Sklamanie z finále je stále vo mne, priznáva Markovič. Čo si želá do nového roka?

Až začiatkom novembra vstúpil do súťažného ročníka TIPOS SHL Jaroslav Markovič. Skúsený center vynechal pre zranenie úvodné dva mesiace sezóny. Postupne sa však rozbehol a aj jeho zásluhou si Vlci Žilina vytvorili na čele tabuľky pohodlný náskok. O svojich pocitoch z návratu, priebehu tohto ročníka, ale aj sklamaní z nezvládnutého finále nám porozprával v exkluzívnom rozhovore.

Za výkony v minulej sezóne ste sa dostali do ALL-STAR tímu SHL. Potešilo vás to?

Vôbec som netušil, že niečo takéto sa udeľuje aj v tejto súťaži. Keď mi to povedali chalani v kabíne, myslel som si, že si zo mňa zase robia srandu. Potvrdilo sa mi to, keď som uvidel video. Človeka to poteší, ale vieme, ako nešťastne pre nás dopadla uplynulá sezóna. Takže radosť z podobného ocenenia nie je až taká veľká, aká by bola v prípade postupu.

Po opatrnejšom rozbehu ročníka ste aktuálne na prvom mieste tabuľky s desaťbodovým náskokom a opäť mierite za víťazstvom v základnej časti. Ste spokojný s formou tímu v uplynulých týždňoch?

Vymenila sa určitá časť mužstva a noví hráči si s nami, ktorí sme v tíme zostali, museli na seba postupne zvyknúť. Každým mesiacom je to lepšie a lepšie. Teraz ťaháme šnúru dvanástich zápasov bez prehry. V niektorých dueloch, ako napríklad naposledy doma s Martinom, sme neboli lepší, ale ubojovali sme to. A také víťazstvá sú niekedy cennejšie ako jednoduché výhry.

Koho považujete za najväčšieho súpera v boji o triumf v základnej časti?

Tento rok je liga dosť vyrovnaná a preto vidím dosť veľa silných konkurentov. Či už je to Martin, Skalica, Topoľčany. Ale aj Humenné je nepríjemný súper a skúsené mužstvo má aj Dubnica. Určite to bude ešte veľmi zaujímavé.

Ako sa cítite z osobného hľadiska? Ako ste spokojný so svojimi výkonmi a štatistikami?

Do sezóny som vstúpil nešťastne zranením v príprave. Takmer dva mesiace som pauzoval, takže postupne sa do toho dostávam. Myslím si, že určite je na mojich výkonoch čo zlepšovať.

Jaroslav Markovič

Jaroslavovi Markovičovi úvod sezóny kvôli nepríjemnému zraneniu ušiel. Zdroj: Vlci Žilina

Spomínané zranenie ste utrpeli v septembri v pohárovom zápase proti Spišskej Novej Vsi. Môžete upresniť čo sa stalo a aký bol návrat na ľad?

Blokoval som strelu, ktorá mi nešťastne trafila prst na ruke. Z dôvodu trieštivej zlomeniny som musel absolvovať operáciu a mesiac som mal v prste drôty. Návrat na ľad nebol jednoduchý, aj preto ešte mám čo robiť, aby som bol so sebou spokojný. Hoci úplne spokojný so sebou nie som nikdy.

Ako ste strávili vianočné sviatky? Máte nejaké obľúbené štedrovečerné jedlo?

Vianoce sme sa snažili stráviť v pokoji a bez stresu. Myslím si, že sa nám to podarilo, aj keď prestávka medzi sviatkami mohla byť trochu dlhšia. Špeciálne tradície a jedlo nemáme, v tomto sme skôr taká klasika. Ja sa postarám o kapustnicu, rezne a rybu, manželka má na starosti šalát. Dcérky boli s darčekmi spokojné, prežili sme pekné Vianoce.

Je náročné hrávať zápasy aj medzi sviatkami? 

Podľa mňa, ak by sa nehralo medzi sviatkami, nič by sa nestalo. Napríklad po zápase s Martinom 28.12. som si na druhý deň ráno pozrel šport, v ktorom nebola ani len zmienka o výsledkoch TIPOS SHL. Zato veľmi veľa času venovali anglickému futbalu. Ale to je len taký môj osobný názor a drobný postreh.

Vráťme sa aj k nešťastnej minulej sezóne. Máta vás ešte pri pohľade na výkony a výsledky Spišskej Novej Vsi to, ako vám unikol postup pomedzi prsty?

Človek sa už príliš k tomu nechce vracať, lebo to stále mrzí. Napríklad pre mňa to bola možno posledná šanca zahrať si v extralige. Mali sme to dobre rozbehnuté, no napokon sme to nezvládli. To sklamanie je stále vo mne.

Jaroslav Markovič

Vlci Žilina sú podobne ako v predchádzajúcom ročníku ašpirantom na postup medzi elitu. Zdroj: Jäzva

Rok 2021 je však už definitívne za nami. Ako by ste ho zhodnotili z celkového pohľadu?

Z toho hľadiska, že sme ako tím nezvládli to, čo sme mali, uplynulý rok úspešný nebol. Zo súkromnej stránky sa však nemám na čo sťažovať. S rodinkou sme prežili pekný rok. Želáme si však, aby to bol posledný „covid rok“ a veci sa postupne vrátili do normálu.

V boji o postup sa tento rok opäť bude konať baráž. Ako to vnímate a myslíte si, že v prípade výhry v TIPOS SHL máte šancu prekvapiť extraligistu? 

Určite to bude komplikovanejšie oproti poslednému ročníku. Neboli by sme však športovci, keby sme sa o to nepobili a neverili by sme v úspešný koniec.

V hokeji toho máte veľa za sebou. Ako by ste zhodnotili úroveň TIPOS SHL? 

Myslím si, že kvalita súťaže ide každým rokom hore. Trochu ma mrzí, že sa jej v médiách nevenuje viac pozornosti, lebo v každom mužstve korčuľuje veľa šikovných mladých chalanov, ale aj množstvo skúsených borcov, ktorí toho majú veľa za sebou. Aj keď musím dodať, že minimálne na sociálnych sieťach sa liga snaží propagovať tým správnym smerom.

Na záver nám prezraďte, čo by ste si želali do nového roku 2022?

Všetkým želám hlavne veľa zdravia, rodinnej pohody a kopec úsmevu na tvári. Aby bolo medzi nami menej zla a hlavne menej závisti a aby sa ľudia medzi sebou oveľa viac rešpektovali. A či už máte taký alebo onaký názor, ľudia by mali mať medzi sebou oveľa viac úcty. Šťastný nový rok 2022.