Skromne, pokorne a hrdo

BRATISLAVA (SZĽH) – Hokejisti iClinic Bratislava Capitals stoja pred prahom získavania nových skúseností. Klub z hlavného mesta Slovenska smeruje do zahraničnej súťaže, ktorou bude nadnárodná Ice Hockey League (IHL), v minulosti EBEL liga. Najdôležitejšie informácie z tábora tímu pre hockeyslovakia.sk ponúkol viceprezident a generálny riaditeľ klubu Dušan Pašek mladší.

Bratislavčania avizovali zmenu pôsobiska pred polrokom. Presnejšie vo februári, kedy sa blížilo uplynutie základnej časti v Slovenskej hokejovej lige a na dvere klopali stretnutia play-off. „Do klubu sme vstupovali s úmyslom vrátiť extraligu do Bratislavy. Išlo o to, aby sme pomohli nielen mestu, ale aj slovenskému hokeju. Vtedy sme však netušili, že Slovan opustí KHL a zamieri späť do Tipsport ligy. Ako náhle sa to stalo skutočnosťou, hľadali sme spôsob, ako rozvinúť náš klub. Návštevnosť na domácich stretnutiach bola nízka. Marketingové aktivity majiteľa iClinic Iva Ďurkoviča sú však nasmerované do Rakúska. Toto všetko boli objektívne príčiny, prečo sme sa rozhodli ísť touto cestou,“ komentoval výmenu líg niekdajší extraligový útočník. 

Už keď bolo jasné, že v Bratislave budú fungovať dva subjekty, pôvodným cieľom vtedajšieho prvoligového mužstva bolo konkurovať „belasým.“ Prvý vyslaný signál predstavovalo sťahovanie sa zo štadióna Vladimíra Dzurillu do stánku Ondreja Nepelu. „Chceli sme vytvoriť konkurenčné prostredie Slovanu jedine po športovej stránke. Uvedomujeme si nespochybniteľný fakt, že je to klub, ktorý má storočnú históriu.  Konkurencia nebola plánovaná v pravom slova zmysle. Napokon sme prikývli na atraktívnu ponuku spoza hraníc a sme radi, že sme sa stali novým členom,“ hovorí. IHL podľa medializovaných správ by mala otvoriť sezónu 25. septembra. V súčasnosti nie je k dispozícii definitívne potvrdený zoznam štartujúcich tímov ani vyžrebovanie. Dlhodobo jasnou záležitosťou je len odstúpenie českého Znojma kvôli problémom finančného charakteru. Tým pádom sa vytratí derby náboj, avšak ešte jestvuje jeden protivník z geografického hľadiska. Česko padlo, ale Rakúsko ostalo. „Neteší nás, že sa takéto zápasy neuskutočnia. Úplne ale neostaneme bez dramatických a zaujímavých súbojov, pretože tam máme Viedeň Capitals. Samozrejme, nebude to jediný celok, ktorý prinesie do stretnutí kvalitu. Celkovo nás čaká silné ligové obsadenie. Všetci sa na to tešíme,“ reagoval Pašek. 

Vlani viedol bratislavský káder tréner Peter Oremus. Jeho práca mala hmatateľné výsledky, no aj napriek tomu odmietol pokračovať na lavičke, keďže už si chcel dať odpočinok od neustáleho cestovania. Budúci rok strávi v extraligovom Zvolene a Bratislava bude pracovať pod dohľadom Rostislava Čadu. „Kým sme spečatili spoluprácu, absolvovali sme dlhé niekoľkohodinové diskusie. Navzájom sme si povedali svoje predstavy, ale aj to, ako obaja vnímame hokej. V otázkach sme našli zhodu, a potom už nebol taký problém dospieť do finále,“ vysvetlil angažovanie uznávaného trénera, s ktorým sa naposledy stretol ako hráč v HC Košice v rokoch 2010 – 2011. Realizačný tím v druhej najvyššej súťaži podliehal menšej úprave počas vianočných sviatkov. Michal Hudec skončil a nahradil ho Leo Gudas. Dnes je o ňom ticho. Čo s ním bude ďalej? „Do sezóny vykročíme s novým trénerským triumvirátom. Pánovi Čadovi budú asistovať Ján Lipiansky a Roman Mega. Každopádne, obom koučom patrí obrovská vďaka za odvedenú prácu. Boli dôležitými piliermi tímu a kvalitnou robotou sa veľkou mierou pričinili o dominantné účinkovanie v SHL.“ 

Predstavitelia Capitals sú opatrní v otázke potenciálnych kandidátov na bratislavský dres. Akúsi základnú črtu však majú. Brankár Hamerlík, obrancovia Sloboda (kapitán), Bohunický a útočníci Tibor Varga, Buc, Šalka, Hudec, Róbert Varga. Osem ľudí zostáva. Prekvapujúco možno nepokračuje Marek Slovák. Ten je už naspäť v Nitre. „Menovaní chalani ukázali kvalitu, morálku i charakter. Sme radi, že neodišli inam. Čo sa týka Slováka, vyslovil želanie ísť domov a hrať v známom prostredí. Tak sme mu to umožnili,“ uviedol na margo istých ostávajúcich.

Predtým, než sa prvý raz stretlo novotvoriace sa mužstvo Bratislavčanov, muselo podstúpiť testy na koronavírus. Bohužiaľ, jeden z nich vyšiel pozitívne. Funkcionári síce držali bobríka mlčanlivosti, ale zahraničné zdroje prezradili, že infikovaným hráčom bol poľský reprezentant Damian Kapica, ktorý súčasné dni trávi v domácej karanténe. „Tohto útočníka sledoval športový manažér Rostislav Dočekal. Veríme, že sa stane platným mužom našej ofenzívy,“ vyjadril sa Pašek k novému legionárovi. 27-ročný Poliak bol päť rokov hráčom Krakova a v každej sezóne bodovo dominoval. „Rozpočet na hráčov aj realizačný tím bude vo výške 650 000 eur. Konkurenti budú pracovať s oveľa vyššími finančnými prostriedkami. Stále sme svedkami ekonomickej krízy. Možno nemáme hokejové hviezdy, ale vzhľadom k našim možnostiam, dovolím si povedať, že budeme mať kvalitný tím. Pôsobenie v zahraničí bude postavené na tímovej práci. Naše heslo znie – skromne, pokorne a hrdo,“ doplnil na záver Dušan Pašek mladší.