Šišovský si stále vyčíta nevydarený blafák na Nyffelera

KREFELD (SZĽH) - Peter Šišovský si z premiérovej akcie v mužskej reprezentácii neodniesol pamätný puk na prvý gól v národnom tíme, hoci niekoľko šancí naň mal. Nemecký pohár v Krefelde mu bude pripomínať len rana na vnútornej časti ruky, ktorá si vyžiadala štyri štichy.

Dvadsaťosemročný útočník Detvy, autor 16 bodov v 14 extraligových dueloch, si nevyskúšal medzinárodnú úroveň premiérovo. V apríli 2017 sa ocitol v nominácii slovenského olympijského výberu trénera Marcela Ozimáka na prípravný dvojzápas proti Poľsku. Hoci Šišovský nastúpil v oboch dueloch, v kolónke oficiálnych reprezentačných štartov mal pred Nemeckým pohárom stále nulu, keďže zápasy olympijského výberu sa do štatistík nezapočítavajú.

Debutoval až v Krefelde. V troch zápasoch si podľa nemeckých štatistikov pripísal 2 asistencie a dve strely na bránku. S akými pocitmi sa vrátil na Slovensko? „Cítil som veľký rozdiel v porovnaní s extraligou. Na medzinárodnej úrovni je prepracovanejší systém, nemožno vypustiť žiaden súboj. Cítil som sa dobre, kondične som vládal. Vážil som si každé striedanie, snažil som sa odovzdať maximum. Aj preto ma potešili pozitívne slová členov vedenia reprezentácie na môj výkon. Škoda len, že som neokorenil prvé štarty gólom. Neštvalo by ma to, ak by som nemal hneď v prvom zápase príležitosť v samostatnom úniku. Dlho si budem vyčítať svoje zakončenie,“ hneval sa Peter Šišovský.

Veru, duel so Švajčiarmi (2:5) sa mohol vyvíjať inak, ak by detviansky útočník zužitkoval únik z úvodu 29. minúty za stavu 0:0. Proti brankárovi Nyffelerovi zvolil bekhendový blafák. Sám však priznal, že zbytočne komplikovaný a neefektívny. „Doteraz si neviem vysvetliť, prečo som volil túto možnosť. Zlé rozhodnutie,“ krútil hlavou Šišovský.

Spomienku na Krefeld mu bude pripomínať rana na spodnej strane ruky, nachádzajúca sa medzi zápästím a predlaktím. „V prvom striedaní druhého zápasu s Rusmi som absolvoval súboj s obrancom súpera. Ako padal, korčuľou mi mierne rozťal spodnú časť ruky. Našťastie, nešlo o šľachu, ale len pokožku. Ranu vyriešili štyri štichy a po prvej tretine som sa zapojil do hry. Síce s injekciou proti bolesti, ale vydržal som,“ dodal dubnický rodák. Reprezentačnú akciu by si rád zopakoval. Podľa možností čo najskôr, teda už o mesiac počas Švajčiarskeho pohára vo Vispe. „Škoda, že táto akcia trvala len týždeň. Mohla aj dva. Veľmi by som túžil zopakovať si podobné chvíle aj počas decembrového turnaja. Atmosféra v tíme bola skvelá, pretože veľa chlapcov som poznal z minulosti. Zdravo nervózny som bol len z predstavy, či zvládnem medzinárodné tempo. V konečnom dôsledku ma stres naštartoval. Vedel som, že sa chcem ukázať a využiť šancu,“ dodal člen elitnej formácie Detvy, ktorú tvorí aj ďalší reprezentant Peter Zuzin a Ján Sýkora.

Práve Peter Zuzin mal na hokejke gól, ktorý by zaručil Slovákom víťazstvo 3:2 nad Nemeckom v riadnom hracom čase a istotu druhého miesta v tabuľke. Zuzin sa rútil sám na prázdnu bránku v posledných sekundách, no puk dopravil do siete podľa oficiálnej časomiery až po klaksóne. Vynahradil si to v predĺžení, kde rozhodol o slovenskom triumfe. Avšak len za dva body, čo znamenalo konečnú štvrtú pozíciu.

Čo povedal Peter Šišovský spoluhráčovi z Detvy po stretnutí? „Že nás obral o vyššie prémie za druhé miesto,“ rehotal sa 28-ročný útočník. Po humornej chvíľke doplnil: „Samozrejme, žartoval som. Sranda musí byť.“