z kanadského tímu poznám skoro všetkých, keďže proti ním hrávam v lige, dokonca mám tam aj jedného spoluhráča. Viem, aký je, viem, čo na nich treba hrať, no jednoduché to nebude,“ hovorí.

Ernest BokrošErnest Bokroš

Ružičkovým spoluhráčom z tímu, ktorý bude v Buffale reprezentovať Kanadu je útočník Jordan Kyrou. Krátko po skončení slovenského dopoludňajšieho rozkorčuľovania si stihli prehodiť zopár slov. „Stretli sme sa, povedali sme si zopár slov a keď náhodou vyhráme, tak sa mu budem smiať celú sezónu, keď sa vrátime do klubov. Kanaďania sa zabávajú hokejom, tak som sa k nim len v krátkosti pridal,“ hovorí.

Halu si obzreli už včera

Kým pre Slovákov pôjde o prvý zápas na majstrovstvách sveta, Kanada do turnaja vstúpila už včera stretnutím proti Fínsku, v ktorom vyhrala 4:2. Keďže Slováci mali včera voľný deň, „dvadsiatka“ využila príležitosť a kompletný hráčsky káder s realizačným tímom stretnutie navštívili, tréneri však poznatky o súperovi zbierali ešte ďaleko skôr. 

„Už teraz môžem povedať, že sme strávili veľa hodín rozborom všetkých družstiev. Chcel som však, aby chlapci včera navštívili túto krásnu veľkú halu, obzreli si ju z inej pozície než zo striedačky a aby sa dnes už plne koncentrovali na zápas. Cieľom návštevy tak nebolo ani tak zhliadnutie hry Kanady, ako skôr zoznámenie sa s týmto prostredím,“ vysvetľuje Bokroš.

Návšteva zápasu tak rozhodne nebola samoúčelná. Keďže Buffalo leží na kanadsko-amerických hraniciach, tak je jasné, ktorý tím bude mať v hľadisku podporu. Už na svetovom šampionáte 2011, ktoý sa tiež konal v Buffale, diváci ukázali, že vedia Kanade pripraviť doslova domáce prostredie. „Preto sme sem prišli, aby hráči zažili atmosféru, či už divácku, diania na ľade, alebo rozhodcov. Skrátka, aby sa zoznámili s týmto prostredím,“ pokračoval 57-ročný tréner.

Adam RužičkaAdam Ružička

Trinásty vzájomný zápas

Dnešné stretnutie medzi Slovenskom a Kanadou bude historicky trinástym meraním síl medzi týmito dvomi krajinami na vrcholnom hokejovom juniorskom fóre. Z dvanástich zápasov Slováci až jedenásťkrát prehrali a na svoje prvé víťazstvo proti kolíske hokeja stále čakajú. O to väčšiu motiváciu však má „dvadsiatka“ túto sériu prelomiť. „Určite áno. Hrať proti Kanade, Amerike a podobným veľkým hokejovým krajinám, je už samo osebe motiváciou bez toho, aby sme vedeli, či sme s nimi vyhrali alebo nie,“ povedal Ružička.

Doposiaľ najprenikavejší úspech proti javorovým listom dosiahla partia okolo kapitána Ladislava Nagya pri bronzových majstrovstvách sveta 1999 vo Winnipegu. Zaujímavosťou je, že tento zápas sa odohral do roka a do dňa presne pred devätnástimi rokmi od dnešného stretnutia. Čím by teda zverenci Ernesta Bokroša mohli Kanadu dnes prekvapiť? 

„Prekvapiť ich zrejme neprekvapíme, no ak budeme dlho držať výsledok 0:0 alebo 1:1, tak začnú byť nervózni, budú viac tlačiť, otvoria hru a aj my budeme mať viac šancí zakončovať. Myslím si, že práve toto by mohla byť naša výhoda, keďže máme šikovných útočníkov a obrancov, ktorí vedia dávať góly. Ak teda s nimi budeme dlho držať zápas, tak môžu otvoriť hru, čo by nám mohlo vyhovovať,“ dodal na záver Ružička.