Širší káder i viac legionárov. „Osemnástka“ sa už naplno pripravuje na MS

PIEŠŤANY (SZĽH) – Nielen seniorské hokejové reprezentácie mužov i žien čakajú v najbližších týždňoch majstrovstvá sveta. Vrchol sezóny sa nezadržateľne blíži aj pre reprezentáciu do osemnásť rokov. Tú čaká od 18. do 28. apríla vo švédskych mestách Umea a Örnsköldsvik svetový šampionát. Naň sa zverenci hlavného trénera Viliama Čacha začali pripravovať presne pred prvým zápasom, a to 18. marca, od ktorého už časť kádra zarezáva v Piešťanoch. O tom, ako prebieha príprava, sme sa rozprávali v rozsiahlom rozhovore práve so 41-ročným hlavným kormidelníkom.

Hráči prichádzajú postupne

Trénerský debut na majstrovstvách sveta ste absolvovali už v minulej sezóne. Cítite sa preto pred tohtoročným šampionátom do osemnásť rokov o niečo skúsenejší?
Ťažko je to takto povedať. Každé majstrovstvá sveta sú úplne iné. Najmä v kategórii do osemnásť rokov, kde máte až na zopár výnimiek úplne iných hráčov. Navyše nepoznáme z priamej konfrontácie silu ostatných mužstiev zo skupiny, keďže počas sezóny sme sa stretávali hlavne s krajinami ako Švajčiarsko, Nemecko a Bielorusko. Skúsenejší sme skôr po tej stránke, že už vieme, ako bude šampionát prebiehať. Odhliadnuc však od toho bude šampionát rovnako náročný, ak nie aj náročnejší.

Viliam ČachoViliam Čacho

Hovoríte, že už viete, ako šampionát prebieha. Líši sa niečím v tomto oproti bežným turnajom počas asociačných prestávok?
Nemyslím si, že by sa nejako zásadne líšil. Tímový denný program je podobný. Rovnako riešime tréningy, odpočinok, či mítingy pri videu. Minulý rok pri našej trénerskej premiére sme prebrali denný harmonogram prípravy od reprezentačnej „dvadsiatky“, ktorej hlavný tréner a asistent bol s nami priamo v Rusku. Obdobne bude naša príprava vyzerať aj teraz. Minulý rok sme začali prípravu 19. marca, tento rok o deň skôr. Postupovať budeme podľa rovnakého scenára ako vlani s jediným rozdielom, že tento rok sa viac nacestujeme, keďže na dva prípravné zápasy ideme do Česka, na ďalšie dva do Fínska, a až potom do Švédska. 

Už ste spomínali, že prípravu na majstrovstvá sveta ste začali v pondelok, 18. marca. Príprava „osemnástky“ je špecifická tým, že hráči sa k vám pripájajú až postupne. Aké je to náročné pracovať spočiatku s torzom kádra?
Rovnaké je to zrejme u všetkých tímov. Rovnaký problém sme mali aj minulý rok. Nie je to jednoduché ani z toho dôvodu, že hráčov nemáme v centralizovanej príprave a každý z nich si na záverečnú prípravu prinesie svoju formu, prípadne aj drobné zranenie. Každý jeden hráč je na konci sezóny už iný, než aký bol v auguste, či v septembri. Našou úlohou je potom z tohto portfólia vybrať čo najlepšie družstvo. Menšou výhodou oproti vlaňajšku je, že kým vlani nám dorastenecké a juniorské ligy na slovensku končili 7. apríla, túto sezónu to je o niekoľko dní skôr. Verím preto, že aj vďaka tomu budeme mať viac času na prípravu. Na druhej strane zas tento rok tiež ďaleko skôr odchádzame zo Slovenska, keďže už 8. a 9. apríla hráme dvojzápas v Česku.

Musíte prispôsobovať tréningový proces tomu, že máte jednak menej hráčov a tiež tomu, že z prítomných hráčov je viacero, ktorí nechodili pravidelne na reprezentačné akcie?
Jednotlivý tréning musíte určite prispôsobiť počtu hráčov. Ak teraz máte pätnásť hráčov, tak musíme podľa toho do tréningu zaradiť vhodné cvičenia. Snažíme sa ale tiež do nich vložiť základné veci z herného systému ako je rozohrávka, či iné herné situácie, u ktorých chceme, aby ich hráči správne riešili v zápasoch. Okrem toho musíme dbať aj na kondičnú prípravu, aby o štyri týždne, keď sa začínajú majstrovstvá, boli chalani dobre pripravení. Dôležité je tiež zaraďovať herné tréningy, aby to chalanov bavilo. Myslím si, že zatiaľ s nastavením tréningov nemáme vôbec problém a všetko prebieha podľa predstáv.

Viliam ČachoViliam Čacho

Päťdesiat percent

Pred uplynulým šampionátom si viacerí hráči priniesli na záverečnú prípravu dobrú formu a navzdory tomu, že v priebehu sezóny neboli s „osemnástkou“ na akciách, na majstrovstvá sveta cestovali. Dá sa predpokladať, že aj tento rok niekto takto vyskočí?
To je otázka na samotných hráčov a ich formu (úsmev). Máme vyskúšaných určitých hráčov a vieme, čo od nich môžeme očakávať. Niektorým veríme viac, niektorým menej. Ak niekto počas troch sezón dlhodobo ukazuje v reprezentácii dobrú výkonnosť, no záver prípravy mu úplne nevyjde, tak môžeme prižmúriť oko, lebo vieme, čo od neho možno očakávať. Môžu tu však byť aj chalani, ktorí neboli pravidelne v reprezentácií a nedostali v nej veľa príležitostí, ale do záverečnej prípravy prídu perfektne herne alebo mentálne pripravení. Takíto hráči sa pokojne môžu dostať na majstrovstvá. Napokon len vlani boli takí traja či štyria. Aj tento rok tu máme hráčov, ktorí neboli pravidelne v reprezentácii, či dokonca úplných nováčikov, ktorí Slovensko nikdy nereprezentovali, no podľa prvých tréningov vidno, že sa chcú pobiť o miesto.

Na koľko percent máte už predstavu o tíme, ktorý pocestuje na majstrovstvá sveta?
Zhruba na päťdesiat percent.

Ako ste spomínali, tak stále prebiehajú klubové súťaže. Do akej miery ich stíhate sledovať?
Kým sme začali záverečnú prípravu, tak som navštívil a videl viacero zápasov. S hráčmi, ktorí sú v zahraničí, komunikujem približne raz do týždňa, kde sa informujem, ako to s nimi vyzerá. Samozrejme, musíme rátať s tým, že keď vypadnú ich juniorské družstvá, tak hráči sa presunú do dorastenckých družstiev svojich klubov. Deje sa to v zahraničí, deje sa to aj u nás. Musíme teda byť s hráčmi v kontakte, aby sme vedeli o tom, kto kedy priletí domov, alebo či sa náhodou niekto nezranil. Nominácie sa tak robia na poslednú chvíľu, pretože situácia sa každým dňom môže zmeniť. Hráči sú však s tým uzrozumení, napokon každý z nich chce reprezentovať, a zatiaľ neregistrujeme, že by nejaký hráč mal problém s tým, že by sa dozvedel o nominácii 24 hodín pred zrazom.

Sebastián DroppaSebastián Droppa

Počítajú aj s Hlavajom

Hovoríte o tom, že si zisťujete, kedy ktorý hráč prilieta na Slovensko. Spýtam sa preto konkrétne na dvoch hráčov. Dvoch hráčov máte v kanadských najvyšších major junior ligách. Kým Oliver Turan sa k vám už pripojil, Maxim Čajkovič nie, hoci jeho tím taktiež nepostúpil do play-off…
Oliver Turan letel minulý týždeň zo zámoria domov, priletel do Viedne a hneď cestou z Viedne ho rodičia vysadili v Piešťanoch. Iniciatíva pripojiť sa hneď k tímu vyšla z jeho strany, čo ma veľmi teší. Maxima Čajkoviča ešte čaká míting s vedením klubu a výstupné testy. 

Brankár Samuel Hlavaj naopak pôsobí v najvyššej americkej juniorskej súťaži. Jeho tím zrejme tiež nepostúpi do play-off, no posledný zápas základnej časti v USHL jeho tím odohrá až 13. apríla. V akom štádiu je teda jeho účasť na majstrovstvách sveta, ktoré sa začnú už 18. apríla?
Samuel Hlavaj pôsobil zo začiatku v projekte HK Orange 20 a až v priebehu sezóny prešiel do Ameriky. Ján Lašák riešil tento prestup, pričom sám dohodol hneď s klubom, aby 3. apríla letel domov. Na prípravné zápasy, ktoré odohráme v Česku, by už tak mohol byť k dispozícii.

Spomenuli sme dvoch hráčov, ktorí by potenciálne mohli byť ťahúňmi družstva. Ktorí hráči okrem Maxima Čajkoviča a Samuela Hlavaja by mohli byť tými, o ktorých výkony sa môžete opierať?
Menoslov takýchto hráčov vychádza z toho, aké výkony podávali počas sezóny na jednotlivých akciách, či z toho, kto už minulý rok bol na majstrovstvách sveta. Vlani sme mali totiž v kádri sedem mladších chalanov a práve oni by mali byť tento rok tými nosnými hráčmi, ktorí už majú skúsenosť z majstrovstvami, ktorí si nimi prešli, ktorí poznajú tlak a náročnosť zápasov majstrovstiev sveta. Celý dvojtýždenný režim, ktorý sme počas majstrovstiev sveta absolvovali vlani v Rusku, nás čaká aj tento rok vo Švédsku. Sú to dva týždne len o hokeji a pevne verím, že títo lídri správne usmernia ostatných chalanov. Verím, že sa nám osvedčí to, že sme vlani vzali niekoľkých mladších chalanov s perspektívou pre nasledujúci rok. Podobne by sme chceli potiahnuť aj tento rok niektorých mladších chalanov, aby sa „osemnástka“ mala o koho budúci rok oprieť.

Viliam ČachoViliam Čacho

Je to pre vás „koučing“ jednoduchší aj z toho pohľadu, že vlani ste v kádri nemali žiadneho hráča v „osemnástke“, ktorý by mal skúsenosti s majstrovstvami sveta?
Minulý rok sme boli v inej situácii, ale, našťastie, chalani to zvládli perfektne. Hrali s veľkým oduševnením a odohrali veľmi dobré majstrovstvá. Pevne verím, že hráči, ktorí majú benefit účasti z minulého rok, nám to všetko vrátia. Samozrejme, za predpokladu, že budú nominovaní, keďže ani oni nemajú vyárendované miesto v nominácii.

Širší káder ako vlani 

Z hľadiska skladby družstva, máte nejaké princípy, ktorých sa chcete držať pri tvorbe tímu?
Samozrejme, vždy sa snažíme vybrať čo najlepších hráčov na jednotlivé posty. Prvé dve formácie budú znovu viac ofenzívne a presilovkové, tretia neutrálna a štvrtá viac defenzívna. Mužstvo skladáme do tejto podoby, nemusí to teda vždy vyjsť tak, že sa na majstrovstvá dostanú dvadsiati najproduktívnejší hráči. Do úvahy teda berieme aj koncepciu družstva, pretože nie každý z nominovaných hráčov bude hrať presilovky a rovnako nie každý bude hrať aj oslabenia.

Na ktorom poste máte asi najpríjemnejšie starosti?
Oproti minulému roku máme tento rok azda jedenásť-dvanásť obrancov, ktorí sa bijú o miesto v nominácii. Minulý rok ich naozaj toľko nebolo. Ak si dobre pamätám, tak sme osmičku obrancov, ktorá šla na majstrovstvá, vyberali len z deviatich bekov. Takisto aj na poste útočníkov máme do prvých dvoch formácií zhruba osem až desať útočníkov, ktorí sa bijú o šesť miest v prvých dvoch útokoch. Narážam teraz na vyslovene ofenzívnych útočníkov, ktorí vedia dať góly. Žiaľ, nie všetci z nich sa môžu na majstrovstvá dostať, pretože hráč, ktorý je čisto ofenzívny, si nezastane miesto v štvrtej päťke. V tomto je trochu rozdiel oproti minulému roku, keď sme mali dve päťky prakticky pevne dané, keďže celú sezónu sa nám počas turnajov starali prakticky o všetky góly.

To je vec kvantity. Pokiaľ sa bavíme o kvalite, a nielen kvalite na úrovni herných činností jednotlivca, ale aj kolektívu, tak je tím na tom ako?
Aj v tomto smere je to trochu rozdielne oproti vlaňajšku. Kým reprezentačné družstvo hráčov ročníka 2000 pôsobilo takmer celé na Slovensku a mali sme možno len štyroch-piatich zo zahraničia, tak tento rok je počet legionárov ďaleko vyšší. Navyše ide o hráčov, ktorí sú kvalitní a vo svojich družstvách plnia dôležité úlohy a darí sa im tam aj bodovať. V tomto smere je to teda iné. V januári a februári sme však mali päť týždňov sústredení po sebe, kde sme hľadali vhodné typy hráčov na jednotlivé posty. To súvisí s tým, čo som už spomínal – hráč, ktorý má veľa bodov, sa automaticky nemusí dostať na majstrovstvá, keďže jeho osoh v tretej a štvrtej päťke môže byť otázny. Predstavu o družstve sme si utvárali teda aj na tých akciách. Teraz nám už len ostáva veriť, že si hráči prinesú dobrú formu do záverečnej prípravy.

Viliam ČachoViliam Čacho

Chcú poraziť aj favoritov

Rusko, USA, Švédsko a Lotyšsko sú vaši súperi v základnej skupine. Cesta do štvrťfinále vedie zrejme cez Lotyšsko. Čo o tomto súperovi viete, keďže sa slovenské mládežnícke reprezentácie s týmto súperom nestretávajú pravidelne?
Naozaj je to súper, s ktorým sa títo chalani nestretli od „pätnástky“ ani raz. Je to pre nás mierna neznáma, do top divízie postúpili len vlani, je to nováčik najvyššej kategórie. Zápasy, ktoré odohrali počas asociačných termínov, som však sledoval. Majú niekoľko hráčov vo Švajčiarsku, niektorí hrajú aj v kanadskej juniorke. Uvidíme, aké družstvo poskladajú na majstrovstvá. Ešte pred nimi odohrajú aj nejaké prípravné zápasy, ktoré si určite pozrieme. Záverečná príprava na tohto súpera už bude prebiehať vo Švédsku. Bolo by nerozumné sa sústreďovať len na jeden konkrétny zápas. My sa pripravujeme na celé majstrovstvá, momentálne hlavne na prvý zápas, v ktorom hráme s veľmi silným Ruskom. V týchto úvodných zápasoch sa však často stáva, že favorit nemusí uspieť. Pred Lotyšskom odohráme ešte tri zápasy a ja verím, že nebude celý šampionát len o zápase s nimi. Verím, že sa nám podarí vyhrať aj predtým nejaké zápasy.

Pri Lotyšoch však predsa len ostanem. Na zápas so Slovenskom nastúpia ako na tretí zápas v skupine po dni voľna, kým pre vás to bude už štvrtý zápas, pričom deň predtým večer od 19.30 hod. hráte proti Švédsku. Môže to byť nejakým jazýčkom na váhach?
Formát turnaja si nevyberáme. Bol nám zaslaný, pripravujeme sa na to. Prispôsobili sme tomu celú januárovú prípravu, počas ktorej sme si dali večer ťažký tréningy a deň nato od 15.30 hod. zápas. Verím, že to nebude rozhodujúcim faktorom, ktorý by mohol ovplyvniť výsledok. Napokon aj chalani sú zvyknutí hrávať z juniorských súťaží dva zápasy po sebe. Samozrejme, na majstrovstvách sveta je to o niečo náročnejšie, no verím, že máme lepšie družstvo ako Lotyšsko a aj takýto zápas zvládneme.

Hovorili ste, že práve v úvodnom zápase proti Rusku môže dôjsť k prekvapeniu na úkor favorita. Práve proti Rusku si najviac trúfate z tých zvyšných troch zápasov, proti ktorým hráte v skupine?
Ťažko povedať, kto z nich je najpriechodnejší. Čaká nás zakaždým obrovská kvalita. Nemusíme sa baviť o Rusku, ktoré má možno aj viac štadiónov ako my máme hráčov. To isté Spojené štáty, majú centralizovanú prípravu, dominujú na majstrovstvách sveta, Švédi sú pre zmenu domáca reprezentácia… Keď nerátam Kanadu a Fínsko, tak snáď nič ťažšie sme v skupine ani dostať nemohli. Takáto skupina nás však čaká rok čo rok. My sa na ňu musíme dobre pripraviť a ak od brankára po dvadsiateho hráča v poli podáme dobrý výkon, tak sa môže stať, že Slovensko vyhrá takýto zápas. Verím, že sa pozitívne nastavíme a aj zápasy s týmito ťažkými súpermi zvládneme.

Viliam ČachoViliam Čacho

11. apríla cestujete do Fínska, kde budete mať záverečnú časť prípravného kempu s dvomi prípravnými zápasmi. Záverečnú nomináciu na majstrovstvá sveta tak uzavriete ešte pred odletom do Fínska?
Pred odletom do Fínska máme dvojzápas s Čechmi, kam by sme chceli cestovať s 28-členným kádrom. Tam by sme chceli vytočiť a vyskúšať všetkých dostupných hráčov. Po dvojzápase s Českom oznámime nomináciu a následne všetci hráči pocestujú domov. Na druhý deň večer nás bude čakať zraz v Bratislave, kam pricestuje traja brankári, trinásť útočníkov a deväť obrancov. Takto pocestujeme do Fínska, kde po dvoch prípravných zápasoch, za predpokladu, že sa nikto nezraní, pocestuje domov ešte jeden obranca. Na majstrovstvá sveta tak máme v pláne cestovať s ôsmimi obrancami a trinástimi útočníkmi s tým, že na prvé zápasy nebudú na súpisku zapísaní jeden obranca a jeden útočník, aby sme do tretieho či štvrtého zápasu mohli reagovať na prípadné zranenie či zdravotné komplikácie.

Už pred decembrovým turnajom v Budapešti, aj počas Turnaja Vlada Dzurillu ste využili služby mentálneho trénera Daga Paloviča. Ako si pochvaľujete spoluprácu s ním?
Dag začal mentálnu prípravu s brankármi na začiatku prípravy. Bol nám odporučený a prvý raz sa došiel pozrieť na zraz pred turnajom v Budapešti do Trnavy. Tam sme sa zoznámili, po zhruba dvojhodinovom rozhovore chcel ísť hneď medzi chalanov. Na ďalší zraz tak už priešiel s nami. Zatiaľ máme na neho od chalanov len pozitívne ohlasy. Chalani sa s ním zžili, komunikuje s nimi a robí dýchacie cvičenia počas ich voľného času, keď nám vôbec nezasahuje do ich tréningového procesu. Všetko je to navyše na dobrovoľnej báze, a keď tam chodí z dvadsiatich troch hráčov je dvadsať, tak asi sú s ním spokojní, a potom sme, prirodzene, spokojní aj my.