Slovenskí parahokejisti na pol ceste medzi elitu

BERLÍN - Slovenská reprezentácia v parahokeji po jednoznačnom triumfe nad Veľkou Britániou absolvovala dnes popoludní svoj druhý zápas na MS B kategórie v Berlíne. Prekvapujúco v ňom zdolala favorizovanú Čínu 2:1, ktorá včera večer rozstrieľala domácich Nemcov.

Skóre síce otvoril lacným gólom v 7. minúte ázijský súper, ale tento moment slovenský tím ešte viac nabudil a dokázal pridať v ofenzíve. Už o tri minúty vyrovnal Marián Ligda a priebeh zápasu sme začali kontrolovať. V druhej bezgólovej tretine nevyužil David Korman samostatný únik, ktorý skončil iba strelou tesne vedľa a vylúčením faulujúceho súpera. Presilovku sme však nevyužili.

Záverečné dejstvo prinieslo víťazný zásah Miloša Večereka v 32. minúte. Číňania sa potom snažili, vybrali si aj time out, aktívni Slováci však v závere držali puk pred čínskou bránou a nedovolili súperovi ani dostať sa do blízkosti svojho gólmana.

Hoci brankár Eduard Lepáček dostal pomerne lacný gól, v záverečnej tretine podržal mužstvo niekoľkými istými zákrokmi. „Základom našej výhry bolo, že chalani hrali presne to, čo im tréner naordinoval a držali si svoje pozície. Ja som snažil vykrývať v bránke tie priestory, do ktorých je Čína zvyknutá strieľať góly aj keď som napríklad nevidel hráča. Ešte nás čakajú tri zápasy, ale po dnešku verím, že tieto majstrovstvá dopadnú pre nás na výbornú“, povedal po zápase.

Hlavný tréner Radoslav Bielečka: „Dosiahli sme malý hokejový zázrak. Porazili sme Čínu po supervýkone. Chalanom musím vysloviť obdiv ako do bodky splnili to, čo sme si pred zápasom povedali. Všetko nám vyšlo ako sme chceli. Pritom Čína je niekde inde, takže takéto zápasy sú o jednej či dvoch chybičkách. Som rád, že oni ich nevyužili a my áno. Sme veľmi šťastní“.

Kapitán Marián Ligda: „Myslím, že sme prekvapili samých seba, ľudí na štadióne, doma a možno aj miliardovú Čínu. Bol to zážitok. Nevedeli sme do čoho ideme, aj keď sme ich videli hrať s Nemcami. Sú to rýchli a kvalitní hráči, ale nabúrali sme ich taktiku. Je vidno, že tie skúsenosti im ešte chýbajú a my sme ich porazili vďaka tým našim. Celý tím šliapal naplno, každý hráč odviedol svoje maximum pre toto cenné víťazstvo“.

Ďalší útočník Martin Joppa síce gól nedal, ale tiež žiaril po zápase spokojnosťou. „Hrali sme takú tú svoju hru, ktorú vieme. Dobre sme bránili a vychádzali sme zo zabezpečenej obrany. Dostali sme sa do pár brejkov a teraz sme ich našťastie dokázali využiť. Videli sme Čínu poraziť Nemcov, ktorí bývajú našim vyrovnaným súperom, a podľa toho sme prispôsobili taktiku. Nalietal som sa určite viac ako v iných zápasoch, ale takéto lietanie ma bavilo“.

Slovensko má tak po dvoch zápasoch plný počet bodov a zajtra skríži hokejky s vysokofavorizovaným Ruskom.

 

ČÍNA - SLOVENSKO 1:2 (1:1, 0:0, 0:1)

Góly Slovenska: 10. Ligda, 32. Večerek

Vylúčenia: 2:3, presilovky 0:0, oslabenia 0:0

Zostava SR: Lepáček - Štít, Kaščák, Fojtík, Ferenčík, - Ligda, Joppa, Korman, Večerek, Stašák, Rauš, Turic

Za najlepšieho hráča Slovenska vyhlásili Miroslava Stašáka