Slafkovský exkluzívne: Nemohol som sa dostať na lepšie miesto, ako je Montreal

MONTREAL/BRATISLAVA (SZĽH) – Juraj Slafkovský sa po dvojzápasovom dištanci vrátil do diania v NHL zápasom proti New Jersey Devils v zostave s krajanom Tomášom Tatarom. Hoci Canadiens prehrali 1:5, osemnásťročný slovenský útočník sa na ľade cítil dobre. Strávil na ňom 12:24 minút, z toho takmer dve v presilovke, vypracoval si štyri strelecké príležitosti, tri hosťujúce pokusy zblokoval. Z tribúny sledovala jeho výkon aj mama Gabriela.

Tohtoročoná draftová jednotka vynechala uplynulé dva duely Montrealu proti Vancouveru a Pittsburghu z dôvodu dvojzápasového dištancu za atak na Matta Luffa z Detroitu. V utorňajšom stretnutí proti New Jersey však nebolo cítiť, že Slafkovský týždeň nehral. Na konfrontáciu s „diablami“ sa zodpovedne pripravil. „Osobne som sa cítil veľmi dobre, vedel som, do čoho ideme, keďže som proti New Jersey hral už v príprave. Bolo mojím cieľom sa na to pripraviť, aby som na ľade pôsobil dobre a robil uspokojivo malé veci. Dostal som sa do niekoľkých šancí, škoda, že sa mi nepodarilo aj skórovať,“ rozhovoril sa košický rodák v exkluzívnom pozápasovom rozhovore pre HockeySlovakia.

„Bol to náročný zápas. Výsledok možno vyzerá jednoznačne, keďže sme prehrali 1:5, ale mali sme dostatok šancí na skórovanie. Nezostáva nič iné, len sa poučiť a pripraviť sa na ďalší zápas,“ dodal na margo duelu s konečným výsledkom 5:1 v prospech Devils, ktorí vyhrali desiaty duel za sebou.

V drese hostí nastúpil do stretnutia aj útočník Tomáš Tatar, ktorý ťahal sedemzápasovú šnúru s minimálne jedným získaným kanadským bodom. Rozšíriť ju mohol aj v Montreale. V úvode tretej tretiny strelil gól, ktorým najskôr zvýšil na 4:1 v prospech Devils. Trénerský štáb domácich však správne zvolenou trénerskou výzvou odhalil, že slovenský útočník bol krátko pred gólovou situáciou v ofsajde.

„Pozdravili sme sa na rozcvičke, po zápase sme prehodili len pár slov. Trto ma čakal, ale ja som musel navštíviť fyzioterapeuta a už som ho nestihol. Chvíľu sme si ešte popísali. Vždy je super, keď si v NHL môžete zahrať proti Slovákovi,“ pokračoval Slafkovský.

Z hľadiska ho podporovala aj mama Gabriela, ktorá strávila v Montreale niekoľko dní. Priletela už minulý týždeň. Dvojzápasový trest za faul na Luffa jej pobyt predĺžil. „Nebolo v pláne, že tu mamina zostane aj na tretí z domácej série zápasov, ale keďže predchádzajúce dva som pre dištanc neodohral, zostala dlhšie. Taký je život. Mali sme obaja príjemne strávený čas v Montreale. Dnešným, respektíve zajtrajším dňom sa jej výlet končí. Stihla ma vidieť aspoň v jednom zápase, za čom som rád,“ dodal 18-ročný Slovák, ktorého navštívili v Montreale už obaja rodičia. Otec Juraj bol osobne na debutovom vystúpení svojho syna v NHL proti Torontu.

Juraj Slafkovský má za sebou od júlového draftu, v ktorom z neho Canadiens urobili historickú slovenskú jednotku draftového výberu, turbulentné obdobie. Tvrdo pracoval, aby naskočil do najlepšej hokejovej ligy na svete od prvého možného termínu. Tak sa aj stalo. Pevnou súčasťou zostavy Montrealu je slovenský reprezentant od úvodu ročníka. A postupne sa v nej udomácňuje. V doterajších 11 vystúpeniach strelil dovedna tri góly.

„Sám viem, že to môže byť lepší, viem, že mám na viac. Na druhej strane, je to mojich prvých jedenásť zápasov v najlepšej hokejovej lige. Potrebujem sa lepšie adaptovať, oťukať sa. Viem, že čím viac budem hrať, tým lepšie výkony budem schopný podávať. Od začiatku sezóny cítim progres. Vždy do hry pridám niečo nové, urobím čosi inak. Ak takto budem pokračovať ďalej, verím, že v ďalších desiatich zápasoch môžem pridať ďalšie góly. V prvom rade cítim obrovskú podporu od každého naokolo. Či už je to Marty (tréner Martin St. Louis, pozn.), náš tréner schopností alebo asistenti trénera. Všetci sa mi snažia pomôcť, aby sa mi hralo čo najlepšie. Vždy sa mi snažia všetko vysvetliť. Som za to vďačný. Nemohol som sa dostať na lepšie miesto, ako je Montreal,“ dodal na záver Juraj Slafkovský.