Šláger Extraligy juniorov pod holým nebom korisťou Trenčína

BRATISLAVA (SZĽH) – Pomyselným vyvrcholením mládežníckej časti Kaufland Winter Games na Národnom futbalovom štadióne bol sobotňajší dopoludňajší zápas Extraligy juniorov medzi Slovanom a Duklou Trenčín, ktorý by pokojne zniesol aj prívlastok šláger kola. Sily si v ňom totiž zmerali tímy umiestnené na druhom a treťom mieste tabuľky Extraligy juniorov.

Šesť presilovkových gólov

Úroveň zápasu zodpovedala tabuľkovému postaveniu oboch aktérov, ktorí predviedli na pomery najvyššej juniorskej súťaže kvalitný hokej. Tri body si z Bratislavy napokon vezú po víťazstve 4:3 Trenčania. Zaujímavosťou je, že zo všetkých siedmich gólov, ktoré tímy v zápase dohromady strelili, až šesť padlo v presilových hrách. Celkom príznačné pre družstvá s najlepším percentuálnym využitím presiloviek v celej lige, keď ako jediné dva celky sa prehupli cez 20-percentnú hranicu úspešnosti.

„Obidve družstvá túto štatistiku dnes potvrdili na ľade,“ hovorí tréner Slovana Michal Hreus. „My sme boli o niečo disciplinovanejší, donútili sme svojho súpera viackrát faulovať, na druhej strane nám chýbal nejaký gól z hry. Trenčín hral veľmi zodpovedne a obetavo, veľa našich finálnych akcií nám zblokoval, a čo nestihol zblokovať, pochytal ich brankár. Silou vôle sme mali pretlačiť o jeden-dva góly viac.“

Michal Adamčík. Foto: Jakub Homoľa

Michal Adamčík. Foto: Jakub Homoľa

Slovan mal v určitých fázach viac z hry, a to predovšetkým v prostrednej tretine. Značným spôsobom im však k tomu dopomohli aj Trenčania viacerými priestupkami proti pravidlám. Hoci Slovan dal svoje všetky tri góly v presilovkách, šesť ďalších hier v početnej prevahe nevyužil, čo sa napokon ukázalo ako jeden z rozhodujúcich faktorov stretnutia. „Samozrejme, presilovky sú na to, aby sa využívalo,“ poznamenal kapitán belasých Michal Adamčík. „Mali sme viacero tutoviek, súpera sme prestrieľali. Zajtra je nový zápas, nový deň, ideme naň, aby sme získali tri body.“ 

Trenčania naopak každý jeden faul domáceho Slovana tvrdo trestali. Hoci už po siedmich minútach hry prehrávali 0:2, dvomi presilovkovými gólmi stav ešte do prvej prestávky zásluhou Tomíka a Polodnu vyrovnali. V druhej tretine v 36. minúte Kuriš poslal Duklu prvý raz do vedenia a aj keď v 49. minúte Šatan vyrovnal, niečo vyše päť minút pred koncom Blicha zužitkoval aj tretiu presilovku Trenčína v zápase a rozhodol tým o víťazstve svojho tímu. „Presilovky dnes rozhodovali. A to na oboch stranách, ako na našej, tak aj na súperovej,“ skonštatoval kapitán Dukly Ľuboš Pazdera.

Motivácia navyše

Väčšina hráčov vo svojich kariérach nemá ani len možnosť odohrať súťažný zápas na futbalovom štadióne. Aktéri sobotného zápasu však takúto príležitosť dostali už v pomerne mladom veku. „Chalanov sme upozorňovali, že stále je to súťažný zápas, žiadna exhibícia. Bolo potrebné sa pripraviť ako na akýkoľvek iný súťažný zápas, ktorý hráme aj v halách. Chuť a odhodlanie boli vidieť. Hrali sme proti kvalitnému družstvu, víťazstvo sa rodilo ťažko, ale nakoniec sme my tí šťastnejší,“ povedal asistent trénera juniorov trenčianskej Dukly Ivan Baranka.

Aj keď stále šlo v zásade o bežný ligový zápas, skutočnosť, že sa hral na Národnom futbalovom štadióne v špeciálnych podmienkach, mu dodal osobitnú prestíž. Potvrdzujú to aj hlasy z hráčskych radov. „Áno, určite sme mali väčšiu motiváciu. Nie každému sa pošťastí odohrať takýto zápas, možno to bolo jediný raz za život. Určite sme mali veľkú motiváciu v dnešnom zápase uspieť,“ povedal po zápase Ľuboš Pazdera. 

Michal Hreus. Foto: Jakub Homoľa

Michal Hreus. Foto: Jakub Homoľa

Šéf lavičky juniorov Slovana Michal Hreus dodáva, že určitým spôsobom musel svojich zverencov až krotiť. „Emócie boli veľké z jednej aj druhej strany. Pre nás všetkých to bolo po prvýkrát, čo sme mohli hrať pod holým nebom. Ani pre nás trénerov nebolo jednoduché udržať tím pod taktovkou, aby sme sa plne koncentrovali na našu hru.“

Barankove spomienky na Gstaad

Zápas pod holým nebom – na jednej strane zážitok a prestíž, na strane druhej sa však hráči musia vyrovnať aj s určitými špecifickými podmienkami. Hlasy po zatiaľ všetkých zápasoch, ktoré sa v rámci Kaufland Winter Games odohrali, sa niesli v tomto smere niesli v podobnom duchu – ľad pod holým nebom je iný než býva v hale.

Potvrdili to aj juniori Slovana a Trenčína. Slovan mohol sprostredkovane ťažiť vďaka svojim dorastencom, ktorí na Národnom futbalovom štadióne odohrali svoj zápas už vo štvrtok. „Mali sme informácie, že ľad je pomalší a puk na ňom príliš nekĺže. Je tu širšie ihrisko s tým, že mantinely sú celkom rýchle. Samozrejme, pripravili sme sa na to, v piatok sme sa na to sústredili na tréningu, aby sme zjednodušili svoju hru,“ prezradil Michal Adamčík.

Trenčania síce takúto možnosť nemali, no kapitán ich družstva Ľuboš Pazdera hovorí, že sa snažili svoju hru prispôsobiť predpokladaným podmienkam. Inak však veľké rozdiely medzi zápasom vonku a v hale Pazdera nevidel. „Možno len ten ľad bol trošku horší, ale inak sa hralo celkom dobre. Museli sme však hrať o niečo jednoduchšie, nemohli sme vymýšľať nejaké zbytočné prihrávky a kľučky najmä v našom pásme.“

Rady svojim zverencom mohol dávať asistent trénera Ivan Baranka, ktorý zo svojej hráčskej kariéry má skúsenosť so zápasom pod šírym nebom. Vo februári 2009 bol totiž súčasťou reprezentačného výberu hlavného trénera Jána Filca na zápase proti Švajčiarsku, ktorý sa odohral v rámci osláv stého jubilea švajčiarskeho hokeja. 

„Na ten zápas si pamätám. Hralo sa vo Švajčiarsku, v Gstaade a dosť snežilo. Mám pocit, že počas jednej tretiny šla rolba aj dvakrát na ľad, lebo puk nebolo v tom snehu vidieť. Ak si dobre pamätám, tak na štadióne ani neboli plexisklá na mantineloch, za bránou boli len siete. Oproti tomuto, čo je tu na Národnom futbalovom štadióne, to bolo na slabšej úrovni,“ prezradil Baranka.

Ivan Baranka. Foto: Jakub Homoľa

Ivan Baranka. Foto: Jakub Homoľa

Okrem samotnej kvality organizácie vyzdvihuje Baranka aj zakomponovanie mládežníckych zápasov do programu Kaufland Winter Games. „Ten zážitok, ktorý hráči majú z takýchto zápasov, je neopísateľný. Ja som za to, aby, ak to plocha dovolí, bola plocha vyťažená aj mladšími vekovými kategóriami, nech je takýto zážitok dopriaty aj ďalším hráčom.“ 

Sčasti v tomto duchu k zápasu pristúpili k zápasu aj samotní tréneri Dukly Trenčín, keďže umožnili vychutnať si atmosféru stretnutia pod holým nebom obom svojim brankárom, ktorí si zápas so Slovanom rozdelili na polovicu. „Pre týchto chalanov je to skúsenosť. Niektorí si to možno v budúcnosti v kariére zopakujú, iní zas takéto šťastie mať nemusia. Preto sme sa všetci, ako tréneri, tak aj brankári, dohodli, že si v zápase obaja zachytajú.“

V nedeľu odveta

Zážitky zo zápasu síce zrejme budú u hráčov rezonovať ešte dlhší čas, no hneď na druhý deň čaká na oboch aktérov odveta. Program Extraligy juniorov je v tomto smere neúprosný. V rámci základnej časti si každý víkend v dvoch zápasoch zmerajú sily rovnakí súperi. Slovan tak Trenčínu bude môcť v nedeľu od 10.00 hod. vrátiť prehru zo sobotňajšieho zápasu.

Odveta sa už odohrá na štandardnom mieste – tréningovej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu. To by mohlo nabádať k záveru, že náboj stretnutia bude o niečo nižší. Kapitán belasých však s týmto tvrdením nesúhlasí. Práve naopak. „Myslím si, že náboj bude po tomto zápase ešte väčší. Zápasy s Trenčínom sú vždy na hrane, je tam množstvo emócií. Tešíme sa na zajtra a ideme si po výhru,“ povedal Adamčík.

Trenčín zas chce si z hlavného mesta odniesť plný počet bodov. Prvý krok k tomu spravil v sobotu. „Znovu to bude ťažký zápas, ale verím, že ho opäť zvládneme,“ povedal smerom k odvete Ľuboš Pazdera. Aj on vie, že oproti prvému zápasu si bude Dukla musieť dať pozor na vylúčenia, ktorých mali v sobotu až desať, pričom v početnej prevahe hral Slovan dohromady až deväťkrát. „Áno, už po prvej tretine dnešného zápasu sme si hovorili, že na disciplínu si musíme dávať pozor. Mali sme množstvo vylúčených hráčov a v ďalších zápasoch by sme na to mohli doplatiť.“


Priebeh zápasu

1. tretina
2. tretina
3. tretina
+ 36,82,9,19,96,61 / - 44,71,88,41,83
  • 54:43
  • 3:4
  • PH1
Zápas sa skončil
Kompletný priebeh zápasu