Skrotia Rytieri Kamzíkov hladných po historickom úspechu?

Vrchol sezóny je tu. Vo štvrtok odštartuje finále play off Tipos extraligy. Hokejisti Zvolena a Popradu sa pri tvrdom boji o trofej môžu tešiť z návratu fanúšikov na tribúny. Pribudne pod strechu zimného štadióna pod Pustým hradom tretia majstrovská vlajočka alebo využijú „kamzíci“ tretiu finálovú účasť v premiérový titul?

Z TÁBORA ZVOLENA

Bryndziari hlásia: Sme pripravení a plne sústredení

„Rytieri“ zavŕšili postup cez Slovan už minulú stredu. Pred finále tak mali týždeň na prípravu. „Po postupe sme najskôr využili voľno na oddych. Od soboty sa už pripravujeme na Poprad. Najskôr sa malo hrať v utorok, ale presunulo sa to na štvrtok. Tomu sme prispôsobili náš režim. Už sme plne sústredení na finále. Čakáme na štvrtok,“ hlási asistent trénera Andrej Kmeč. Súpera si Zvolenčania nevyberali. „Sledovali sme druhú semifinálovú sériu a čakali sme, kto nám vyjde. Keď sme sa dozvedeli, že to bude Poprad, všetka naša pozornosť sa sústredila na tohto súpera,“ pokračuje nitriansky rodák. „Ak chcete titul, musíte zdolať každého,“ nadväzuje krídelník Miloš Kelemen.



Štyri vzájomné duely zo základnej časti naznačujú, že ide o vyrovnaných protivníkov. Oba tímy si výhry vzácne podelili. „Vieme o ich kvalitách. V kádri majú výnimočných hráčov, ktorí sa vedia presadiť a rozhodovať zápasy. Je to útočné mužstvo vytvárajúce tlak. Budeme sa snažiť, aby sme ich hlavné zbrane eliminovali a aby sme boli úspešní my,“ vraví Kmeč, ktorý získal titul ako hráč v roku 2004. Z pozície asistenta trénera sa z trofeje tešil pred piatimi rokmi v Nitre. „Až samotná séria ukáže, čo zaváži a ako sa to bude vyvíjať. Finále bude mať svoj vlastný príbeh. Aj keď si nejakí hráči a my tréneri niečím podobným už prešli, nikdy to nie je rovnaké.“

Pod Pustý hrad sa finále vracia po ôsmich rokoch. A „bryndziari“ by radi získali tretí majstrovský titul. „Je to finále, vrchol sezóny a každý do toho bude chcieť dať svoje maximum. V play off vždy rozhoduje momentálne nastavenie, sústredenosť, pozornosť na detaily, herná disciplína. To sú klasické herné prvky, ktoré majú v play off ešte väčšiu dôležitosť,“ pokračuje Kmeč. Niečo podobné si myslí aj Miloš Kelemen. „Musíme sa hlavne sústrediť na seba, byť disciplinovaní a naplno zabrať v každom jednom striedaní. Očakávam kvalitné a ťažké zápasy. My budeme na finále dobre pripravení a nabudení.“



Veľkým motívom finálovej série je návrat divákov na tribúny. Vo Zvolene sa na štadión dostane necelá tisícka, ktorá určite dodá obom tímom vietor do plachiet. „Diváci sú na zimných štadiónoch významný element. Táto sezóna bola z tohto pohľadu špecifická. Preto sme privítali, že budú na finále. Najradšej by sme boli, keby bol plný štadión, ale sme radi aj za tisícku,“ dodal Kmeč. „Je super, že si to budú môcť vychutnať s nami a pomôžu nám konečne aj z tribún,“ pochvaľuje si Kelemen.

Mladý útočník si spomína aj na posledný majstrovský titul HKM. Hoci vtedy mal len trinásť rokov. „Veľmi dobre si to pamätám. Chodil som vtedy aj na štadión a sú to krásne spomienky. Bolo by skvelé zažiť to aj na ľade. Vedie však k tomu ešte náročná cesta. Pevne verím, že to dokážeme,“ dúfa pred finále Miloš Kelemen.

Z TÁBORA POPRADU

Kamzíkov ženie hlad po historickom úspechu

Zatiaľ čo vo Zvolene poznajú pocity zo získaného titulu celkom dôverne, pod Tatrami sa ešte zo zisku extraligového zlata nikdy netešili. Pre tím prešpikovaný odchovancami tak predstavuje majstrovská vlajka červenú muletu, ktorá mení plachého kamzíka na rozzúreného býka.

„Sme výborná partia, výborný kolektív. Osobne si myslím, že ak budeme hrať tak, ako v posledných štyroch zápasoch semifinálovej série, tak ten vytúžený titul získame,“ velí do útoku iba 17-ročný útočník Filip Mešár.

Optimistom je aj obranca Dominik Kramár. Tridsaťdvaročný popradský odchovanec spolieha na silu popradského srdca. „Všetky tímy prvej štvorky sú veľmi silné. Mali trochu viac voľna ako my, ale my sme v eufórii. Taká partia, ako sa teraz zišla v Poprade, to sa len tak nevidí. Taká tu už nemusí byť. Spoločne so Skokanom či Haščákom sme tu vyrastali a ťaháme za jeden povraz. Cítime šancu a urobíme všetko preto, aby sme to finále zvládli. Určite to bude vyrovnané a rozhodovať bude každá maličkosť. Sme však odhodlaní a veríme, že do finále vykročíme správnou nohou.“

Podľa brankára Tomáša Vošvrdu pôjde o úplne inú sériu, než zažili „Kamzíci“ proti Michalovciam. „Zvolen má určite oveľa silnejšiu ofenzívu a hrá celkovo útočnejšie. Bude to teda veľmi zaujímavé.“

Pikantný nádych má séria proti Zvolenu pre trénera Petra Mikulu. Bol to práve on, kto priviedol HKM v roku 2013 k doposiaľ poslednému titulu.

„Určite to bude špecifické, ale nedá sa povedať, že by som si zakladal na nejakých špeciálnych vnútorných pocitoch. To určite nie,“ usmieva sa skúsený tréner. Finálového súpera spod Pustého hradu vníma ako mimoriadne silného protivníka. „V play-off je ťažká každá séria a ani Detva nebola slabá. Uvidíme, ako sa vysporiadame so zvolenským štýlom a ako sa vysporiadajú oni s nami. Všetky vzájomné zápasy mali svoju úroveň a nie vždy sa nám proti nim darilo. Verím, že teraz to dopadne v náš prospech.“

Vítanou novinkou finálovej série bude divácka kulisa. Hoci obmedzená a podmienená viacerými skúškami,  ktorými si musia fanúšikovia hokeja prejsť.

„Tí ľudia si to za celú sezónu zaslúžia. Kedy, ak nie na finále? Som presvedčený, že ľudia si túto možnosť veľmi vážia a hoci je spojená s viacerými podmienkami, podrobia si im a budú sa správať maximálne zodpovedne. Poprad čaká veľká séria a fanúšikovia urobia určite všetko preto, aby sa mohli dostať na štadión,“ dodáva brankár Tomáš Vošvrda.




Zvolen (1.) - Poprad (3.)
Vzájomné zápasy v tejto sezóne:
14.03.2021 HK Poprad vs HKM a.s. Zvolen 4:6 (2:0, 0:3, 2:3)
05.02.2021 HKM a.s. Zvolen vs HK Poprad 2:3 (0:0, 0:2, 2:1)
20.12.2020 HKM a.s. Zvolen vs HK Poprad 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)
06.12.2020 HK Poprad vs HKM a.s. Zvolen 9:2 (2:1, 3:0, 4:1)

Využitie presiloviek: 20,71%–21,12%
Úspešnosť oslabení: 81,13%–78,75%
Úspešnosť streľby: 9,44%–10,27%
Vhadzovania: 48,80%–52,16%
Najproduktívnejší hráč: Mikko Nuutinen (59 bodov) – Marcel Haščák (79)
Najlepší strelec: Radovan Bondra (26 gólov) – Marcel Haščák (43)
Najlepší nahrávač: Allan McPherson a Mikko Nuutinen (36 asistencií) –
Patrik Svitana (43)
Bilancia +/-: Branislav Kubka (27) – Daniel Brejčák (36)
Brankári: Robin Rahm (92,47%) – Tomáš Vošvrda (91,17%)


Súvisiace články