Skúsený obranca Dominik Graňák vidí pozitíva aj negatíva. Prísľub je napríklad Martin Fehérváry, hovorí

KODAŇ 16. mája (SITA - od vyslaného redaktora Petra Mráza) - Dvanásť svetových šampionát, dvanásť rôznych tímov, dvanásť odlišných príbehov. Taká je bilancia obrancu Dominika Graňáka v slovenskej hokejovej reprezentácii.

Ten v utorok zaokrúhlil počet štartov v najcennejšom drese na 190, no v tejto sezóne už viac nepridá. Slováci totiž na svetovom šampionáte v Dánsku nepostúpili do štvrťfinále. "Nemôžem turnaj hodnotiť pozitívne, keď sme sa nedostali do štvrťfinále. Na druhej strane sme odohrali celkom slušné zápasy. Tri boli dosť dobré a dva slabé. Keď to však porovnáme s predchádzajúcimi rokmi, tak verím, že nejaký herný aj výsledkový progres tam bol," poznamenal 34-ročný bek. "Pamätám si aj šampionáty, kedy sa s jedenástimi bodmi postupovalo do štvrťfinále. Tu bola matematika jasná, prvý duel s Čechmi alebo prehra so Švajčiarmi nás stáli postup.“

Mladí ukázali, že na to majú

Pridal aj ďalšie pozitíva: "Dôležité tiež je, že sa tu objavili noví aj mladí chalani. Ukázali, že na to majú. Prísľub je napríklad Martin Fehérváry. Je to chalan, ktorý je schopný v osemnástich rokoch odohrať šampionát úplne s prehľadom." Práve to je príjemné konštatovanie pred nasledujúcim ročníkom, v závere ktorého sa MS uskutočnia na Slovensku. "Je to veľká vec, treba byť na to pripravení," dodal. Graňák však ešte nevedie smerom k domácemu turnaju myšlienky. "Teraz si chcem v prvom rade oddýchnuť od hokeja, sezóna totiž bola veľmi dlhá. Okrem ZOH sme mali aj klubový turnaj počas Vianoc. Teraz som rád, že bude chvíľku voľno. Na ďalšiu sezónu sa chcem pripraviť čo najlepšie," poznamenal.

Víťazná rozlúčka s turnajom

S turnajom v Kodani sa slovenský tím rozlúčil v utorok triumfom 7:4, ani jednému súperovi v tomto stretnutí už nešlo o postup či záchranu. "Ten zápas nevyzeral tak, ako by sme si predstavovali. Zvíťazili sme a z toho máme radosť, poteší aj vysoký počet strelených gólov a otočenie nepriaznivého stavu v tretej tretine. Boli tam však fázy, keď sme na ľade nerobili to, čo sme mali a nevyzeralo to dobre," zhodnotil Graňák.

Slováci prišli o možnosť kvalifikovať sa do vyraďovacej časti tesne pred vlastným duelom, túto šancu im "vzali" Švajčiari triumfom nad Francúzmi. Bielorusi boli už od soboty istým zostupujúcim tímom do nižšej kategórie. "Asi by to bolo iné, keby sme vedeli, že triumf nás posunie do štvrťfinále, ale stále ide reprezentáciu a o MS. Stávať by sa to teda nemalo, ale odrazilo sa to na zápase. Vieme, v akej situácii sú Bielorusi, tí to mali veľmi ťažké takmer celý turnaj. My sme sa k nim, bohužiaľ, v nejakých fázach pridali,“ povedal slovenský obranca.

Vyrovnané tretiny so silnými súpermi

Na turnaji ho zo slovenského pohľadu najviac potešilo, že jeho tím v dueloch so silnejšími súpermi dokázal hrať vyrovnané tretiny. "Napríklad proti Švédom to bola asi naša najlepšia časť na turnaji. Musíme však ďalej pracovať, pretože je fajn, keď nám vyjde deň alebo zápas, ale je potrebné to udržať počas celého turnaja," uviedol Graňák. Negatív však vidí tiež dosť: "Možno nám chýbala ešte väčšia ochota prispôsobiť sa každý jeden kolektívu. Občas som mal pocit, že niektoré fázy boli také, že sme mali viac z hry alebo boli dole, v týchto okamihoch sme mohli byť ešte viac tímoví.“