Slávny Bielorus možno reštartuje kariéru v Bratislave

BRATISLAVA (SZĽHJH) - Jeden z najslávnejších bieloruských hokejistov Sergej Kosticyn možno reštartuje svoju kariéru v tíme Bratislava Capitals. Viceprezident klubu Dušan Pašek potvrdil, že s bývalým hráčom NHL sú v kontakte a mohol by sa objaviť na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Kosticyn nehral zápas od 20. februára 2019, nedávno ho spájali s rumunskom Csíkszeredou.

Mladší z bratov Kosticynovcov by mohol prísť najskôr do Capitals na skúšku. Dnes totiž nikto nevie, v akej je hernej forme. Bielorus, naposledy kapitán Dinama Minsk, má znova chuť hrať hokej a je motivovaný sa opäť vrátiť na ľad. „Uvidíme, v akom stave príde. Všetko sa ukáže až na tréningoch. Ja som ho naposledy videl hrať pred rokmi, keď pôsobil v Montreale. Je to kvalitný hokejista. Ak by bol dobre pripravený, mohol by mužstvu výrazne pomôcť. Sám som zvedavý,“ priznal tréner Capitals Peter Draisaitl.

Tridsaťtriročný rodák z Novopolcka dohrával sezónu 2018/19 v Diname Minsk len vďaka injekciám, veľké bolesti mu spôsoboval chrbát. Hneď po skončení ročníka zaľahol na operačný stôl. „Bola to zložitá operácia chrbtice, po ktorej musím absolvovať šesťmesačnú rehabilitáciu. A ďalší mesiac a pol až dva potrvá, kým sa vrátim do zápasového diania,“ vysvetľoval krátko po letnej operácii Sergej Kosticyn pre Pressbal. Napokon sa liečba predĺžila a bývalý hráč Montrealu či Nashvillu, ktorý v NHL odkorčuľoval aj s play-off 393 zápasov (71 gólov, 120 asistencií), sa na ľade počas predošlého ročníka neobjavil. Od júla 2020 trénoval dva mesiace s Junosťou Minsk, potom sa pripravoval samostatne.

Okrem posúdenia výkonnosti Kosticyna čaká trénera Petra Draisaitla, ktorý pred týždňom nahradil v Capitals Rostislava Čadu, aj práca na zmene herného systému a návykov svojich zverencov. Počas prvého týždňa pôsobenia, v ktorom jeho tím odohral tri zápasy, ešte veľa noviniek nezaviedol. „Snažím sa postupne indikovať do hry nové prvky. Ak by som ich zavádzal naraz a hráči by dostali veľa informácií, bolo by to kontraproduktívne. Systémové zmeny budú, ale je na nich potrebné viac času. Určite musíme zmeniť manažment hry s pukom a potrebujeme dostať všetkých hráčov na ľade na jednu vlnu. Nemôže to byť tak, že jeden ide obrazne povedané dopredu a druhý dozadu. Organizácia našej hry bude veľmi dôležitá,“ vysvetľoval Peter Draisaitl.

Nemeckému trénerovi s českými koreňmi sa nepozdáva, že jeho zverenci majú problém organizovane sa dostať do pásma a následne sa v ňom udržať. Namiesto toho chodia do rohov a strácajú puky. Naplno sa to ukázalo najmä v domácom dueli s Klagenfurtom.

Po prvých zápasoch na striedačke Capitals sa mohol Draisaitl vyjadriť aj k úrovni Ice Hockey League: „Mňa neprekvapila, keďže som súťaž dlhodobo sledoval. V Európe je síce podceňovaná, ale hráči v nej sú šikovní a tímy veľmi dobre organizované. Je to kvalitná liga.“