Slováci proti Švédom siahali po víťazstve, napokon prehrali tesne pred koncom 3:4

TRENČÍN - Slovenskí hokejisti otvorili prípravu na MS 2015 súbojom v rámci seriálu Euro Hockey Challenge proti Švédsku. Diváci v Trenčíne videli výborný zápas, ktorý mali naši aj dobre rozohratý. Po prvej tretine sme viedli o dva góly zásluhou Lušňuka a Nagya, v druhej tretine nás opäť poslal do vedenia 3:2 Libor Hudáček. Lenže Švédi v závere otočili, keď ich víťazný gól strelil Staffan Kronwall 13 sekúnd pred koncom.


Akcia pred švédskou bránkou, foto Ján Súkup

SLOVENSKO - ŠVÉDSKO 3:4

Slováci začali súboj aktívne a vypracovali si dve presilové hry. V nich sa vďaka krížnym prihrávkam cez stred klziska dostali do dobrých príležitostí Tybor a Bližňák, ale brankár Lassinanti dokázal včas zasiahnuť. Po Podhradského strele a následnom teči Viedenského mu pomohla aj horná žrď. V 12. min dokázal poskakujúci puk v bránkovisku dostať popod betóny švédskeho gólmana Patrik Lušňák a otvoril skóre. Švédi potom mohli vyrovnať, ale so šancou Peterssona si poradil Ján Laco. V 16. min bol za bránkou aktívny Hudáček, zadovkou s prispením zadnej konštrukcie sa puk dostal k Nagyovi, ktorý vykorčuľoval od zadného mantinelu a bekhendom druhýkrát prekonal Lassinanttiho.
V druhej tretine pridal švédsky tím na dôraze i aktivite a dostal domácich pod veľký tlak. Laco zlikvidoval tutovku Aslunda, ktorý sa nepresadil ani na dvakrát. V 25. min slovenský brankár zastavil strelu Bengtssona len na betóne a tiesnený Lušňák v snahe zastaviť dobiedzajúceho Anderséna poslal nešťastne puk do siete. Švédi ďalej hrýzli a vytvárali si šance. Slovenská defenzíva len s ťažkosťami odolávala. V 29. min akciu na jeden dotyk v presilovke s krížnou prihrávkou od Aslunda popred bránkovisko zakončil presne Petersson, Laco sa už nestihol presunúť od jednej žrdi k druhej. Vedenie mohol na slovenskú stranu vrátiť Ján Sýkora, ale nepremenil v polovici zápasu trestné strieľanie. Slováci sa vymanili z tlaku a tiež začali nebezpečne hroziť. V 33. min pálil presne nad Lassinanttiho vyrážačku z pravého kruhu Libor Hudáček - 3:2. Zaplneným tribúnam sa hokej páčil, oba tímy bavili publikum rýchlymi kombinačnými akciami. Bližšie ku gólu boli domáci, ale v zakončení im chýbala väčšia presnosť.

Akcia pred slovenskou bránkou v zápase SR - Švédsko v Trenčíne, foto Ján SúkupAkcia pred slovenskou bránkou, foto Ján Súkup

 


V tretej tretine sa hral obojstranne útočný hokej, Slováci sa pokúšali zvýšiť vedenie, ale brankár Lassinantti bol pre nich veľkou prekážkou. Švédi niekoľkokrát preverili na opačnej strane Laca po rýchlych kombinačných akciách. V 53. min sa pri presilovke presadil Ridderwall a vyrovnal na 3:3. V závere mal rozhodnutie na hokejke Lukáš Kozák, Lassinantti však stihol presunúť ľavý betón a slovenský obranca ho zblízka neprekonal. Hralo sa z jednej strany na druhú, švédske víťazstvo zariadil 13 sekúnd pred koncom tretej tretiny skúsený Staffan Kronwall.

Slovensko - Švédsko 3:4 (2:0, 1:2, 0:2)
Góly:
12. Lušňák (Dej, Marcel Haščák), 16. Nagy (L. Hudáček), 33. L. Hudáček (Švarný) - 24. Bengtsson, 29. Petersson (Aslund, Wallmark), 53. Ridderwall (S. Kronwall, C. Andersson), 60. S. Kronwall (Wallmark, Petersson)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Müllner - Šefčík, Výleta, 5680 divákov.
Zostavy:
Slovensko:
J. Laco - K. Sloboda, Švarný, Podhradský, Baranka, Jurčina, Graňák, Čerešňák, L. Kozák - L. Hudáček, Marcinko, Nagy - J. Sýkora, Viedenský, Tybor - Miklík, Bližňák, Bartovič - Marcel Haščák, Lušňák, Dej
Švédsko: Lassinantti - C. Andersson, S. Kronwall, Motin, Ekbom, Gunnarsson, Andersén - Sandberg, Bengtsson, Sörensen - Zaar, Wallmark, Petersson - Viksten, Ridderwall, M. Johansson - Nygard, Carlsson, Aslund - Thuresson

Hlasy trénerov:
Vladimír Vůjtek (tréner Slovenska): Viacerí hráči odohrali prvý zápas po dlhej dobe, bol to na túto fázu prípravy dobrý hokej. Začali sme dobre, dali dva góly, v úvode druhej tretiny sme však vypadli z tempa a súper vyrovnal. Potom išiel náš výkon opäť hore, súboj bol vyrovnaný a otvorený až do konca. Škoda, že sme inkasovali po zbytočnej chybe trinásť sekúnd pred záverom. Diváci sa však dnes museli dobre baviť.
Per Maarts (tréner Švédska):Na Slovensko sme prišli s mladým tímom, máme v ňom viacerých hráčov, ktorí nemajú skúsenosti s národným tímom. Prichádza nová generácia hráčov, ktorá si potrebuje zvyknúť na iný hokej ako doma. Na medzinárodnej úrovni sa hrá fyzickejší a rýchlejší hokej. Prehrávali sme síce, ale vrátili sme sa do zápasu. Víťazstvo proti kvalitnému súperovi nás teší.

Gólová radosť slovenského tímu, foto Ján SúkupGólová radosť nášho tímu, foto Ján Súkup


Názory hráčov:
Ivan Baranka (obranca SR):Švédi sú výborní korčuliari. Škoda záveru, v ktorom sme urobili taktickú chybu. Bol to vyrovnaný súboj, mali sme od začiatku dobrý pohyb, potom Švédi pridali, začali lepšie korčuľovať, kým my sme prestali. Dnes mali aj lepšie presilovky, musíme na nich popracovať. Verím, že v ďalších stretnutiach to bude lepšie.

Ján Sýkora (útočník SR): Škoda, mrzí nás gól 13 sekúnd pred koncom. Nezvládli sme to trochu takticky. Bol to pre mnohých prvý zápas po dlhšej pauze. Tím však má silu, sú v ňom výborní hráči, verím, že to bude výborné. Švédi sú výborní korčuliari, vyrovnali sme sa im. Pri trestnom strieľaní mi chýbal kúsok šťastia.

Patrik Lušňák (útočník SR): Nehrali sme zle, škoda posledného gólu. Celý zápas sme viedli, mali sme všetko vo svojich rukách. Zaspali sme v úvode druhej tretiny, keď nám dali dva góly. Potom sme začali opäť korčuľovať, ale škoda chyby pri poslednom góle.

Ján Laco (brankár SR):Mali sme dobrý začiatok, hrali sme aktívne, vytvárali si šance a dostali sa do dvojgólového vedenia. Ako sme my vybehli na súperov v prvej, tak Švédi na nás v druhej tretine. Pri prvom inkasovanom góle som bol presvedčený, že mám puk v lapačke, no zostal na betóne a ja som neskoro zareagoval. Výsledok mohol pokojne zostať 3:2 pre nás a bolo by veselšie. Škoda.