Skladateľ Čajkovský vypočul Krikunovovu radu, hetrik venuje mesačnému synovi

Michal Čajkovský sa stal piatym slovenským hokejistom, ktorý v Kontinentálnej hokejovej lige strelil hetrik. Naposledy sa tri presné zásahy v zápase ruskej nadnárodnej súťaže podarilo zo Slovákov dosiahnuť Ladislavovi Nagyovi, v septembri 2014 odohral v drese Slovana Bratislava dve trojgólové stretnutie. Čajkovský sa v drese Dinama Moskva trikrát presadil v súboji proti HK Soči (4:0).

Čajkovskému sa podaril hetrik v priebehu 10 minút a 26 sekúnd v druhej tretine. Aj renomovaní útočníci nedosiahli taký rýchly čistý hetrik. Od európskeho rekordu defenzívneho hráča Juhu Leimu z Lahti Pelicans, ktorý v decembri 2015 v súboji fínskej Liigy strelil tri góly do siete Jyväskylä za 44 sekúnd, má síce ďaleko, ale napriek tomu je to v podaní obrancu v popredných súťažiach unikátny kúsok.

Najskôr sa presadil v jej 19. sekunde, potom v čase 24:29 min a napokon strelil gól, keď na tabuli svietila 45. sekunda druhej polovice duelu. Ruské médiá hneď pripomenuli, že slovenský obranca odohral svoj najlepší zápas kariéry v Kontinentálnej hokejovej lige. „Som veľmi šťastný. Obrancovia nestrieľajú hetriky príliš často. Za tie tri góly vďačím spoluhráčom, poslali sme skvelé prihrávky. Najdôležitejšie však je, že sme vyhrali zápas,“ uviedol Čajkovský v Telegrame moskovského Dinama.

Čajkovský odkorčuľoval z ľadu VTB arény Arkadija Černyševa v spoločnosti Dmitrija Jaškina v tanečnom rytme ako posledný a v šatni ho privítal veľký aplauz spoluhráčov. Dinamo vyhralo tretí zápas za sebou, je na štvrtom mieste Západnej konferencie a boje o Gagarinov pohár mu už pravdepodobne neuniknú, aj keď ich istotu ešte nemá. „Chlapci mi blahoželali, tešili sa so mnou. Dôležitejšie ako môj hetrik sú však tri body,“ hovoril na klubovom webe dvadsaťosemročný rodák z Bratislavy, ktorý prvé hokejové kroky robil v Slovane.

Čajkovský pôsobí v KHL od sezóny 2016/17, zatiaľ v súťaži odohral vrátane súbojov o Gagarinov pohár 203 zápasov, v ktorých strelil 36 gólov a pridal 64 asistencií. Samozrejmosťou pri podobných príležitostiach, akými sú aj hetriky, je odloženie puku. „Pred mesiacom sa mi narodil syn, tento hetrik mu venujem a rovnako aj puk. Hneď ako to bude možné, pôjdem domov a poteším sa zo syna i hetriku,“ prezradil 192 cm vysoký a vyše metráka vážiaci obranca.

Pri treťom góle v zápase sa radoval na dvakrát. Po jeho strele puk veľmi rýchlo vyletel z bránky, keďže trafil v nej umiestnenú kariéru. Kým sa Čajkovský radoval, ďalší hráči pokračovali v hre. Rozhodcovia najskôr rozpažili, že puk neprešiel bránkovú čiaru a trafil len konštrukciu. Slovák sa rýchlo musel zmobilizovať a vrátiť sa do obrany. Až po chvíli prišlo preskúmanie videa. „Ja som hneď vedel, že puk skončil v bránke, aj keď sa rýchlo odrazil od kamery von. Rozhodcovia si to nevšimli, ja som si však bol hneď istý, aj preto som zdvihol ruky nad hlavu,“ hovoril prostredníctvom Telegramu muž, ktorého fanúšikovia Dinama prezývajú Skladateľ. Narážajú pritom na slávneho ruského hudobného skladateľa Piotra Iľjiča Čajkovského.

Tréner modrobielych Vladimir Krikunov je známy tým, že hovorí pred hráčmi priamo aj kritické slová. Popretkáva ich aj humorom, vďaka čomu často hokejisti zmenia svoje správanie na ľade. V minulosti často vyčítal Čajkovskému ofenzívny štýl hry a potom prepadá v obrane. „Neustále chcel útočiť, skórovať, ale vpredu občas iba prekážal. Povedal som mu, aby hral jednoducho, nič nevymýšľal a už keď má puk, tak aby len strieľal,“ priznal Krikunov, ktorý sa pred časom na Čajkovského sťažoval, že herne od príchodu z Avtomobilistu do Dinama nenapreduje. V poslednom čase ho však už pred médiami len chváli.