Slováci s túžbou zopakovať proti Švédom včerajší výkon

VICTORIA (SZĽH) – Včerajší výkon slovenskej reprezentácie do dvadsať rokov síce body nepriniesol, no ostal prinajmenšom pozitívnym dojem z predvedenej hry. Na ňu by chceli juniorskí reprezentanti nadviazať aj vo svojom druhom zápase, ktorý odohrajú dnes v noci proti Švédsku (od 00.30 hod.).

Pred zápasom absolvovali slovenskí hokejisti od 10.00 hod. miestneho času zhruba 30-minútové rozkorčuľovanie, ktoré však nebolo povinné. Zúčastnili sa ho jedenásti hráči a všetci traja brankári. „Nenazval by som to dobrovoľné rozkorčuľovanie. Niektorí hráči uprednostnili pasívnu regeneráciu a bicykel, niektorí chceli ísť na ľad. Pri takomto zápasovom tempe to nechávame na hráčoch a ich pocitoch. Niekto môže byť viac unavený, niekto menej a každý hráč napokon potrebuje niečo iné, aby sa dobre pripravil na zápas,“ vyvsvetľuje Bokroš.

Slovákov čaká druhý zápas v rýchlom slede. Včerajšie stretnutie dohrali zhruba o šiestej hodine večer miestneho času, na hotel výprava dorazila až krátko pred pol ôsmou. Času na regeneráciu po ťažkom zápase, ktorý bol navyše umocnený tesnou prehrou, nebolo veľa. „Skôr sa to nadnesene hovorí, že keď prehráte 5:0, tak vás to menej mrzí, ako keď prehráte 2:1,“ hovorí Bokroš. „Bola to tesná prehra a sklamanie bolo vidno na nás všetkých. Avšak ako som povedal hráčom, do polnoci sa oslavujú nielen víťazstvá, ale do polnoci sa musia vstrebať aj prehry. Dnes je nový deň a musíme všetko spraviť pre to, aby sme podali dobrý výkon.“

Slovákov čaká v druhom vystúpení Švédsko, držiteľ strieborných medailí z posledného šampionátu v Buffale, o ktorých kvalite nemožno pochybovať. „Kvalita Švédov spočíva už len v tom, že 45 zápasov v základnej skupine na majstrovstvách sveta neprehrali. To je celých jedenásť rokov. Takúto sériu žiaden tím nemá,“ prízvukuje Bokroš úctyhodnú štatistiku švédskej juniorskej reprezentácia. Azda ešte fasicnujúcejší je fakt, že z týchto štyridsiatich piatich zápasov vyhrali rovných štyridsať v riadnom hracom čase a v tridsiatich troch z nich dokonca ani raz neprehrávali. A to za tento čas majú na svojom konte aj sedem skalpov Ruska, či Spojených štátov, päť skalpov Fínska, či tri skalpy Kanady.

Rovnako ako Slováci, tak aj Švédi už majú za sebou prvé vystúpenie na tohtoročnom svetovom šampionáte. Vo včerajšom večernom zápase vo Victorii zdolali Fínsko tesným výsledkom 2:1, keď o víťazstvo museli bojovať až do záverečných sekúnd. „Majú množstvo rozdielových hráčov. Ako tím sú silní na puku, nesmierne kreatívni, majú dobré zakončenie a organizáciu hry. Takýchto faktorov v ich hre je veľmi veľa. Nám neostáva nič iné, ako sa na to pripraviť. Na to, aby sme boli úspešní, musíme byť v zápase minimálne takí dobrí ako oni,“ upozorňuje Bokroš.

Jednou z ústredných postáv včerajšieho zápasu Slovenska so Spojenými štátmi bol brankár Samuel Hlavaj. S tridsiatimi dvoma zákrokmi bol po zápase vyhlásený za najlepšieho hráča slovenského tímu. Pre dnešné stretnutie však dostal odpočinok. „Už pred šampionátom sme mali stanovenú stratégiu. Dnes do brány pôjde Juraj Sklenár, dúfame, že takisto podá dobrý výkon a potom sa budeme rozhodovať ďalej o tom, kto pôjde do bránky.“