Sladkotrpký návrat Bučeka: S bučaním som rátal. Švarný volá po búchaní na vládne dvere

NITRA (SZĽH) - Gólové hody v Nitra aréne sa divákom určite páčili. Je však škoda, že podobný hokej si ich nemohlo vychutnať viac, keďže to nepovoľujú prísne opatrenia vlády či epidemiologického konzília. V pozápasovom rozhovore sa k tejto téme bez servítky vyjadril skúsený bek domácich Ivan Švarný. Duel z kategórie pikantných má za sebou, v minulých sezónach miláčik nitrianskych tribún Samuel Buček.

Diváci pod Zoborom videli gólovú prestrelku, ktorú lepšie zvládol hosťujúci Slovan Bratislava a zvíťazil nad Nitrou 7:5. Tucet gólov si rozdelil rovnaký počet hráčov. Už úvodnej tretine nepotešil domáce publikum bývalý nitriansky trojzáprah – Buček, Bortňák, Rapáč. V Nitre dobre známa trojica sa postupne zapísala na listinu strelcov už v prvom dejstve, no najviac srdce nitrianskych fanúšikov zabolel presný zásah prvého menovaného. Odchovanec Nitry, Samuel Buček, odohral prvý zápas proti materskému klubu a po ukážkovo zvládnutom blafáku si už v 11. minúte „vyslúžil“ bučanie tribún. „Ťažko sa mi to hodnotí. Vnímal som to ako každý iný zápas a tešil som sa naň. Samozrejme, mrzí ma to, pretože som tu vyrastal. S bučaním som však rátal, keď som sem išiel, takže k srdcu si to neberiem a neleží mi to v žalúdku. Je to za mnou a sústredím sa na sezónu,“ rozhovoril sa mladý útočník na neľahkú tému.

Samuel Buček v šanci v drese Slovana proti materskému klubu. Zdroj: Rastislav Búgel

Buček však aj po tomto zápase hovoril o divákoch Nitry iba v superlatívoch. „Fanúšikovia Nitry opäť vytvorili dobrú kulisu, aj keď bolo málo ľudí. Veľmi ma mrzí, že nemohol byť plný štadión, pretože chalani, ktorí ešte nehrali za Slovan, nevedia aká je atmosféra v Nitre, keď je plný dom. Je to pre nich obrovská škoda a mrzí ma, že to nemohli zažiť,“ reagoval 21-ročný útočník na tradičnú nitriansku atmosféru.

Verím, že sa k nám pridajú aj tie ostatné športy a začneme búchať na vládne dvere, aby si otvorili oči. IVAN ŠVARNÝ

Okrem návratu Bučeka vo farbách veľkého rivala zaujal už samotný začiatok stretnutia. Oba tábory začali prvých tridsať sekúnd klepaním hokejok o ľad, čím vyslali signál vládnym predstaviteľom v rámci organizovaného protestu všetkých mužstiev, ktoré nesúhlasia s aktuálnymi nariadeniami a limitom pre návštevníkov. Rozhorčenie neskrýval ani obranca Nitry Ivan Švarný. „Je to signál vláde, aby to prehodnotila. Nech nerobí divadlo s 500 divákmi. Ľudia si chcú užiť šport a kultúru. „Zimáky“ majú dosť dobrú kapacitu na to, aby sem chodilo viac ako 500 ľudí. Pre koho to hráme?,“ pýtal sa s vážnosťou Švarný, pozerajúc pritom do televíznych kamier.

A pokračoval: „Dúfam, že to prehodnotia, pretože takto zakopú šport. Nie sú financie, sponzori nedajú peniaze, keď bude chodiť na štadión 500 ľudí. Nech to dajú aspoň na 50% a niečo s tým robia. Toto je výkrik pre nich, aby videli, že my nebudeme iba robiť a čakať na zázrak. Som za bezpečnosť, zdravie je na prvom mieste, no toto treba prehodnotiť,“ apeloval skúsený zadák a vyzval na spoluprácu aj kolegov z iných športových odvetví. „Verím, že sa k nám pridajú aj tie ostatné športy a začneme búchať na vládne dvere, aby si otvorili oči. Nech sa na mňa nehnevajú, ale 500 ľudí je jedna veľká katastrofa,“ nekládol si servítku pred ústa Švarný, ktorý okrem kritiky vyzdvihol aj hru „corgoňov“. „Možno to poviem dosť trúfalo, no myslím si, že dnes prehral lepší. Boli sme rýchlejší, silnejší, dostávali sme však lacné góly. Dokonca aj rozhodujúci gól bol od môjho chrániča do vlastnej bránky,“ zhodnotil atraktívne stretnutie 35-ročný odchovanec Nitry.