Slafkovský zložil skúšku dospelosti. Košeľu i mozog prepotil hlavne pri dejepise

Študentský život má definitívne za sebou a odteraz sa môže venovať už len svojej hokejovej kariére. Útočník Juraj Slafkovský absolvoval skúšku dospelosti a v stredu ráno opúšťal Súkromnú strednú športovú školu na Užhorodskej ulici v Košiciach ako úspešný maturant.

„Konečne to mám za sebou a budem to mať jednoduchšie aj doma. Mama mi už celý rok nebude vyvolávať, aby som sa učil a venoval sa škole. Teraz sa už môžem naplno venovať hokeju. Ak by si to rodičia veľmi priali, tak by som možno v budúcnosti skúsil aj vysokú školu. Ale asi nie...,“ rozosmial sa najužitočnejší hráč olympiády v Pekingu.

Na tretí deň maturitného maratónu prichádzal s klobúčikom na hlave a tradičnou zelenou stužkou na saku. Nechýbala ani nevyhnutná dávka nervozity, ktorú umocňoval fakt, že jeho poslednou maturitnou skúškou bol dejepis.

To bola z môjho pohľadu najťažšia skúška a obával som sa jej určite viac ako napríklad angličtiny. Prepotil som pri nej košeľu a zapotil sa aj mozog. Asi bude aj svalovka,“ pokračoval dobre naladený 19-ročný reprezentant Slovenska. Z pripravených lístočkov s témami si priam symbolicky vytiahol dvadsiatku. Priaznivcom hokeja nemusíme pripomínať, že práve toto číslo nosí na drese v reprezentácii i v Montreale Canadiens. „Neviem či mi prinieslo šťastie dnes, ale inokedy áno. Tentoraz mi doprialo Napoleóna, islam a normalizáciu na Slovensku. Našťastie to dopadlo dobre.“

Väčšinu stredoškolského štúdia absolvoval vzhľadom na pôsobenie vo fínskom Turku a v zámorí prostredníctvom online vyučovania. Vzhľadom na svoju vyťaženosť neabsolvoval ani tradičnú prechádzku mestom s maturitným tablom. „Vyskúšal by som si to rád, ale bohužiaľ som mal v tom čase povinnosti v Bratislave. So spolužiakmi si však ešte určite sadneme a uzavrieme túto kapitolu našich životov. Teraz sa už však musím sústrediť hlavne na kvalitnú letnú prípravu.“

Na svoje študijné časy bude spomínať jednotka vlaňajšieho draftu iba v dobrom.

„Boli to pekné časy spojené s kamarátstvami. Mal som šťastie na veľa dobrých učiteľov a budem na to spomínať iba v dobrom. V budúcnosti sa sem vrátim rád. Na tejto škole vyštudovala už moja mamka a som rád, že som pokračoval v jej stopách,“ podotkol Slafkovský.

„Juraj sa zaradil medzi najväčšie osobnosti našej školy a urobil nám veľkú reklamu. Sme radi, že sa mu podarilo úspešne zmaturovať. Bol to výborný študent, ktorý sa dokázal pripraviť veľmi poctivo. Nemal s tým problém, pretože je to inteligentný a sebavedomý chlapec,“ vyjadril sa na adresu doposiaľ najslávnejšieho študenta školy riaditeľ SSŠŠ Užhorodská Pavol Blaško, ktorý nebude na Slafkovského spomínať iba ako na študenta, ale aj ako výborného hráča florbalu. „Poznám ho dlho, pretože hrával aj za naše florbalové výbery, ktoré som trénoval v košickom Florku. Vždy bol šikovný a zároveň vtipný. V kombinácii so správnym športovým sebavedomím to dotvorilo jeho veľkú osobnosť.“

Do budúceho športového i osobného života želá riaditeľ školy svojmu absolventovi predovšetkým pevné zdravie. „Má naštartované k úspešnej kariére, ale môže to ovplyvniť veľa faktorov. Všetci mu držíme palce a veríme, že sa k nám raz príde pochváliť s nejakým pekným úspechom. Je vzorom pre všetky naše deti. Dennodenne nám ho bude pripomínať dres Montrealu, ktorý nám venoval. Jedného dňa sa možno vyberieme na výlet na NHL, reálnejšie však je, že sa na neho pôjdeme pozrieť ako na reprezentanta Slovenska. Možno už o rok do Českej republiky,“ dodal s úsmevom Pavol Blaško.


Fotogaléria