Sklamanie z leta bral ako impulz do ďalšej roboty, možnosť pôsobiť v projekte si Tomas váži

NITRA (SZĽH) – Patril medzi stálice defenzívnych radov družstva centralizovanej prípravy reprezentácie do osemnásť rokov. Z tridsiatich piatich ligových zápasov, ktoré osemnástka v tejto sezóne odohrala, chýbal Matej Tomas v zostave trénera Ivana Feneša iba jedinýkrát. Dvadsaťštyri zápasov v druhej najvyššej seniorskej TIPOS Slovenskej hokejovej lige, ako aj ďalších desať v Extraligy juniorov hodnotí ako veľmi cennú skúsenosť.

Vyradenie ako motivácia

Osud tohto 17-ročného obrancu v úvode hokejovej sezóny 2021/2022 pritom nebol práve najpriaznivejší. Do kádra na prvú medzištátnu akciu osemnástky, prestížny Hlinka Gretzky Cup, sa totiž neprebojoval, keď bol medzi poslednými štyrmi vyradenými hráčmi, ktorí mužstvo opustili po prípravnom zápase s Ruskom. Ťaženie slovenskej osemnástky, ktorá začiatkom augusta svojou hrou a výsledkami pobláznila fanúšikov hokeja, tak sledoval len ako divák.

„Samozrejme, každý hráč je v takej situácii sklamaný,“ netajil Tomas pri návrate na začiatok sezóny. „Na druhej strane, kariéra sa tým neskončila. Pre mňa to navyše bola aj motivácia do ďalšej práce a roboty, aby som sa pre ďalšie turnaje presvedčil trénerov a dostal sa do nominácie,“ pokračuje. 

Matej Tomas. Foto: Jakub Homoľa

Matej Tomas. Foto: Jakub Homoľa

Príležitosť ukázať svoje kvality a zaujať trénerov dostal prakticky bezprostredne po úspešnom vystúpení osemnástky v Piešťanoch. Práve vtedy sa totiž kreovalo jadro výberu, ktorý hral celú sezónu pokope v projekte centralizovanej prípravy reprezentácie do osemnásť rokov. Dostať sa do projektu bol pred sezónou jeden z Tomasových cieľov, ktorý sa mu podarilo naplniť na sto percent.

„Veľmi si vážim, že som dostal príležitosť pôsobiť v projekte, kde som sa mohol hokejovo zlepšiť, posunúť ďalej a napokon aj pripraviť na ďalšiu sezónu, ktorá bude pre mňa draftová,“ vysvetľuje rodák z Popradu, ktorý sa tešil značnej dôvere realizačného tímu na čele s hlavným trénerom Ivanom Fenešom. To sa odzrkadlilo aj na pomerne bohatej porcii minút, ktoré v zápasoch Tomas pravidelne hrával. „Dôvera a priestor na ľade, ktorý som dostával, ma tešia. V projekte nás nebolo veľa 2004iek, takže ak bolo treba niektorým mladším hráčom pomôcť, bol som tomu otvorený,“ priblížil Tomas svoju pozíciu v tíme.

Vyššie herné sebavedomie

Aj keď bol Tomas jeden z najstarších hráčov v tíme, projekt osemnástky aj preňho bol do niečím novým. Vďaka pôsobeniu v Extralige juniorov a najmä v TIPOS Slovenskej hokejovej lige mohol okúsiť hokej, s ktorým sa dovtedy na súťažnej ligovej úrovni nestretol, keďže v doterajšej kariére pôsobil predovšetkým v nižších vekových kategóriách. Skúsenosti zo zápasov predovšetkým seniorskej úrovne sú aj podľa jeho slov neoceniteľné.

„Pri seniorskom hokeji v 1. lige je cítiť vyššiu hernú vyspelosť hráčov. Nehrnú sa zbytočne do útoku, vedia kedy si majú podržať puk, prípadne spomaliť hru. Sú to vyšší, silnejší hráči, takže aj hokej je tvrdší. Pred prvým zápasom proti mužom som aj bol mierne nervózny, ale všetko to postupom času opadlo a s pribúdajúcimi zápasmi som si čoraz viac veril.“

Matej Tomas. Foto: Jakub Homoľa

Matej Tomas. Foto: Jakub Homoľa

Pochvalne sa popradský odchovanec vyjadruje aj o podmienkach, ktoré v Piešťanoch ako člen centralizovanej prípravy reprezentačnej osemnástky mal k dispozícii. „Je to iné ako v klube. Mali sme širší realizačný tím, vlastného maséra, množstvo ľadov. Celkovo projekt poskytuje hráčovi vysoký štandard a myslím si, že aj my sami sme na sebe videli, že sa postupne zlepšujeme,“ vysvetľuje Tomas, ktorý za niekoľko mesiacov strávených v projekte badal na sebe najväčšie zmeny najmä v hernej istote. „Dovolím si teraz viac hrať na puku, viem ho podržať a zbytočne ho neodpaľujem. Určite som nabral vyššie herné sebavedomie.“

S juniorkou Popradu chce útočiť na titul

Poslednými zápasmi na začiatku druhej polovice februára však centralizovaná príprava reprezentácie osemnástky ukončila svoje pôsobenie tak v Extralige juniorov, ako aj v TIPOS Slovenskej hokejovej lige, čo znamená, že hráči sa vrátili do svojich materských klubov. Pre Tomasa to znamená návrat pod Tatry.

„Pôsobiť by som mal v juniorskom tíme Popradu. Možno sa niečo rysuje, pokiaľ ide o pôsobenie medzi mužmi v prvej lige, ale na play-off by som mal s najväčšou pravdepodobnosťou hrať v Poprade. S trénermi som bol v kontakte už počas pôsobenia v projekte, dokonca na pár zápasov cez víkendy som za nich aj nastúpil,“ hovorí Tomas. 

Popradská juniorka je aktuálne so 67 bodmi na čele 10-členného juniorského pelotónu, kde sa drží prakticky od úvodných kôl sezóny. Kvalitné výkony a výsledky tak celkom prirodzene pasujú mladých kamzíkov do role jedného z ašpirantov na celkové prvenstvo. „S juniormi som absolvoval letnú prípravu, a tak ten tím dobre poznám. Vyzerá byť veľmi silný, drží sa na čele súťaže a určite patrí medzi favoritov na titul. Verím, že sa nám to spoločne podarí dosiahnuť tento rok,“ súhlasí Tomas.

Matej Tomas. Foto: Jakub Homoľa

Matej Tomas. Foto: Jakub Homoľa

Silná konkurencia

Okrem vyvrcholenia klubovej sezóny však na Tomasa čaká v ročníku 2021/2022 možno ešte jeden vrchol. Aprílové majstrovstvá sveta hráčov do 18 rokov divízie I skupiny A sa už nezadržateľne blížia, pričom v kádri osemnástky, ktorá bude bojovať o postup medzi elitnú desiatku, nechce nikto z potenciálnych adeptov chýbať. Účasťou na vrcholnom podujatí hráčov do osemnásť rokov by Matej Tomas predstihol aj svojho otca Martina. Bývalý hokejista, ktorý v súčasnosti pôsobí ako advokát, síce absolvoval so slovenskou reprezentáciou dvoje majstrovstvá sveta do 20 rokov (1997 a 1998), na európsky šampionát do 18 rokov, ktorý sa v tom čase hrával, sa však nedostal.

O konkurenciu však najmä v ročníku 2004 nie je núdza. Množstvo obrancov tohto ročníka strávilo aktuálnu sezónu či už v zahraničí alebo mimo projektu. To si uvedomuje aj samotný Tomas. „Som si vedomý, že osemnástka má veľa kvalitných obrancov. Šanca dostať sa na majstrovstvá tu však je. Ja budem robiť všetko pre to, aby som trénerov presvedčil a dostal sa na majstrovstvá. Teraz ale nechcem nič predbiehať,“ dodal na záver.