Slováci prekvapili na medzinárodnom parahokejovom turnaji v Turíne

BRATISLAVA/TURÍN - Slovenská parahokejová reprezentácia sa na konci januára predstavila na medzinárodnom parahokejovom turnaji In memory of Andrea Chiarotti v talianskom Turíne, kde si na nich už brúsili zuby elitné tímy svetovej A kategórie. V termíne od 21. do 27. januára odohrali päť zápasov s domácim Talianskom, Južnou Kóreou a Nórskom.

Na turnaj sme cestovali s odhodlaním a plný očakávania zabojovať o čo najlepšie umiestnenie a nadobudnúť viac skúsenosti od kvalitných súperov, keďže sme získali turnajovú miestenku na rozvojovom kempe v Arménsku. Zároveň sme chceli overiť našu momentálnu výkonnosť s blížiacimi sa ďalšími zápasmi, povedal Miroslav Dráb generálny manažér Slovenskej parahokejovej reprezentácie.

Počas piatich hracích dní čakalo na účastníkov turnaja niekoľko ťažkých zápasov, keďže išlo o tímy, ktoré boli účastníkmi poslednej olympiády PyeongChang 2018. „Napríklad Južná Kórea skončila na treťom mieste, štvrtý skončili Taliani a piaty sa umiestnili Nóri. Takže išlo o špičkové tímy,“ vysvetlil generálny manažér. Pre porovnanie je slovenskí tím účastník svetovej B-skupiny.

Turnaj prebiehal systémom každý s každým, následne sa na základe umiestnenia odohrali dva semifinálové zápasy, z ktorých si 2 víťazné mužstvá zahrali finále a naopak porazení zápas o 3. miesto. Slovenskí parahokejisti nastúpili na turnaj s 2 brankármi a 10 hráčmi.

Organizátori nedávali Slovenskej reprezentácii ako outsiderovi turnaja veľa šancí na úspech. Hneď v prvom zápase sa však postarali o prekvapenie na turnaji, keď porazili 6:3 mužstvo z Nórska, ktoré patrí k absolútnej špičke v parahokeji vo svete. „Od začiatku zápasu sme boli lepším tímom. V prvej tretine sme dokázali z vyložených šancí streliť len jeden gól. V druhej tretine zas za stavu 2:0 využilo mužstvo Nórska našu chvíľkovú nekoncentráciu a vyrovnali v priebehu minúty na 2:2. Poslednú tretinu sme začali s obrovským náporom, keď sa nám podarilo v prvých 30 sekundách streliť 2 góly a tak rozhodnúť o výsledku v zápase . Do konca zápasu sme už Nórov našou aktívnou hrou nepustili do ničoho . Gólovo sa ešte v záverečnej tretine presadil Miroslav Stašák a Martin Joppa svoj skvelý výkon zavŕšil hetrikom.Celé mužstvo podalo bojovný a disciplinovaný výkon za čo sme si odniesli cenné víťazstvo,“ zhodnotil tréner parahokejovej reprezentácie Radoslav Bielečka.

O deň neskôr čakal našu reprezentáciu ďalší ťažký zápas, keď sa na ľad postavili proti tretiemu najlepšiemu tímu sveta Južnej Kórei, ktorá porazila našich zverencov 0:4. „Do polovice zápasu to bol vyrovnaný súboj. Nepodarilo sa nám však prekonať ich brankára ani z vyložených šancí. Kórejci nám ukázali svoju efektivitu a skórovali v prvých dvoch tretinách trikrát, čím rozhodli o svojom víťazstve. V poslednej tretine si už Kórea postrážila výsledok a zaslúžene vyhrala, doplnil Bielečka.

V treťom zápase sa Slováci stretli s domácim Talianskom, počas ktorého boli naši chlapci lepším mužstvom. „Gólovo sme sa však presadili len jedenkrát, keď v druhej tretine skóroval Martin Joppa. Taliani vyrovnali až dve minúty pred koncom zápasu, keď dotlačili puk za chrbát nášho brankára. V predĺžení rozhodla ich väčšia skúsenosť, čo potvrdili víťazným gólom 45 sekúnd pred koncom predĺženia, konštatoval Dráb.

Po dni voľna v semifinálovom zápase Slovenskí parahokejisti opäť narazili na domáci tím Talianska, ktorý našich zverencov porazili 4:1. „Na semifinále sme nastupovali s cieľom vrátiť Talianom prehru zo základnej skupiny. Chalani veľmi túžili vyhrať. No výkon nášho mužstva veľa ovplyvnil aj zdravotný stav hráčov, keď do zápasu viacerí nastúpili so zdravotnými problémami. Od začiatku sa hral rýchly, bojovný zápas, kde si obe mužstvá nedarovali ani kúsok ľadu. O zápase sa rozhodlo už v úvode prostrednej tretiny, keď súperovi vyšli dva rýchle protiútoky z ktorých sme inkasovali 2 góly. Za stavu 3:0 sa nám po individuálnej akcii Martina Joopu podarilo znížiť. V poslednej tretine sme chceli ešte zabojovať o vyrovnanie, ale neostalo nám na to už dostatok síl. Skúsené mužstvo Talianska si už výsledok ustrážilo,zbilancoval Bielečka.

Následne sa v sobotu 26. januára postavili na zápas o konečné 3 miesto, kde slovenskí parahokejisti zdolali Nórsky výber 2:1 po predĺžení, čím zverenci Miroslav Drába a Radoslava Bielečku obsadili bronzovú priečku spomedzi silnej konkurencie.

Zostava:

Hráči - Miroslav Pastucha, Eduard Lepáček, Miroslav Kardoš, Slavomír Ferenčík, Róbert Turic, Martin Joppa, Marián Ligda, Miroslav Stašák, Dávid Korman, Peter Kaščák, Miloš Večerek, Erik Fojtík

Členovia realizačného tímu: Miroslav Dráb, Radoslav Bielečka, Albín Michalica, Veronika Ondečková, Martin Šóš