Skóre 8:18. „Osemnástka“ potrebuje pred tretím zápasom vylepšiť najmä defenzívu

ÖRNSKÖLDSVIK (SZĽH) – Dva zápasy, dve prehry a celkové skóre 8:18. Reprezentácia do osemnásť rokov vo svojich úvodných dvoch vystúpeniach na svetovom šampionáte vo švédskom Örnsköldsviku ukázala zaujímavý ofenzívny potenciál, no priam nevyhnutnosťou pred ďalšími dvomi zápasmi v základnej skupine B je zlepšenie hry v obrane. Posun v tomto smere budú mať možnosť ukázať zverenci Viliama Čacha už dnes od 19.30 hod., keď nastúpia na svoj tretí zápas, v ktorom vyzvú domáce Švédsko.

Oddych na prvom mieste

Reprezentanti do osemnásť rokov odohrali na úvod šampionátu dva ťažké zápasy proti mimoriadne silným súperom v priebehu dvadsiatich štyroch hodín, po ktorých nasledoval v piatok deň voľna. „Sily už určite dochádzajú rýchlejšie takto na konci sezóny,“ priznáva obranca Andrej Golian. „Tento deň voľna preto padol vhod, keďže prvé dva zápasy boli veľmi náročné.“

Slováci cez Bielu Sobotu mali na programe 75-minútovú tréningovú jednotku na ľade Fjällräven Centrea. Tá však bola naplánovaná na dosť netradičnú siedmu hodinu večernú. Prakticky celé dopoludnia a poobedie tak mali Slováci regeneračný a oddychový program. 

Andrej GolianAndrej Golian (foto jh/SZĽH)

„Deň prebiehal úplne štandardne. Ráno sme sa naraňajkovali, mali sme poradu ešte k piatkového zápasu s tým, ako máme ísť do zápasu so Švédskom. Mali sme dlhší oddych na izbách, čo určite padlo vhod. Môžem ešte povedať, že sme si my hráči medzi sebou spravili míting. Poriadne sme si oddýchli a s plnou chuťou sme šli do tréningu,“ priblížil útočník Juraj Eliaš.

Povinnosťou zlepšiť defenzívu

Slovenská „osemnástka“ je zatiaľ na šampionáte vo Švédsku bez víťazstva. Čo je však alarmujúce je abnormálne vysoký počet inkasovaných gólov. Za dva zápasy totiž zverenci Viliama Čacha inkasovali dohromady až osemnásťkrát, čo tvorí priemer deviatich inkasovaných gólov na zápas. Je teda jasné, čo bude potrebné v dnešnom zápase proti Švédsku najväčšmi zlepšiť.

„Musíme sa viac zamerať na ‚bekček’ a bránenie hráčov. Pri častých rotáciách, ktoré budú Švédi určite praktizovať, sa nám občas v predchádzajúcich zápasoch hráči poplietli. Myslím si ale, že to je už minulosť. Dnes sme sa na to sústredili a myslím si, že sme si to dobre vysvetlili,“ upozorňuje Juraj Eliaš.

Osemnásť inkasovaných gólov je súčasne aj dôsledkom zásadných individuálnych chýb a strát pukov v obrannom pásme, alebo pri prechode z neho do strednej tretiny. „Musíme hrať ďaleko jednoduchšie,“ prízvukuje Andrej Golian. „Z našej tretiny pokojne stačí ‚čipovať‘ puky do stredného pásma a tam už následne sa snažiť niečo vymyslieť.“

Juraj EliašJuraj Eliaš (foto jh/SZĽH)

Na druhej strane ani počet ôsmich strelených gólov v dvoch zápasoch proti silným Rusom a Spojeným štátom nie je nízky. Zaujímavosťou je, že až päť z týchto gólov strelili Slováci pri hre v početnej prevahe, v ktorej sú so 45-percentnou úspešnosťou najlepším družstvom v doterajšom priebehu majstrovstiev. A práve na toto chcú slovenskí reprezentanti nadviazať aj vo svojom treťom vystúpení na šampionáte.

„Áno, určite na tomto môžeme stavať. Znovu však opakujem, že z defenzívy musíme jednoduchšie vychádzať. Nemôžeme si dovoľovať strácať toľko pukov v našom pásme. Musíme skrátka hrať ďaleko jednoduchšie,“ znovu opakuje obranca Andrej Golian, ktorý má skúsenosti aj zo šampionátu do dvadsať rokov.

Domáce Švédsko

Aj v treťom zápase bude súperom slovenských reprezentantov na šampionáte vo švédskom Örnsköldsviku jeden z favoritov na zisk cenného kovu. Švédsko v 20-ročnej histórii svetových šampionátov do osemnásť rokov ešte nikdy nedosiahlo na úplný vrchol, o to viac by naň chceli dosiahnuť pred domácim publikom. V doterajšom priebehu turnaja majú zatiaľ na svojom konte jednu výhru a jednu prehru, keď v úvodnom dueli podľahli Spojeným štátom celkom jasne 1:6, deň nato zdolali outsidera skupiny z Lotyšska v pomere 5:2.

Švédsko na mládežníckej úrovni nie je častým súperom slovenských reprezentantov. Hráči ročníka narodenia 2001 sa s ním počas doterajšej púte reprezentačnými zrazmi stretli iba raz. V auguste minulého roka boli Slováci a Švédi protagonistami úvodného zápasu základnej skupiny na Hlinka Gretzky Cupe v Edmontone. Z víťazstva 4:2 sa v tom zápase tešili Švédi.

Andrej GolianAndrej Golian (foto jh/SZĽH)

„Fungovala nám v tom zápase obrana, určite lepšie ako nám funguje teraz. To by sme si určite chceli preniesť z toho augustového zápasu,“ pripomína Golian. „Ofenzívnu silu momentálne máme na dobrej úrovni, musíme zlepšiť len našu hru v defenzíve.“

Augustové meranie síl v Kanade na vlastnej koži zažil aj útočník Juraj Eliaš. „Vieme z toho zápasu, že Švédi sú bezpochyby hrateľní. V Edmontone sme odohrali výborný zápas, ktorý sme si pokašľali sami vlastnými vylúčeniami. Možno aj to, že sme prehrali prvé dva zápasy, nám môže, paradoxne, pomôcť, keďže Švédi nás môžu pokojne podceniť,“ hovorí legionár z rakúskeho Salzburgu, ktorý si nenechaj ujsť v televízii doterajšie vystúpenia Švédov na svetovom šampionáte. „Podľa mňa je to zatiaľ najhrateľnejší súper. Samozrejme, aj Švédi disponujú svojou kvalitou, no myslím si, že menšou než Rusi či Američania.“

Navýšiť silu Švédov však môže domáce prostredie. Na ich úvodný zápas proti USA prišla do Fjällräven Centrea bezmála 4,5-tisícová návšteva z drvivej väčšiny švédskych priaznivcov. „Myslím si, že toto mužstvo je v tomto smere už dosť skúsené,“ tvrdí Eliaš. „Boli sme na Hlinka Gretzky Cupe, kde bolo podstatne väčšie publikum. Z tohto teda tréma nie je. Naopak, myslím si, že budeme mať len väčšiu radosť, ak príde veľa fanúšikov.“