Slováci nestačili na Čechov, v Edmontone končia šiesti

EDMONTON (SZĽH) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do osemnásť rokov sa nerozlúčili s Hlinka Gretzky Cupom v dobrom svetle. Výber hlavného trénera Viliama Čacha v súboji o piate miesto podal proti Česku najslabší výkon na turnaji a tradičnému rivalovi podľahol rozdielom triedy 3:8. Napriek tomu však konečné 6. miesto je najlepším umiestnením Slovákov na tomto tradičnom letnom turnaji od roku 2009.

Horší vstup do zápasu „osemnástka“ mať ani nemohla. Už po dvadsiatich troch sekundách šiel na trestnú lavicu Turan a po niečo vyše polminúty hry v početnej prevahe Barinka dorážkou otvoril skóre. Z vedenia sa však dlho Česi netešili. O ďalších 41 sekúnd Turan odčinil svoje vylúčenie a Mrázik tečom jeho strely vyrovnal. Výraznú hernú prevahu v tretine však mali Česi. Slovákov nakopla až presilovka v polovici tretiny, po ktorej začali byť aktívnejší aj smerom dopredu, no najväčšiu šancu do prestávky mali predsa len Česi, ale v 16. minúte nakoniec Mužíkov bekhend za Borákom neskončil.

Aj do druhej tretiny vstúpili lepšie Česi. Pri hre štyroch proti štyrom už po 79 sekundách hry Přikryl pomedzi betóny prinavrátil Čechom vedenie. To platilo do 27. minúty, keď Čajkovičov prudký švih až vyrazil fľašu brankára Škorpíka z bránky – 2:2. Hneď vzápätí navyše mohla druhá päťka aj otočiť skóre, pri protiútoku sa Ilenčíkovi otvoril priestor, no z pozície krídelníka namieril iba do stredu bránky. Na opačnej strane si zas musel dávať pozor aj Borák, no po akcii Teplého sa skóre nemenilo. Česi sa však do prestávky predsa len dočkali. V 35. minúte najprv Peterek azda treťou dorážkou pretlačil puk za Boráka a o tri minúty neskôr Najman v presilovke zvýšil už na 4:2 z pohľadu Čechov.

Kritické to začalo byť v úvode 44. minúty, keď svojím druhým gólom Barinka upravil už na rozdiel troch gólov. Slováci kontrovali v 47. minúte. Kňažko zariskoval a ako posledný hráč prešiel cez brániacich Čechov, z medzikružia vystrelil a dorážkou Chromiak upravil na 3:5, lenže prešlo iba 45 sekúnd a Najman druhým gólom pripravil pre Slovákov studenú sprchu. Tento gól sa napokon ukázal ako kľúčový, pretože zakrátko Barinka zavŕšil hetrik po prihrávke Teplého spoza bránky a na konečných 8:3 z pohľadu Česka upravil v 52. minúte Lang.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „V defenzívnej časti našej hry sme nenadviazali na výkony z predchádzajúcich zápasov. Ešte desať minút pred koncom sme prehrávali len o dva góly a mohli sme zápas ešte zdramatizovať, žiaľ, počas celého zápasu sme robili veľké chyby v obrane, vinou čoho sme púšťali Čechov do čistých gólových šancí, ktoré v závere Česi aj využili. Nakoniec sme prehrali zápas rozdielom triedy, čo je škoda, pretože ak by sme v polovici tretej tretiny dokázali znížiť na rozdiel jediného gólu, tak ten zápas mohol dopadnúť úplne inak.“

Slovensko „18“ – Česko „18“ 3:8 (1:1, 1:3, 1:4)

Góly: 2. Michal Mrázik (O. Turan, Golian), 27. Čajkovič (Kňažko), 47. M. Chromiak (Kňažko, Michal Mrázik) – 1. Barinka (Haš), 22. Přikryl, 35. Peterek (Koffer, Mlčák), 38. Najman (Teplý, Barinka), 44. Barinka (Raška), 48. Najman (Novák), 49. Barinka (Teplý, Raška), 52. Lang (Přikryl, Teplý).
Vylúčenia na 2 min.: 6:5, presilovky 1:2, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 58:28 (17:11, 21:7, 20:10). 

Slovensko: Borák – O. Turan, Golian, Matej Ilenčík, Kňažko, Beňo, Hatina, F. Gajdoš, Hudík – Michal Mrázik, D. Sojka, M. Chromiak – J. Haščák, A. Turanský, Čajkovič – D. Jendek, J. Eliaš, M. Volko – A. Kormúth, Škultéty, A. Valigura.
Česko: Škorpík – Haš, Mlčák, Kubíček, Homola, Tureček, Žůrek, Suhrada – Teplý, Barinka, Raška – Beránek, Peterek, Pytlík – Mužík, Přikryl, Lang – Koffer, Najman, Toman, Novák.