Silová hra slovanistov zráža elitný nitriansky útok, Matoušek sa už nezmení

Bratislavský Slovan je zatiaľ vo štvrťfinálovej sérii Kaufland play-off Tipos extraligy s Nitrou dominantný. Ani horší vstup a rýchly inkasovaný gól v druhom stretnutí ho nezaskočil a trpezlivo kráčal za svojim cieľom. K slovu nepustili prvý nitriansky útok a formácia, ktorá ho mala strážiť, napokon rozhodla zápas.

Trio Tomáš Matoušek, Tomáš Zigo a Branislav Rapáč posielajú tréneri Slovana na elitnú formáciu súpera Marek Tvrdoň, Marek Slovák, Adrián Holešinský. Aktívnym napádaním a hrou do tela jej znepríjemňujú pobyt na ľade. Navyše sú aj produktívni, Matoušek strelil tri góly, Zigo k jednému presnému zásahu pri tri asistencie a rovnaký počet prihrávok má aj Rapáč. Nitrania v bratislavskom dvojzápase strelili len jeden gól.

„Je jedno, či dá gól Fero, Paľa, Jano. Máme spoločný cieľ, za ktorým ideme. Vo formácii sa mi hrá dobre. Sme traja silovo hrajúci útočníci, fyzická hra nám ide. Sme kvalitní korčuliari, môžeme súpera napádať. Celý život hrám fyzicky, je to môj štýl, iný už nebudem. V play-off sa hrá tvrdo, zatiaľ nám to vychádza. Čakajú nás však ešte náročné zápasy,“ hovoril dobre naladený Tomáš Matoušek.

Nitriansky elitný útok sa trápi a s ním aj celé mužstvo. „Corgoni“ veria, že po príchode na domáci ľad sa obraz hry zmení a dokážu eliminovať fyzickú hru Slovana. „Jeho hráči vedia dobre brániť i útočiť. Aj my sa snažíme hrať fyzicky, chceme predvádzať našu hru, ale nevychádza nám to a nejde nám to tak, ako by sme si predstavovali. Slovan nás navyše vyškolil z efektivity,“ povedal otvorene Adrián Holešinský.

Slovanu nevyšiel úvod druhého duelu. V prvej tretine nenadviazal na výkon zo stredy a na ľade bol horším tímom. Akoby ho zaskočil prvý inkasovaný gól. Keď však Nitra nevyužila päť presiloviek na prelome druhej a tretej tretiny, prevzal iniciatívu a na ľade opäť dominoval a dokráčal k výhre 4:1. „Vstup do zápasu sme nemali dobrý, v prvom striedaní sme dostali nešťastný gól, aj také padajú v play-off. Boli sme katastrofálni, za Nitranmi sme meškali. Podržal nás brankár Parks, potom sme ubránili oslabenia, otočili výsledok. Ukázali sme, že máme silný charakter,“ popisoval Matoušek.

Nitra v dvojzápase na bratislavskom ľade nevyužila trinásť presilových hier. V predbránkovom priestore jej v početnej výhode chýbala väčšia agresivita i častejšia streľba. „Slovanu výborne chytá brankár. Musíme viac zjednodušiť našu hru v presilovke, čakať na dorážky a niečo nám tam padne. Zápasy rozhodujú špeciálne tímy a tie mal v prvých dvoch stretnutiach lepšie Slovan. Presilovky musíme využívať, ak chceme byť úspešný,“ vie Holešinský.

V porovnaní so záverom základnej časti sú výkony bratislavského tímu v play-off diametrálne odlišné. Hráči si už zvykli na herný systém, ktorý sa im snažilo naordinovať trénerské duo Róbert Döme, Marián Bažány. „Už sa nemôžeme pozerať za seba, je to za nami. Play-off je nová súťaž a my v nej máme cieľ, ktorému všetko podriaďujeme. Každému je jasné, o čo ide. Zatiaľ nám to ide a verím, že to pôjde ďalej. Na ďalšie stretnutia v Nitre musíme ísť s pokorou, dobre sa na nich pripraviť a pokúsiť sa uchmatnúť výhru hneď v prvom súboji,“ doplnil Matoušek.

Pred tretím duelom štvrťfinálovej série neskladajú zbrane ani Nitrania. Do Bratislavy sa chcú ešte vrátiť. „Mrzí nás, že sa nevraciame z úvodného dvojzápasu aspoň s jednou výhrou. Je to kruté, bolí nás to, ale nevzdávame sa. Verím, že na domácom ľade budú naše výkony oveľa lepšie,“ dodal Holešinský.


Prehľad zápasu

4
Góly Góly
1
26 (15,38 %)
Strely na bránu Strely na bránu
31 (3,23 %)
30 (96,77 %)
Zákroky Zákroky
22 (84,62 %)
1/6 (16,67 %)
Presilové hry Presilové hry
0/9 (0,00 %)
9/9 (100,00 %)
Oslabenia Oslabenia
5/6 (83,33 %)
37/61 (60,66 %)
Vhadzovania Vhadzovania
24/61 (39,34 %)
Kompletný prehľad zápasu